REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum afectează berea persoanele cu diabet

Cum afectează berea persoanele cu diabet

A.F. 26 iunie 2024 | 00:00 124

Un pahar de bere pe zi reduce riscul de apariție a diabetului, susțin oamenii de știință chinezi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință nu sunt de acord cu ei.

Cum afecteaza berea persoanele cu diabet

Un pahar de bere sau un pahar de vin pe zi poate proteja împotriva diabetului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Southeast din China. Aceștia și-au prezentat observațiile la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Oamenii de știință au analizat 10 studii care au examinat relația dintre consumul de alcool și diabetul de tip 2. În total, 575 de persoane au participat la acestea. Experții au ajuns la concluzia că un consum moderat de alcool îmbunătățește metabolismul glucozei, ceea ce scade nivelul de insulină.

Autorii au definit consumul moderat de alcool ca fiind 20 g de etanol pe zi sau mai puțin. Această cantitate este conținută într-o jumătate de litru de bere, 200 ml de vin sau 50 ml de alcool de 40 de grade.

Consumul de alcool este asociat cu niveluri mai scăzute de trigliceride

Nivelurile ridicate de glucoză cauzate de incapacitatea organismului de a răspunde la insulină determină pancreasul să producă și mai multă insulină. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge crește, greutatea crește și rezistența la insulină crește, ducând în cele din urmă la apariția diabetului.

În plus, consumul de alcool este asociat cu niveluri mai scăzute de trigliceride, cel mai comun tip de grăsime din alimente. Nivelurile ridicate de trigliceride, adesea întâlnite la diabeticii prost gestionați, reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

În același timp, alcoolul nu are niciun efect semnificativ asupra nivelului glucozei la jeun și asupra nivelului hemoglobinei glicozilate. Nivelurile de zahăr din sânge în post sunt utilizate pentru a testa diabetul de tip 2, nivelurile mai ridicate indicând faptul că organismul nu utilizează insulina în mod eficient.

Hemoglobina glicată, HbA1c, este un indicator al nivelului de zahăr din sânge pe o perioadă lungă de timp (până la trei luni). Nivelul colesterolului total, inclusiv colesterolul bun și cel rău, rămâne, de asemenea, același.

Este important ca persoanele cu diabet zaharat să își mențină echilibrate nivelurile de colesterol pentru a preveni complicațiile, în special bolile cardiovasculare.

„Rezultatele acestei meta-analize arată efectele pozitive ale alcoolului asupra metabolismului glucozei și grăsimilor la persoanele cu diabet de tip 2”, a declarat Dr. Yulin Chen, autorul principal al studiului.

„Sunt necesare studii mai ample pentru a evalua în continuare impactul consumului de alcool asupra nivelului de zahăr din sânge, în special la pacienții cu diabet de tip 2.”

Cantitate mică de băuturi alcoolice

Cu toate acestea, nu toți cercetătorii împărtășesc acest optimism cu privire la consumul de alcool. „Cele mai bune dovezi publicate în 2018 sugerează că, cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mică, cu atât scade riscul de a dezvolta diverse boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, ar trebui să consumați mai puțin alcool, nu mai mult, iar acest lucru este valabil și pentru diabetici”, spune profesorul Naveed Sattar, specialist în metabolism.

În plus, nu este clar dacă efectele benefice sunt cauzate de compoziția chimică a băuturilor alcoolice sau de alți factori.

„Acest lucru se poate datora nu numai prezenței alcoolului, ci și altor componente ale băuturilor pe care le-au consumat participanții la studiu. Orice beneficiu potențial trebuie pus în balanță cu toate riscurile pentru sănătate asociate consumului de alcool, cum ar fi un risc crescut de cancer chiar și la niveluri scăzute de consum de alcool. Este dificil să tragem concluzii în acest stadiu”, spune Dr. Sadie Boniface de la Institutul de Cercetare a Alcoolului.

„Deși aceste rezultate sugerează beneficiile potențiale ale consumului moderat de alcool, nu recomandăm persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 să ia aceste rezultate ca pe un motiv pentru a începe să bea dacă nu o fac”, a declarat Douglas Twennefor, un purtător de cuvânt al organizației britanice de caritate Diabetes UK.

Experții au criticat și metodologia studiului – colectarea datelor a fost destul de neglijentă și nu toate studiile au arătat regularitatea consumului de alcool și doza, potrivit actualno.com. De asemenea, ei au avertizat că studiul nu a fost încă publicat nicăieri, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510