REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.8° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Cum a ajuns Ioan Micula să se războiască cu propria firmă, prin instanțele constănțene!

Cum a ajuns Ioan Micula să se războiască cu propria firmă, prin instanțele constănțene!

Mirela PASCAL 2 iulie 2024 | 00:00 1946

Turismul desfăşurat de fraţii Ioan și Victor Micula pe litoral devenise, în urmă cu ceva timp, un etalon pentru serviciile şi condiţiile de cea mai proastă calitate, dar hotelurile vechi de 50-60 de ani, cu mobilier neschimbat, au fost mereu pline, datorită preţurilor foarte mici. Anii au trecut, iar afaceriștii și-au vândut, bucată cu bucată proprietățile în care nu au mai investit de la Revoluție. Din cele 12 hoteluri pe care le-au deținut pe litoralul românesc, au mai rămas câteva, atât de puține, încât le numeri pe degetele de la o mână. Societăţile de pe litoral ale fraților Ioan şi Viorel Micula nu mai știu ce înseamnă profit de un an de zile. Ce-i drept, nici în trecut nu au stat lucrurile ca pe roate, însă afaceriștii au reușit să le mențină pe linia de plutire.

Cum a ajuns Ioan Micula sa se razboiasca cu propria firma, prin instantele constantene!Ioan și Victor Micula

Toate firmele de pe litoral ale fraților Micula au cifra de afaceri zero și profitul pe minus

Astăzi, firmele sunt în pragul falimentului. Replica a adunat cifrele oficiale din ultimul an şi a constatat că societățile s-au dus, rău de tot, la fund. Cifra de afaceri o, fără profit, cu un singur angajat și datorii cu multe zerouri.

Cândva, în anii de glorie a familiei Micul, au adunat milioane, sezon de sezon, din hotelurile în care nu au mai investit de la Revoluție. Datorită prețurilor mici, turiștii se cazau la hotelurile lui Ioan și Victor Micula: Caraiman- prin Terra Estival 2002 SA, Romanţa- prin Romanţa Estival 2002 SA, Prahova- prin Prahova Estival 2002 SA, Slatina- prin Hotel Club Estival 2002 SA, Clăbucet- prin Clăbucet Estival 2002 SA, Bâlea- Bâlea Estival 202 SA şi Banat- prin Banat Estival 2002 SA, la care se adaugă hotelurile Craiova şi Terra. Însă, în ultimii ani, le-au vândut bucată cu bucată.

Societățile în baza cărora au funcționat hotelurile sunt în pragul falimentului. SC Terra Estival 2002 SA, administrată de Argesanu Victor, Vere Mircea Mihai, Vere Calin Silviu, și deținută de (54%) STAR SA, cu 54 % și CERTINVEST SRL, cu 40 % , a avut în 2023 cifra de afaceri 0, profitul pe minus, ei, iar datoriile în valoare de 72.563 lei, și 0 angajați.

Probleme la Hotel Club Estival, din Neptun: Ioan Micula contestă o hotărâre din mai a.c.

SC Hotel Club Estival 2002 SA, cu aceiași acționari și aceiași administratori, a avut anul trecut cifra de afaceri 0, profitul tot pe minus, iar datoriile au ajuns la aproape un milion de lei. Precizăm faptul că, pe 24 aprilie a.c., a  avut loc adunarea generală acționarilor, în cadrul căreia s-a decis mai multe aspecte... a fost aprobat raportul Consiliul de Administrație pentru anul 2023, s-a aprobat raportul auditoriului financiar pentru anul 2023, dar și bilanțul, conul de profit și pierderile pe anul trecut, însă s-a aprobat și bugetul pe anul în curs.

Cum a ajuns Ioan Micula sa se razboiasca cu propria firma, prin instantele constantene!Ceva l-a nemulțumit pe Ioan Micula, dar și pe Certinvest SRL, care au mers la Tribunalul Constanța, în luna mai, și au cerut anularea hotărârii din mai 2024. Încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Cum a ajuns Ioan Micula sa se razboiasca cu propria firma, prin instantele constantene!

Ca o paranteză, precizăm că firma Certinvest, care este acționară la majoritatea societăților pe care frații Micula le dețin pe litoral, a avut vânzări, în 2023 de 367 milioane de lei, profit de 32 de milioane și datorii de 62 de milioane de lei. Micula Olivia și Micula Ana Nathalie dețin câte 48 % din acțiuni, în timp ce Ioan Micula deține 3%. Star SA, acționarul majoritar al Hotel Cliub Estiva, este controlată de Transilva General Export Import, controlată de Viorel și Ioan Micula.

Revenind, Egis SRL, în baza căreia a funcționat hotelul Național din Mamaia, a avut anul trecut vânzări de 1, 3 milioane de lei și profit de doar 21.000 lei. Societatea este controlată de European Drinks Internațional SRL.

Cum a ajuns Ioan Micula sa se razboiasca cu propria firma, prin instantele constantene!

Romanta Estival 2002 SA, administrată tot de Vere Calin Silviu, Argeșanu Victor și Ciota Sebastian Nicolae, dar controlată de SC Bucegi SA, cu 54 % și CERTINVEST SRL, a avut în 2023 cifra de afaceri 0, și datorii de aproape 500.000 de lei.

Pe lângă unităţile de cazare, trebuie amintită şi firma de spălători e- curăţătorie, Service Neptun 2002 SA. În 2022, a avut cifra de afaceri 179.000 lei, profit pe minus, și datorii de 2,5 milioane de lei.  Bâlea Estival 2000 este o altă firmă cu sediul în Neptun a fraților Micula, ce are ca acționari majoritari două firme: Bucegi SA și Rieni Drinks.

În 2022, avea datorii de 1,5 milioane de lei și profit de peste 9,7 milioane d elei, însă situația financiară pe anul 2023 nu au făcut-o publică.

Ce au avut și ce au pierdut!

În 2019, Terra Estival 2002 SA a vândut complexul Caraiman din Neptun cu 1,5 milioane de euro către Baron Service SRL, deţinută de Donchi Pufleni şi Ştefan Tudor. Hotelul Royal din Constanţa le-a fost confiscat de Marfin Bank. Hotel Club Estival 2002 SA a vândut către Perla Majestic SA complexul Craiova din Olimp cu 1,6 milioane de euro. Perla Majestic SA este deţinută de Mohammad Murad, cel mai important hotelier de la malul mării, care, anterior, cumpărase şi Hotelul Clăbucet, din Neptun, tot de la o firmă a fraţilor Micula, cu circa un milion de euro. În iunie 2018, Murad achiziţionase Hotelul Prahova din Neptun, confiscat de ANAF de la fraţii Micula, pentru neplata datoriilor la stat. În iunie 2018, fraţii Micula au rămas şi fără Hotelul Romanţa din Neptun, de asemenea confiscat de ANAF şi vândut către Ion Dumitrache. În fine, în martie 2019, gemenii Micula au vândut cu 2 milioane de euro Hotelul Slatina din Olimp către MW Import Export SRL, firmă deţinută de afaceristul Mircea Marian Zoltan, care mai deţine hotelul de trei stele Holiday Olimp.

Fraţii Micula au scos la vânzare, în urmă cu câțiva ani, și hotelurile de două stele Naţional şi Unirea din Mamaia, la şapte milioane de euro fiecare, însă, tranzacţia nu s-a mai realizat, aşa că, au regândit totul. Afaceriştii bihoreni mai au în Mamaia şi Hotelul Patria, singurul de trei stele din portofoliul lor şi la care nu vor încă să renunţe. Societatea deținută de frații Micula, Patria 2001 SRL, intenționează să elaboreze un PUZ - UTR 9 din PUZ Stațiunea Mamaia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
investitorii romani, ce titlu! de pomana sau dat locatiile in mamaia!
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515