REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
27.1° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Cum explică medicii de familie sumele „exorbitante“ primite în fiecare lună de la Casa de Sănătate

Cum explică medicii de familie sumele „exorbitante“ primite în fiecare lună de la Casa de Sănătate

Andreea VLAICU 3 februarie 2024 | 00:00 4071

Deconturile de la CJAS, pe luna decembrie a anului 2023, pentru medicii de familie au fost făcute publice la începutul anului. La prima vedere, sumele sunt nejustificat de mari, ba chiar apropiate de decontările pentru spitalele din județ. Medicul de familie, Sorin Bădoiu, a explicat pentru Replica cum din totalul de bani, medicii din cabinetele medicale individuale sunt nevoiți să trunchieze până la aproape zero. 

Cum explica medicii de familie sumele „exorbitante“ primite in fiecare luna de la Casa de SanatateMedic de familie

Vineri, 2 februarie a.c., Sorin Bădoiu, medic de familie și totodată președintele Patronatului Medicilor de Familie, a declarat pentru Replica că sunt inadvertențe între veniturile decontate medicilor de familie și cele primite de spitalele din Constanța. Acesta ne explică, cu lux de amănunte, ce cheltuieli lunare sunt nevoite să plătească cabinetele medicale individuale.

Sorin Bădoiu ne comunică faptul că atunci când statul român a privatizat medicina de familie, medicii nu au avut niciun cuvânt de spus și decizia a fost luată fără a fi consultați. ,,Ne-am trezit, de pe o zi pe alta, din angajat la stat, antreprenor furnizor de servicii medicale. Niciunul nu am avut cursuri de management, de cum să îți administrezi un business, ce înseamnă să facturezi. Din medici am devenit medici plus contabili și multe altele.”

Cum explica medicii de familie sumele „exorbitante“ primite in fiecare luna de la Casa de SanatateDr. Sorin Bădoiu

,,Noi lucrăm sub un contract-cadru cu CJAS, care nu poate fi negociat de noi, ci de Colegiul Medicilor. Noi suntem puși în fața faptului împlinit și semnăm un contract fără de care nu putem exista pe piață”, a completat medicul.

,,Finanțarea cabinetelor este deficitară”

,,Finanțarea cabinetelor a fost, istoric vorbind, deficitară. Sumele pe care le-ați pus în articol reprezintă venitul brut al unui cabinet. Și, într-adevăr, cel puțin în cazul unui coleg, suma poate părea impresionantă. În medie, cu un angajat, ai cheltuieli de cel puțin 6.000 lei, dacă nu 7.000. Este o diferență foarte mare între sumele care sunt puse pe site-ul CJAS și suma cu care pleacă medicul în buzunar”, a spus Bădoiu, după care a mai adăugat că ,,Sumele acestea de pe listă s-au mărit din iulie 2023. Până atunci, sumele au fost la jumătatea a ce vedem acum.”

Cum explica medicii de familie sumele „exorbitante“ primite in fiecare luna de la Casa de Sanatatesume decontate către medici de familie

,,Din acel buget se plătesc multe”

Medicul a mai adăugat ce cheltuieli are un cabinet medical individual ,,Din acel buget, medicul are de plătit: personal, contabili, software-ul cu care suntem obligați să operăm și pentru care plătim o chirie lunară, consumabilele. Toate formularele cu care plecați dintr-un cabinet de medicină de familie sunt plătite de noi. 25.000 lei pe an se duc numai către CASS. Mai scazi și CAS și 10% impozit și vedem că suma aceea devine mult mai mică.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai voi shtitzi cat costa cursurile la facultatea de medicina privata sau de stat pana sa ajungi medic,caci asta conteaza,bani nu shcoala,daca dai banul ajungi medic "sau doctor in orice shtiintza in Romania,ca s-a umplut tzara de doctori in shtiintze"plus ca daca mai dai peste un profesor universitar cum era ala de la Iashi care era cunoscut de studente sub numele de "patu sau patru"va datzi seama ce calitate umana scot universitatzile;majoritatea studentzilor care ajung medici pe bune pleaca in strainatate,la noi raman tupeishti ashtia care se lauda ca sunt ei medici,dar ei nu shtiu decat sa scrie retzete pentru bolnavi cronici sau sa trimita oameni mai departe la medici specialishti sau la alte spitale.
5
1
O asistoanta in pandemie nu a vrut sa intru la consultatie ca am subfebril.Nu aveam covid avem operatii si boli cronice.A intrat un pu..u cu o punga cu cadou si s-a plans ca este aglomerat,asistoanta i-a spus ca rezolva imediat si a trimis cateva persoane acasa fara sa fie consultate,avea dracul cadou.Am cerut fisa medicala:Schimb medicul.Pe fisa au scris covid internare ,tuse,febra.Cand am vazut pe strada m-am intors si i-am facut albie de porci,am filmat tot le-am spus la plecare.Acasa mi-am bagat p..a in gura medicului la telefon,am spus ca nu puteam spune asistoantei,ca ma doare in p.. de fata cu toti .Machidoanca inainte de pandemie, azi da consultaii in usa cabinetului acolo are scaunul pacientului. Nu consulta nu se ridica de pe scaun.Da o reteta cu 2 pastile sau necompensata de cele mai multe ori.Nu mi-a dat odata o trimitere la medic specialist sau analize.Hoti nu merita un leu salariul.Plus restete false la farmacii,pe care le fac.Nici azi nu am medic.
7
1
Pe strada mea, un medic amarat, are o garsoniera cu 3 etaje, 3 masini, iar cabinetul il are intr un apartament lux la parterul unuo bloc. O contabila, la cate facturi au ei, nu le ia mai mult de 300lei. asa afacere as vrea si eu, sa presrez servicii pacientilor iar banii sa i iau de la stat roman... bravo Man. Adaos suta la suta. Softul chirie e 300lei. Mint cu nerusinare acesti escroci. Sa renunte la banii publici, sa aiba pret pe consultatie, atunci sa i vedem...
18
2
Foarte bine a spus Badoiu ,din medici ati devenit contabili mai corect secretare,completati trimiteri si inregistrati certificate medicale ,atunci de ce vreti salarii de medici ,numai ca aveti o diploma In toata lumease plateste pt ce faci,sa fiti platiti pt fiecare pacient consultat nu cat aveti in evidentaTrebue regandita aceasta sifonare de bai ,sunt bani suficienti pt sanatate dar jumatate se fura
20
2
Numai idi.ti comenteaza mai jos, analfabeti functionali si matematic. Unul explica de cat ramane din 80.000 ron, fara sa se uite cati de putini ajung la acea suma. Alta trateaza medicii PRIVATI de functionari publici ???!! aberatie. Un al treilea e cu ideea ca medicii sunt obligati sa faca,,,ei bine, NU SUNT. Daca tot e asa de bine, de ce nu s-au facut ei medici, poate din lipsa de creier ??? De ce oare medicina de familie este ULTIMA luata si nu sunt 500 medici de familie sub 40 de ani in toata tara ????
3
18
La 80.000 lei primiti pe luna (cabinet medic de familie) si sa platesti taxe jumatate (desi nu cred) ramai cu 40.000. La un angajat ai 7000 lei pe luna, da? Sa zicem ca ai 2 angajati. 40.000-14.000 = 26.000. Mai dai 3000 la contabil si chiria software (desi nu cred ca iti ia atat de mult la un pisat de cabinet), ramai cu 23.000. Consumabilele, chiria si utilitati nu costa mai mult de 5000 lei pe luna. 18.000 lei net ramasi. La un program de 5-6 ore pe zi dintre care 2 ore de baut cafele si facut munca de secretariat cu trimis pacientii la specialisti...platiti cu 8.000 lei net pe luna. Ne ia de p****i domnul care ne explica ca "sunt costuri".
18
7
lucrurile au inceput sa degenereze, totul este privit ca o afacere. afacerea este sa jumulesti statul. calitatea serviciilor lasa de dorit.
23
1
Medicii de familie sunt functionari publici. 80% din cazuri transcriu retete de la specialisti si dau bilete de trimitere. Cum e posibil sa ai peste 3000 de asigurati? Cand ii vezi intr-un an?
28
2
Daca sunteti medici buni incercati sa cereti bani pe prestatie. Imediat veti afla care va este adevarata valoare.
19
3
tu
9
1
Ce nu vreti sa intelegeti domnilor medici de familie este faptul ca actul medical prestat de dumneavoastra este o obligatie pentru care sunteti platiti iar daca cineva ar analiza pe bune prestatiile s-ar constata multa delasare si servicii incomplete la multi dintre dumneavoastra.
43
3
Pentru noi ,pacienții, nemulțumirea nu este că sunteți plătiți mai bine.Foarte bine,să primiți și mai mult!Nemulțumirea noastră este că nu ne asigurați un act medical de calitate ,că timpul alocat pentru o consultație este din ce în ce mai scurt(consultație,așa cum este menționată în cadrul contractului cadru) și că nu respectați programul de lucru comunicat Casei de Asigurări(mai ales orele de ,,teren").Câți dintre dumneavoastră asigură consultații și la domiciliul pacienților în timpul programului de ,,teren"?Puțini!.În rest,numai de bine!
45
2

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699