Cum a băgat statul român 13 milioane de euro în buzunarele lui Muntmark
Cum a băgat statul român 13 milioane de euro în buzunarele lui Muntmark
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCompania controlată de stat Electrica a cumpărat de la controversatul afacerist constănțean Emanuel Muntmark trei proiecte de energie regenerabilă în valoare de 13 milioane de euro. Cel mai mare este un parc eolian amplasat în comuna Crucea, alte două unități de fotovoltaice fiind amplasate în Satu Mare.
Electrica SA, compania de distribuție și producție de energie controlată de statul român, a finalizat achiziția unui parc fotovoltaic din județul Satu Mare de la afaceriștii constănțeni Emanuel Muntmark și Cătălin Mrejeru, contra sumei de 3.245.000 de euro. Electrica SA a preluat astfel 100% din firma New Trend Energy SRL din Constanța, înființată de ”regele eolienelor” Muntmark și Mrejeru în 2020, care dezvoltă proiectul fotovoltaic Satu Mare 3, cu o capacitate de 59 MW, amplasat în comuna Doba, din județul Satu Mare, după cum relevă Profit. Societatea constănțeană nu a raportat nicio afacere pentru anul 2023, înregistrând în schimb datorii de 11.571.517 lei.
Tranzacția parafată de Electrica SA face parte dintr-o serie de înțelegeri similare prin care statul român a virat în conturile lui Muntmark 13.000.000 de euro, pentru proiecte de energie verde.
Astfel, compania de stat a mai cumpărat de Muntmark și Mrejeru și 100% din firma Sunwind Energy SRL din București, pentru 1.485.000 de euro. Societatea din Capitală a înregistrat anul trecut afaceri zero și datorii de 8.183.622 lei. Firma dezvoltă proiectul parcului fotovoltaic Satu Mare 2, de 27 MW, situat chiar lângă orașul Satu Mare.
8,5 milioane de euro pentru o firmă fără activitate de 15 ani
Al treilea și cel mai mare proiect cumpărat de Electrica SA de la Muntmark este parcul eolian Crucea Est, cu o capacitate de 121 MW, situat în comuna omonimă din județul Constanța. Compania de stat a plătit nu mai puțin de 8.470.000 de euro pentru firma Crucea Power Park SRL, cea care derulează acest proiect. Societatea a fost înființată de Muntmark în urmă cu nu mai puțin de 15 ani, în 2009, iar de atunci nu a desfășurat, niciodată, niciun fel de activitate. În 2023, firma pe care statul a dat aproape 8,5 milioane de euro a raportat datorii de 11.085.072 lei (peste 2 milioane de euro).
Contractele încheiate între Electrica SA și Muntmark prevăd achiziționarea de către compania de stat a părților sociale în cele trei firme menționate și plata prețurilor aferente în patru etape, structurate în funcție de stadiul de dezvoltare a proiectului și de îndeplinirea unor condiții suspensive.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News