REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum e pregătită Constanța în cazul unui cutremur? Video

Cum e pregătită Constanța în cazul unui cutremur? Video

Virgil STOIAN 3 martie 2023 | 00:00 2769

Seismul din data de 6 februarie 2023, din Turcia, a fost unul devastator, iar bilanțul victimelor dezastruos: 50.000 de morți, dar și 350.000 de apartamente distruse și multe alte pagube. După cum se știe, Constanța este un oraș destul de vechi cu foarte multe clădiri în paragină și gata să se prăbușească la probabil la un cutremur de cel mult 5 grade pe scara Richter.  Mulţi dintre constănţeni trăiesc cu spaimă că un seism de intensitatea celui din Turcia sau celui din 1977, din România, s-ar putea repeta. Mai ales locuitorii din blocurile clasate cu risc seismic, care riscă să se prăbuşească oricând, în urma cutremurelor. În zona Peninsulară există zeci de astfel de clădiri, care ar putea oricând să se dărâme în caz de seism, dar nu este singura zonă cu astfel de imobile. Reporterii Replica de Constanța au aflat câte clădiri din municipiu sunt cu risc ridicat în cazul unui cutremur și ce măsuri se iau pentru securizarea acestor imobile, dar și dacă municipalitatea se gândește la o eventuală relocare a celor care locuiesc în ele, pentru a fi în siguranță.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoStrada Traian, nr 7

Sunt mai bine de 45 de ani de la cel mai mare cutremur trăit vreodată de români, cutremurul din 1977, care a marcat semnificativ România și nu numai. Seismul s-a simțit în toată zona Balcanică și a cauzat moartea a peste 1500 de oameni și alte câteva mii de răniți. Mai tragic a fost în Turcia și în Siria, unde numărul morților este devastator. În cazul unui cutremuri similar, ar fi dezastru, mai ales la Constanța, unde avem foarte multe clădiri cu risc seismic. Aproape 180 de clădiri sunt încadrate în categoriile de risc seismic I, II și III, la nivelul județului Constanța. Cele din categoria I sunt în pericol de prăbușire, în cazul unui cutremur major, iar cele din categoria II și III ar putea suferi avarii majore. La nivelul municipiului sunt 136 de clădiri de categoria II, 12 de categoria III și doar una de categoria I.

Zona Peninsulară – cea mai expusă

Dacă vorbim despre zona cu cele mai multe clădiri șubrede aceasta este Zona Peninsulară unde regăsim cele mai multe clădiri cu risc seismic, multe din ele locuite. De exemplu, o clădire foarte veche este situată pe strada Nicolae Titulescu numărul 26, care a fost construită în anul 1926, iar  pe aceeași stradă, la numărul 28, regăsim o clădire care datează din anul 1926, cu vizibile crăpături și structura afectată de trecerea timpului.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoStrada Nicolae Titulescu, nr 26

Puțin mai departe de Peninsulă, și strada Griviței ”găzduiește” imobile cu risc seismic. De exemplu, la numărul 9 există o clădire care datează din anul 1890. Printre clădirile cu risc seismic se încadrează și câteva imobile de locuințe de pe strada Traian, cum ar fi cea situată la numărul 7 care datează din anul 1926. În caz de seism, posibilitatea ca acestea să fie afectate este destul de mare.

Comisie pentru reducerea riscului seismic

La nivelul Primăriei municipiului Constanța a fost constituită Comisia pentru reducerea riscului seismic la imobilele existente și construcțiile vulnerabile care prezintă pericol public.  Comisia lucrează la identificarea și inventarierea imobilelor susceptibile a prezenta risc seismic, având în prezent actualizate inventarele privind construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ și a celor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic aflate în patrimoniul primăriei, asupra cărora se va aplica metodologia privind evaluarea vizuală rapidă care va recomanda necesitatea expertizării tehnice pentru structura de rezistență în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie. Pe 6 ianuarie 2023, Primăria Municipiului Constanța a depus în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, 11 proiecte pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic din Constanța, clădiri încadrate în clasa de risc seismic II. În perioada următoare vor fi identificate, inventariate și monitorizate imobilele și construcțiile care prezintă risc seismic și pot genera pericol public din patrimoniul municipalității. ”, au transmis reprezentanții primăriei Constanța.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? Video

Ce trebuie să facă proprietarii de clădiri

Proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri au următoarele obligații:

a) să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare, în condiţiile legii, în vederea identificării din timp a unor degradări care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare;
b) să asigure expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată ca urmare a evaluării vizuale rapide, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie;
c) să asigure transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică şi a încadrării clădirii într-o clasă de risc seismic către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv notării în partea a III-a a cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată clădirea existentă;
d) să aprobe decizia de intervenţie şi să asigure continuarea acţiunilor definite în funcţie de concluziile fundamentate prin raportul de expertiză tehnică.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoNicolae Titulescu, numărul 28

Cutremur devastator în 1977

Vă reamintim că au trecut mai bine de patru decenii de la cutremurul din 1977, care a avut efecte devastatoare asupra României.  Cutremurul a făcut peste 11.000 de răniți la nivelul întregii țării, iar peste 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Numai în București, anunțau oficialitățile la acea dată, s-au prăbușit peste 33 de clădiri și blocuri. În Constanţa au fost avariate 22 de clădiri în oraş, 10 la Cernavodă. 105 persoane au fost evacuate şi 20 de unităţi economice. Seismul care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoCutremurul din 1977

Dezastru în Turcia

Pe 6 februarie 2023, Turcia a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea de 7,8, care a provocat 46.000 de decese, dintre care 40.000 doar în Turcia. 345.000 de apartamente au fost distruse și mulți oameni sunt încă dați dispăruți. La doar două săptămâni, alte două cutremure au zguduit Turcia. Unul dintre cutremure a avut loc în jurul orei locale 20.04 (19.04 la București) în districtul Defne din Hatay, cu o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter, iar celălalt a avut loc trei minute mai târziu, cu epicentrul în districtul Samandag din Hatay, cu o magnitudine de 5,8 grade. Au fost înregistrate 32 de replici.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoCutremurul din Turcia

Constănțenii pot sta liniștiți

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a ținut să liniștească locuitorii din Constanța, declarând, pentru Replica de Constanța, că nu se pune problema unui cutremur de magnitudine mare, în zona Dobrogea. ”Constănțenii pot să stea liniștiți. Deocamdată dar și în viitorul apropiat nu există pericol de cutremur de magnitudine mare în această zonă. Cutremure sunt zilnice, mai ales în zona Tulcea, însă nu poate fi vorba de un seism mare.” a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Replica.

Cum e pregatita Constanta in cazul unui cutremur? VideoGheorghe Mărmureanu

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem parcări! Ce cutremur sau alte catastrofe?! Pai adăpostul de sub sala sporturilor care poate găzdui un număr impresionant de oameni, este nefuncțional de 40 și ceva de ani. Fagadau și Chitac au avut obsesia parcărilor, bordurilor, pavajelor, pilonilor, unul le spune, altul le scoate.
0
0
ca mi- a zis marmureanu ca a simtit in urina ca nu se intampla nimic. Ca si in cazul spitalelor, la cutremur scapa cine poate. Sau aia care au zile. Mwie comisiei si initiatorilor cu mult kkt !!!
5
0
Constanta ca Constanta, sa vedem in Mamaia cate bloace vor ramane pe verticala daca va fi vreun cutremur.
12
0
de orice cutremur! Panicosii n-au decat sa traiascu cu morcovul adanc infipt in cour!
0
8
La primul cutremur mare, prima maghernita care pica o să fie clădirea ISU de pe Mircea. Aia care trebuie sa ne ajute pe noi.
5
2
Ce citremur? La asociatia de prop 270 administratorul nicolae stefan (psd) a lasat o gaura de 250.000ron doar la radet prin nedepunerea banilor la radet. A fost albit de renumita sectie 5 numita si albalux-ul dosarelor.
8
0
In caz de cutremur cad cotetzele pe noi.
5
1
Nu este adevarat ca numai Zona Peninsulară are risc seismic ridicat si sunt doar 137 de cladiri cu risc 1 si 2; astea sunt numai cladirile expertizate; exista multe alte cladiri cu defecte grave de rezistenta neexpertizate pentru ca proprietarii fie nu stiu de existenta defectelor fie stiu si sunt inconstienti; dupa 89 proprietarii au facut zeci de mii de modificari fara aprobari adesea afectand structura de rezistenta si nimeni nu a facut o verificare cel putin vizuala cu un specialist pentru ca cel putin sa le identifice si inregistreze; toate cladirile dinainte de 77 ar trebui expertizate pentru ca normele de proiectare dinainte de 77 erau gresite, cele de azi fiind la ani lumina de alea, iar betonul dupa 50 de ani imbatraneste urat, se degradeaza si isi pierde mult din proprietati; toate astea sunt binecunoscute si bunul simt ar fi trebuit sa determine primaria sa lanseze un program amplu de verificare, expertizare si consolidare a tuturor cladirilor dinainte de 77 cu ajutorarea proprietarilor care nu au bani de consolidari dar inconstienta criminala a primariei se adauga la cea a proprietarilor si rezultatul va fi oameni morti si cladiri distruse sau prabusite la primul cutremur mare din vrancea sau shabla; uitati de marmureanu pentru ca cladirile omoara oameni nu cutremurele
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510