REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, într-o afacere de un miliard de euro

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, într-o afacere de un miliard de euro

Andreea POPA 14 august 2023 | 00:00 7159

Eden Mamut, cunoscutul profesor de la Universitatea Ovidius, s-a asociat într-o afacere de un miliard de euro, care constă în construirea unei fabrici de panouri solare, alături de compania germană AE Solar GmbH. Proiectul a fost asumat inclusiv de către Guvernul României, cel puțin declarativ, iar implicarea statului ar putea deveni și practică, dacă Ministerul Energiei va decide să acorde ajutorul de stat de 15 milioane de euro solicitat recent de asocierea din care face parte și constănțeanul Eden Mamut.

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euroEden Mamut

AE Solar GmbH s-a înscris recent la apelul de proiecte de dezvoltare de unități de producție pe întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (producție și/sau asamblare și reciclare), din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dacă va fi aprobat, proiectul va primi de la Ministerul Energiei un ajutor de stat de până în 15 milioane de euro, bani provenind din subvenții europene nerambursabile, scriu cei de la Profit. 

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euro

 

Nemții participă la program cu proiectul ”Fabrică de producție panouri fotovoltaice”, înscris prin filiala lor română, respectiv Aesolar Production SRL, o firmă înființată în martie 2023, cu sediul într-un apartament de la etajul 2 al unui bloc din Sectorul 5.

Eden Mamut, partener cu 3% din fabrica de fotovoltaice de un miliard de euro

Firma are ca domeniu de activitate ”Fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice și a aparatelor de distribuție și control a electricității” și a fost înființată la câteva zile după ce Guvernul României anunța că premierul de atunci Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanții AE Solar GmbH și ai Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care și-au prezentat proiectul fabricii de un miliard de euro.

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euro

În imaginile făcute publice de guvern, la întâlnirea fostului prim ministru cu delegații sus-amintiți poate fi văzut și Eden Mamut. 

Firma din București care cere ajutor de stat pentru a începe fabrica de un miliard de euro este controlată în proporție de 91% de nemții de la AE Solar GmbH, restul revenind societății românești AE Solar VPP SRL – cu sediul în același apartament unde are sediul firma Aesolar Production SRL și deținătoare a 6% din părțile sociale ale acesteia și Eden Mamut, cu 3% din afacere. Pare puțin, dar un calcul simplu arată și amploarea acestui business: 3% din 1.000.000.000 de euro înseamnă 30.000.000 de euro. Altfel spus, atât ar valora participația profesorului de la Universitatea Ovidius dacă proiectul asumat și promovat inclusiv la nivel de guvern va fi dus la bun sfârșit. 

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euro

Eden Mamut derulează proiecte de 22 de milioane de euro cu Universitatea Ovidius și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră 

Eden Mamut reprezintă un nume cu notorietate la Universitatea Ovidius, unde este profesor universitar doctor și director al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul universității. Mamut este, de asemenea, secretar general al Rețelei Universităților de la Marea Neagră. 
Afacerea de un miliard de euro apare, de altfel, și în ultima declarație a profesorului Eden Mamut, înregistrată pe 14 iunie 2023. Asociatul nemților din fabrica de fotovoltaice a declarat că deține 1.500 părți sociale, în valoare de 15.000 lei, la firma Aesolar Production SRL din București. 

Pe de altă parte, Eden Mamut a făcut publice și opt contracte încheiate cu statul, mare parte derulate cu Universitatea Ovidius, unde este și angajat, dar și cu Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, pe care o conduce în calitate de secretar general. Valoarea totală a proiectelor astfel declarate, din 2016 până în prezent, este uriașă: 20.909.696,03 euro și 12.460.738 lei. 

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euro

Cu proiecte de peste 22 de milioane de euro și cu o fabrică de un miliard de euro în dezvoltare, e cumva de mirare că averea lui Eden Mamut nu e mult mai mare decât cea care apare în documentul oficial. 

Averea profesorului implicat într-un proiect de un miliard de euro

Prof. univ. dr. Eden Mamut are 16 terenuri intravilane și agricole în Castelu, Mihail Kogălniceanu, Topraisar, Eforie Sud, Tuzla, Amzacea și Tătaru, cu o suprafață totală de peste 13 hectare.

Profesorul cu afaceri în cercetare și energie deține trei apartamente în Constanța și trei case în Eforie Sud, în timp ce la capitolul mașini declară o Toyota Yaris și un VW Tiguan. Eden Mamut are în bănci puțin peste 200.000 de lei, aproape 240.000 de euro și peste 30.000 de dolari.

Mamut a raportat pentru ultimul an venituri de 166.009 lei ca director la Universitatea Ovidius, 63.862 lei de la Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și o indemnizație de 51.534 lei primită ca expert la Secretariatul General al Guvernului. 

La salarii se mai adaugă două arende de 6.808 lei, respectiv 8.468 lei, în timp ce soția lui, Melat Mamut, a încasat o pensie de 60.444 lei pe an. 

Revenind la fabrica de un miliard de euro în care este asociat și Eden Mamut, compania germană AE Solar GmbH a fost înființată acum 20 de ani de frații Alexander, Victor și Waldemar Meier. Producătorul de panouri solare are sediul în orașul bavarez Konigsbrunn, peste 850 de angajați și a avut în 2022 venituri de 480 de milioane de euro. 

Cum a ajuns profesorul Mamut, de la Universitatea Ovidius, intr-o afacere de un miliard de euro

Ce spune guvernul despre întâlnirea cu nemții și Eden Mamut 

Pe 6 martie 2023, Guvernul României prezenta imagini oficiale de la întâlnirea fostului premier, Nicolae Ciucă, cu oficialii nemți, alături de care se afla și constănțeanul Eden Mamut, precum și un comunicat de presă în acest sens.

Cu acest prilej, compania AE SOLAR a anunțat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiției fiind de un miliard de euro.

În faza inițială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de producție în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european. Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an.

La nivelul Guvernului, vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție.

“Această investiție va plasa România în centrul producției europene de panouri solare, contribuind substanțial nu doar la independența energetică, dar și la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerințe asumate la nivel european, dar și nevoii resimțite de cetățeni și companiile private de a accesa soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, a declarat fostul prim-ministru, Nicolae-Ionel Ciucă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un prof bun, baiat destept, mai rar la UOC, un exemplu pentru minoritatea sa. Face bine ce face. Ne mai arata ca in CT se mai fac si altfel de afaceri, in afara de imobiliare si hamsii.
3
2
Nu pricep de ce trebuie dati 15 mil euro unor multimilionari in euro, in loc sa dai cate 1 milion catre 15 absolventi romani de geniu ai unor universitati de top din lume si sa-i aduci inapoi in tara. Sau cate 200000 euro unor tineri antreprenori din tara. Ca, in curand, nu mai gasim romani sub 40 ani in tara.
1
0
la toate afecerile a avut in spate comunitatea turca de la noi si sprijinita din turcia . in rest e baiat destept si mai ales descurcaret!
4
0
unde sunt banii?
1
0
Cu siguranța este și va fi cel mai pregătit profesor ce a călcat pragul Universității Ovidius! Singurul ‘defect’ este ca era extrem de exigent! Mult succes !
5
5
It looks like the fucking russian and chinese got the upper hand in the Securitatea
5
1
SA INVETE BULANGII DE LA OVIDIUS...ARDEI FRUMOS
5
5
daca il duce capul, nu e dus cu capul ca altii.in universita-tea din galati era un singur profesor doctor docent.m-as bucura sa citesc ca si alti profesori universitari isi onoreaza diplomele. sa terminam cu oamenii de afaceri constanteni, impinge tava la suprapret, imobiliare infecte, salariati neplatiti, etc.
10
4
Pe când un articol cu inițiativa guvernantilor/profesori universitari despre locul unde se vor depozita aceste materiale care sunt destul de poluatoare, ce se vor întâmplă cu ele,le aruncam pe câmp?
7
0
banii se duc la nemtii sa ia si tatarul de un ...kebab restul vom vedea si vom simtii !
10
2
A stat la catedra cam 10% din activitatea didactica. Restul a fost turism international. Dar cine sa constate??Banii nu au miros.
17
3
Bravo tattare, macar el poate justifica averea. Cei ce comentati aiurea, trebuia sa invatati carte cand trebuia, dar voi jucati cocci.
11
11
Ce taxe si impozite a platit pentru cele o suta de terenuri si proprietati?
10
6
Apperim t***r balasina! Macar el a favut bani cu capul, cu contracte cu statul, nu ca altii cu japca. Din pacate, astfel fe capacitati nu au loc in uniunea tatara. Mandru ca sunt t***r!
13
9
Ce proiecte derulează tipul!!! Nu rahaturi de FDI, POCU, ROSE în care doar se cheltuie fără folos și fără cap.
10
9
Bravo EDI !!!!!!!
9
14

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677