REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mie., 28 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6835
21.4° Constanța Miercuri, 28 August 2024 Anul XX Nr. 6835
 

Cum a reușit Iuzeir, șeful clanului Raim, să scape de controlul judiciar

Cum a reușit Iuzeir, șeful clanului Raim, să scape de controlul judiciar

Mariana MURAT 28 august 2024 | 00:00 380

Iuzeir Raim este un interlop cunoscut al lumii infracționale din Constanța, fiind unul dintre liderii vechi și unși cu toate alifiile. Mangaliotul a făcut parte dintre posesorii de „diplome” obținute la „Școala vieții”, reușind astfel să se facă remarcat de către autorități după ce a fost implicat în activități de proxenetism, spălare de bani, evaziune fiscală sau infracțiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obținute ilicit. Mai nou, Iuzeir a reușit să scape de controlul judiciar, în dosarul în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Cum a reusit Iuzeir, seful clanului Raim, sa scape de controlul judiciar Iuzeir Raim

Dacă în urmă cu ceva timp interlopii stăteau ascunși și nu se afișau atât de des, lucrurile s-au schimbat oarecum, iar astăzi „șmecheria” este ca un interlop să fie cât mai vizibil și mai prezent. Iuzeir a reușit încă din 2012 să intre în vizorul autorităților, în cele din urmă formându-și și un clan ce poartă numele de „Raim”.

Mai exact, în luna martie a anului 2012, în urma vânzării unui imobil situat în Portul Turistic Mangalia, inculpatul Iuzeir Raim a promis că va achita unei persoane vătămate suma de 33.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui autoturism marca Mercedes. Această sumă de bani reprezenta o parte a prestaţiei promise de inculpat în schimbul imobilului dobândit de la partea vătămată. Inculpatul nu a achitat însă, către partea vătămată, decât suma de 13.000 euro, iar ulterior, la începutul lunii noiembrie 2013, ajutat de Suliman Iusein Sinan şi Vasile Dumitru, a exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra persoanei vătămate. Scopul acestora era de a determina persoana vătămată să renunţe la încercarea de a recupera de la inculpatul Iuzeir Raim, pe căi legale, restanţa de 20.000 euro.

Doi ani mai târziu, interlopul Raim a făcut-o, din nou. Mangaliotul, la acea vreme, de 39 de ani, alături de fiul său, Riat Iuzeir, de 22 de ani, Şenol Memet şi Erol Omer au provocat un scandal monstru în barul Magic Lounge din Mangalia, pe 25 octombrie, fiind cercetaţi pentru loviri şi alte violenţe dar şi tulburarea liniştii publice. Pe 3 decembrie, judecătorii au acceptat cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

Cum a reusit Iuzeir, seful clanului Raim, sa scape de controlul judiciar Clanul Raim

Mergând mai departe, prin rechizitoriul din data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 27 inculpaţi, fiind vorba despre clanul lui Raim. În fapt s-a reținut că, în perioada ianuarie 2011 – 17.06.2021, pe raza municipiului Mangalia, județul Constanța a acționat un grup infracțional organizat constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracțiunii de proxenetism și, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracțiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activitățile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracțiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obținute ilicit, de exemplu camăta și recurgerea la șantaj în cazul neplății sumelor de bani solicitat.

Clanul Raim racola victimele prin metoda Loverboy

În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de proxenetism, menționăm faptul că, în cursul urmăririi penale, au fost identificate 34 de persoane vătămate care au practicat prostituția în folosul membrilor grupului infracțional organizat în România și în alte 9 state din Uniunea Europeană. Clanul Raim acționa prin metoda Loverboy, iar după ce își racolau victimele într-o așa-zisă poveste de dragoste, le exploata.

Cum a reusit Iuzeir, seful clanului Raim, sa scape de controlul judiciar Clanul Raim

Cu alte cuvinte, traficanţii analizau situaţia persoanelor din cercul de cunoscuţi, le vizualizau profilelele de socializare, iar atunci când identificau vulnerabilităţi emoţionale, probleme economice, dorinţa de a scăpa cu orice preţ de sub autoritatea părinţilor sau a tutorilor, deveneau brusc îndrăgostiţi.

Produsul infracțional obținut din comiterea infracțiunii de proxenetism, este de peste 3,5 milioane de euro. Sumele de bani obținute din activitatea infracțională ar fi fost folosite pentru achiziționarea de imobile și autoturisme sau investite în construcția unor imobile. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 12 autoturisme, cu o valoare de aproximativ 300.000 de euro, peste 81.000 de lei, 9.000 de dolari, peste 8.500 de euro, 100 de lire sterline, 45 de telefoane mobile, 2 pistoale cu aer comprimat, 5 laptopuri, 15 ceasuri și bijuterii, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.

Cum a reusit Iuzeir, seful clanului Raim, sa scape de controlul judiciar

În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor aceasta a constat în transferarea sumelor de bani obținute din proxenetism prin numeroase tranzacții de valoare redusă, realizate în principal prin intermediul societăților de transfer monetar rapid, fie pe numele membrilor grupării, fie pe numele unor persoane interpuse, urmată de achiziționarea de bunuri mobile și/sau imobile, pe numele lor sau pe numele unor persoane interpuse (din cercul relațional cel mai apropiat, de maximă încredere, în principal rude de gradul I sau II) și realizarea unor investiții în edificarea de imobile (case de locuit), în scopul de revânzării, prin implicarea unor societăți comerciale și derularea unor operațiuni de creditare a respectivelor societăți, operațiuni urmate de retragerea de sume de bani în numerar. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

Într-un final, la data de 22.08.2024, Magistrații Tribunalului Constanta au dispus revocarea măsurii controlului judiciar față de Iuzeir Raim împreună cu alți 15 inculpați, cel mai probabil tot din clanul Raim.  

Cum a reusit Iuzeir, seful clanului Raim, sa scape de controlul judiciar

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
40443414245
5/49
24130331438
joker
284518271520