REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum a reușit un singur hacker să oprească tot internetul Coreei de Nord

Cum a reușit un singur hacker să oprească tot internetul Coreei de Nord

Victor ROTARU 28 iunie 2024 | 00:00 595

La doi ani după ce hackerul P4x a dezvăluit cum a reușit de unul singur să oprească internetul în Coreea de Nord, el a luat o decizie neobișnuită pentru cei din lumea ascunsă din care provine: să își dezvăluie identitatea reală. Motivul pentru care Alejandro Cáceres a decis să înfrunte regimul lui Kim Jong Un este unul cât se poate de personal – nord-coreenii au încercat să îi viruseze calculatorul, relatează El Pais.

Cum a reusit un singur hacker sa opreasca tot internetul Coreei de NordAlejandro Cáceres

Începutul anului 2022 trebuie să fi fost foarte haotic pentru oficialii de rang înalt de la Phenian. Armata nord-coreeană a desfășurat mai multe teste cu rachete balistice în luna ianuarie a acelui an, ceea ce pentru Phenian este un motiv de sărbătoare.

Dar starea de spirit festivă nu a ținut prea mult. Imediat după ultimul test, internetul a căzut în toată țara. Un val de atacuri cibernetice a dezactivat toate sistemele pentru mai bine de șapte zile.

Mai întâi, principalele site-uri naționale au căzut – de la site-ul oficial de știri și până la pagina unde se vând bilete de avion pentru zborurile companiei aeriene Air Koryo.

Apoi, toate legăturile digitale cu restul lumii au fost întrerupte. Email-urile nu se mai trimiteau și nu mai puteau fi primite și nu mai exista conexiunea cu serviciile cloud. Blocada era completă.

Din cauză că atacul cibernetic a avut loc imediat după manevrele militare ale Phenianului, mulți observatori au presupus că incidentul a fost un răspuns al vreunui stat din Occident față de jocurile de război ale Coreei de Nord.

Adevărul era că întreaga operațiune a fost orchestrată de un singur om din locuința sa din Miami – cineva care își zicea P4x (citit Pax).

„Eu cred că dacă cineva te atacă, trebuie să răspunzi”

Cáceres a lucrat pe timpul nopții, în pantaloni scurți și papuci, și cu o provizie generoasă de bere și alte gustări la îndemână.

El a scris câteva programe pe care le consideră simple pe laptopul său, a închiriat mai multe servere și a privit cum planurile sale s-au derulat.

Răzbunarea era una personală: nord-coreenii au încercat să pătrundă în calculatorul său cu un an mai înainte. „Trebuia făcut ceva. Eu cred că dacă cineva te atacă, trebuie să răspunzi”, a spus Cáceres.

Hackerul și-a documentat atacul cibernetic, înregistrând videoclipuri și făcând poze pe toată durata procesului pentru a demonstra că a reușit de unul singur.

El a dezvăluit detaliile incursiunii sale în spațiul cibernetic al Coreei de Nord pentru revista Wired, care a confirmat afirmațiile sale și a publicat povestea în februarie 2022, la scurt timp după incident.

Doi ani mai târziu, P4x a dezvăluit care este numele său adevărat - Alejandro Cáceres. El are 39 de ani și deține o companie de securitate cibernetică, Hyperion Gray. Părinții săi sunt din Columbia, dar el s-a născut în SUA.

Întrebat dacă a participat la apărarea cibernetică a Ucrainei, o cauză susținută de mii de experți în securitate cibernetică din toată lumea, el a răspuns: „Nu îmi amintesc.”

„Dennis Rodman nu a venit să mă ia la bătaie”

Cu toate că este acum inamicul Coreei de Nord, Cáceres nu pare că se teme pentru viața sa. Cu toate acestea, el și-a luat câteva măsuri de precauție.

„Nu îmi plac armele, dar vorbind cu ofițeri din serviciile militare și de intelligence, mi-au spus că s-ar putea întâmpla diverse lucruri. Așa că, acum, am pe masă tastatura, mouse-ul, microfonul și Glock-ul”, a spus Cáceres râzând.

„În tot acest timp, nimeni nu m-a atacat. Înainte să fac ce am făcut, m-am uitat la cifre. În ultimii 45 de ani, regimul nord-coreean a omorât doar două persoane: unul a fost fratele lui Kim Jong Un și celălalt un american care a fost în țara lor”, a spus Cáceres, făcând referire la Otto Warmbier, un tânăr care a fost închis în Coreea de Nord și adus în stare vegetativă în SUA, unde a murit câteva zile mai târziu.

„Dennis Rodman nu a venit să mă ia la bătaie”, a glumit Cáceres, care și-a adus aminte de o întâmplare ciudată ce i s-a întâmplat de curând.

Cáceres cunoscut o fată printr-o aplicație de dating care susținea că este o cercetătoare în domeniul neurologic cu origini canadiano-japoneze.

„Când ne-am întâlnit am văzut clar că era coreeancă. Am verificat că persoana care scria mesajele era altcineva, pe care de-abia puteai să îl înțelegi. Am început să caut informații despre ea și nu am găsit nimic.”

„Ea mi-a spus că și-a schimbat numele pentru că era rudă cu un dictator nord-coreean pe nume Kim. Atunci, i-am zis 'la revedere'.”

Incidentul a avut loc în martie, anul acesta, la scurt timp după ce Cáceres și-a dezvăluit identitatea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A oprit internetul cu un borcan de murături
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510