Cum au rămas zece persoane fără bani în cont după ce și-au cumpărat rovinietă
Cum au rămas zece persoane fără bani în cont după ce și-au cumpărat rovinietă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn secolul tehnologiei, țepele care includ site-uri fake sunt din ce în ce mai întâlnite. Marian Diaconu, Victor Butnaru și Gabriela Marin au găsit o metodă prin care au golit conturile a zece persoane. Cei trei au creat, fără drept, o pagină web denumită www.rovinieta.ro, care imita paginile web de profil autorizate de CNAIR prin care se poate plăti taxa de drum și prin intermediul acesteia au obținut datele bancare a 10 persoane, cărora le-au golit conturile, făcând diverse cumpărături. Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis începerea urmării penale față de cei trei pentru săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Potrivit anchetei, Victor Butnaru a creat, fără drept, o pagină web denumită www.rovinietaro.ro, care imită paginile web de profil autorizate de CNAIR, prin care utilizatorii vehiculelor care circulă pe drumurile naţionale din România plătesc online taxa de drum obligatorie introducând pe site datele de identificare şi datele cardurilor bancare, iar prin intermediul acestei pagini web au fost induse în eroare zece persoane vătămate care doreau să achiziţioneze, în mediul online, taxa de drum obligatorie, ocazie cu care Victor Butnaru a obţinut datele de identificare ale cardurilor bancare şi datele de identificare ale titularilor acestor instrumente de plată cu scopul utilizării datelor, fără consimţământul titularilor, la efectuarea de tranzacţii financiare în mod fraudulos.
Victor Butnaru și Marian Diaconu au efectuat 197 de tranzacții, cumpărând haine și alte accesorii de pe diverse site-uri, folosindu-se de cardurile celor păgubiți. Ulterior efectuării acestor tranzacţii financiare, în baza unei înţelegeri prealabile, cei doi au fost ajutaţi de către Gabriela Marin, care, cu intenţie, în vederea ridicării de la serviciul de curierat DHL a bunurilor ilicit achiziţionate, prin efectuarea mai multor apeluri telefonice către Dispeceratul DHL s-a recomandat cu altă identitate, respectiv cea a persoanelor vătămate de sex feminin, în vederea redirecţionării coletelor către altă destinaţie din ţară sau în vederea obţinerii numerelor de telefon ale curierilor care urmau să livreze coletele, cu scopul de a intra în posesia bunurilor achiziţionate în mod ilicit.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News