Cum combinăm corect nutrienţii. Medic: "Aceste alimente nu se combină"
Cum combinăm corect nutrienţii. Medic: "Aceste alimente nu se combină"
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCombinațiile alimentare sunt importante, dacă ne dorim o absorbție optimă a nutrienților. Asta pentru ca, în timp ce unii nutrienți consumați împreună îşi îmbunătățesc absorbția, alti nutrienți îşi pot inhiba absorbția dacă sunt consumaţi la aceeaşi masă.
Lygia Alexandrescu, sursa foto: Antena 3
Nutrienţi care favorizează absorbția
Vitamina C și Fier
Se ştie că fierul vine în două forme, hem și non-hem. Fierul non-hem se găsește în plante și nu este la fel de bine absorbit ca fierul tip hem găsit în produsele de origine animală. Vitamina C ajută la trecerea fierului în stare feroasă, care este mai ușor absorbită.
De exemplu: Stoarceți o lămâie proaspătă peste o salată verde sau de spanac, adăugați căpșune feliate la orice cereale pentru micul dejun sau mazăre verde în salata de fasole
Calciu, Magneziu și Vitamina D
Vitamina D acționează ca un factor care orientează calciul în oase pentru a le construi/menţine puternice. Pentru ca vitamina D este greu de obținut în cantități suficiente în mod natural şi din alimentaţie, se recomandă suplimentarea împreună cu calciul
Exemple: alimentele funcţionale cum sunt: laptele sau cerealele fortificate/îmbogăţite cu vitamina D
Vitamine liposolubile și grăsimile alimentare
Vitaminele solubile în grăsimi includ vitaminele A, D, E și K care necesită ca grăsimea să fie prezentă pentru ca acestea sa fie absorbite în mod optim în organism.
Exemple: Ulei de măsline stropit dupa gatire pe cartofi dulci copți, migdale sau nuci nesărate ca o gustare de după-amiază, piure de avocado întins pe pâine prăjită cu cereale integrale, nuci presarate pe spanac sau broccoli
Nutrienţi care inhibă absorbția
Calciu și Fier
Aceste minerale se leagă între ele împiedicând absorbția în organism. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că o doză de 165 mg de calciu (sub formă de lapte) a redus absorbția fierului cu până la 50-60%. Se recomandă ca alimentele care conţin calciu să fie consumate la cina nu numai pentru o absorbție îmbunătățită, ci și pentru un somn linistitor, pentru proprietățile lor miorelaxante, scrie antena3.ro.
Exemple de alimente care nu trebuie combinate: Broccoli cu fasole sau salata verde cu linte
Acidul oxalic și calciul sau magneziul
Acidul oxalic se leagă de calciu pentru a forma săruri insolubile care nu pot fi absorbite. De asemenea, acest acid împiedică absorbția magneziului în organism.
Exemple de alimente care nu se combina: Migdale sau caju cu seminţe de susan sau spanac și lapte de ovăz/orez fortificat
Acidul fosforic și calciul
Acidul fosforic se leagă de calciu la nivel intestina formând fosfați de calciu care nu sunt absorbiți.
Exemplu: Se va limita consumul de băuturi carbogazoase dulci, care este extrem de bogat în acid fosforic şi se vor consuma lactate fermentate pentru a îmbunătăţi absorbţia calciului.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News