REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
24.3° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Cum combinăm corect nutrienţii. Medic: "Aceste alimente nu se combină"

Cum combinăm corect nutrienţii. Medic: "Aceste alimente nu se combină"

A.F. 21 decembrie 2022 | 00:00 413

Combinațiile alimentare sunt importante, dacă ne dorim o absorbție optimă a nutrienților. Asta pentru ca, în timp ce unii nutrienți consumați împreună îşi îmbunătățesc absorbția, alti nutrienți îşi pot inhiba absorbția dacă sunt consumaţi la aceeaşi masă.

Lygia Alexandrescu, sursa foto: Antena 3

Nutrienţi care favorizează absorbția

Vitamina C și Fier

Se ştie că fierul vine în două forme, hem și non-hem. Fierul non-hem se găsește în plante și nu este la fel de bine absorbit ca fierul tip hem găsit în produsele de origine animală. Vitamina C ajută la trecerea fierului în stare feroasă, care este mai ușor absorbită.

De exemplu: Stoarceți o lămâie proaspătă peste o salată verde sau de spanac, adăugați căpșune feliate la orice cereale pentru micul dejun sau mazăre verde în salata de fasole

Calciu, Magneziu și Vitamina D

Vitamina D acționează ca un factor care orientează calciul în oase pentru a le construi/menţine puternice. Pentru ca vitamina D este greu de obținut în cantități suficiente în mod natural şi din alimentaţie, se recomandă suplimentarea împreună cu calciul

Exemple: alimentele funcţionale cum sunt: laptele sau cerealele fortificate/îmbogăţite cu vitamina D

Vitamine liposolubile și grăsimile alimentare

Vitaminele solubile în grăsimi includ vitaminele A, D, E și K care necesită ca grăsimea să fie prezentă pentru ca acestea sa fie absorbite în mod optim în organism.

Exemple: Ulei de măsline stropit dupa gatire pe cartofi dulci copți, migdale sau nuci nesărate ca o gustare de după-amiază, piure de avocado întins pe pâine prăjită cu cereale integrale, nuci presarate pe spanac sau broccoli

Nutrienţi care inhibă absorbția

Calciu și Fier

Aceste minerale se leagă între ele împiedicând absorbția în organism. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că o doză de 165 mg de calciu (sub formă de lapte) a redus absorbția fierului cu până la 50-60%. Se recomandă ca alimentele care conţin calciu să fie consumate la cina nu numai pentru o absorbție îmbunătățită, ci și pentru un somn linistitor, pentru proprietățile lor miorelaxante, scrie antena3.ro.

Exemple de alimente care nu trebuie combinate: Broccoli cu fasole sau salata verde cu linte

Acidul oxalic și calciul sau magneziul

Acidul oxalic se leagă de calciu pentru a forma săruri insolubile care nu pot fi absorbite. De asemenea, acest acid împiedică absorbția magneziului în organism.

Exemple de alimente care nu se combina: Migdale sau caju cu seminţe de susan sau spanac și lapte de ovăz/orez fortificat

Acidul fosforic și calciul

Acidul fosforic se leagă de calciu la nivel intestina formând fosfați de calciu care nu sunt absorbiți.

Exemplu: Se va limita consumul de băuturi carbogazoase dulci, care este extrem de bogat în acid fosforic şi se vor consuma lactate fermentate pentru a îmbunătăţi absorbţia calciului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303