REPLICA ONLINE CONSTANTA

32° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
32° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Cum arată o adeverință de „port plete“ din anii comunismului!

Cum arată o adeverință de „port plete“ din anii comunismului!

Virgil STOIAN 12 ianuarie 2023 | 00:00 3967

Din cauza vremurilor din ce în ce mai grele, tot mai multe persoane încep să regrete regimul comunist, mai ales din cauza celor care declamă sus și tare că ”înainte era mai bine”. Cu toate acestea, epoca comunistă este caracterizată prin multe lipsuri dar și restricții. Printre restricțiile care în zilele noastre ar putea părea amuzante este interzicerea părului lung și al bărbii care erau asociate cu decadența occidentală și fenomenul hippy. Pentru anumite categorii de persoane, în special actori şi cascadori care jucau în filme istorice, se eliberau adeverinţe, pentru a nu fi săltaţi pe stradă şi târâţi la poliţie. Replica de Constanța vă prezintă două astfel de adeverințe, care permiteau persoanelor posesoare dreptul de purta păr lung și barbă.

Adeverința și un client al frizerilor

În perioada comunismului, pentru a putea purta păr lung, aveai nevoie de o adeverință specială care să ateste motivul pentru care era necesar să ai plete. Dacă nu te conformai, milițienii abia așteptau să te prindă, să te bage în dubă și să își administreze o bătaie ”ca-n șapte păcate”. Singurii care avea voie erau actorii sau colaboratorii teatrelor ale căror roluri impuneau plete sau barbă. Cu toate acestea, în cuprinsul uneia dintre adeverințe se specifică ”menționăm că prezenta adeverință în niciun caz nu dă dreptul purtătorului să aibă o atitudine ce ar contraveni relațiilor de conviețuire socială, atât pe stradă cât și la locul de muncă.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ai zis in ce an? Ca sigur nu era in 1971! Inainte de revolutie se mai relaxase treaba. Si mai trebuie sa tii cont ca una era sa fii cu plete in oras si alta era sa fii in balta Brailei cu oile. Asta e defectul natiei asteia si de asta nu are nici un viitor: ca se raporteaza fiecare la el si nu analizeaza problema pe ansamblu!
4
1
Gore e un transexual sigur. Esti p***t tare baiatule si ti o zice unu cu nr 2 in cap.
1
5
Majoritatea celor care au plete au grave probleme la mansarda. N-am intalnit un barbat adevarat caruia sa-i atarne bretonul in ochi sau caruia sa-i intre pletele-n gura. Doar dezaxati si fetite.
7
4
Mai bine pletos si tatuat, decat analfabet ca tine. Invata sa scrii corect, ciobane, altfel o sa rada ”copii” si nepotii de tine, cap de guma ce esti!
3
4
Lasa ca acum aveti deverinta de vaccinat stiti voi pentru ce
5
6
sunt pesedist si am nevoie de certificat ca sa postez la replica
4
4
Mintiti cu nerusinare ,am purtat plete toata tineretea si nu mi-a zis nimeni nimic,am umblat noaptea m-am intilnit cu patrule de militie m-au legitimat si atit ,tineretul fara perspective nu se pacaleste cu minciuni ,noi le aratam adevarul,chiar prin poze , erau si lucruri bune ,ordinea, mai putin furt mai ales la politicieni si organele statului/
22
7
cu plete decât carbonizatii adică tatuații din c*r până pe moaca.Cand tatuajele se vor demoda veți rămâne oameni însemnați.Ce vor zice copii și nepoții carbonizatilir?
21
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436