REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
27.4° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Cum integrăm anxietatea și stresul și cum facem față examenelor. Ce spune un psiholog! Video

Cum integrăm anxietatea și stresul și cum facem față examenelor. Ce spune un psiholog! Video

Deria ISLEAM 19 iulie 2024 | 00:00 203

Chris-Maria Ciocăzanu este Life Coach licențiat în psihologie, facilitator de constelații sistemice și terapeut holistic prin Theta Healing. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Replica, aceasta povestește parcursul său, oferă câteva idei de exerciții pe care oamenii le pot face astfel încât să elibereze stările de anxietate și, pentru tineri, câteva ponturi pentru a se relaxa înaintea examenelor.

Cum integram anxietatea si stresul si cum facem fata examenelor. Ce spune un psiholog! VideoChris-Maria Ciocăzanu, Life Coach sistemic licențiat în psihologie

„Oamenii au venit către mine, la început, fără ca eu să fi avut această intenție”

Lucrează cu oamenii de mai bine de 5 ani și și-a dat seama că aceasta este vocația sa dintr-o sincronitate. A început să lucreze, inițial, pentru sine. „Am mers la diferite cursuri, la diverse formări, am început prin a face cursurile de Theta Healing, de bază avansat, apoi am continuat cu întreaga curicculă. Lucram pe mine și pe prietenii din jurul meu. La un moment dat, am primit un prim mesaj de la cineva că ar vrea să lucreze cu mine în ședințe 1:1 și ca eu să-i fiu terapeut în acest proces. Apoi au mai urmat și alte mesaje și m-am hotărât să mă deschid către acest lucru, am făcut formarea de coaching, am finalizat Facultatea de Psihologie la Universitatea din București și lucrurile s-au extins. Însă, inițial, a pornit dintr-o intenție de cunoaștere, de experimentare a stării de bucurie, de fericire și de pace. Oamenii au venit către mine, la început, fără ca eu să fi avut această intenție.”

Cum integram anxietatea si stresul si cum facem fata examenelor. Ce spune un psiholog! VideoChris-Maria Ciocăzanu, Life Coach sistemic licențiat în psihologie

Stările de anxietate și depresie

Aceste subiecte devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor, care, poate și datorită accesului la tehnologie, sunt mult mai bine informați: „Cred că nu doar în ultima perioadă adolescenții și tinerii adulți se confruntă cu anxietatea și cu stările de depresie. Cred că aceste lucruri existau și înainte, doar că oamenii nu știau cum să numească diverse stări pe care le experimentau. Acum, devenind mai popular acest subiect al stării de bine psihologice, oamenii deja au cunoaștere și pot spune «Uite, experimentez anxietate în ceea ce privește această situație» sau «Cred că experimentez o stare de depresie.» În același timp, aș vrea să subliniez faptul că, uneori, se exagerează cu aceste etichetări și poate numim stare de depresie o simplă stare de apatie sezonieră, în urma unui eveniment din viața noastră.”

Cum integram anxietatea si stresul si cum facem fata examenelor. Ce spune un psiholog! VideoMaterial postat pe pagina de Instagram a terapeutei

Chris-Maria ne sfătuiește să ne conectăm cu sine, să purtăm dialoguri cu noi pentru a integra stările mai puțin plăcute: „Să trecem la subiect! Cum putem să integrăm aceste stări? Din perspectiva mea, cu blândețe și cu iubire față de noi înșine. Toate stările din interiorul nostru, că este vorba de teamă, că este vorba de apatie, tristețe sau furie, toate vin din iubire față de noi. Se activează diverse stări din iubire față de întregul sistem. Dacă sistemul nostru psihologic interior a observat că ne poate salva prin a experimenta o anumită stare mai intensă, cum ar fi anxietatea sau depresia, s-ar putea, în diverse situații, să se reactiveze. Așa că, primul pas ar fi să purtăm un dialog interior cu acea instanță din noi care experimentează starea respectivă.”

„Drumul în care avem pe cineva alături poate fi mai ușor”

Vorbind despre momentele în care experimentăm anxietatea, Chris-Maria vine în ajutorul nostru: „Ne întrebăm la ce ne ajută anxietatea în acel moment. În ce mod crede că mă salvează prin a experimenta această stare? Să observăm ce răspunsuri vin. Apoi, de ce îi este teamă acestei părți din noi că s-ar putea întâmpla? Am putea întreba cum am putea ajuta această instanță astfel încât să se mai liniștească. Sunt niște întrebări foarte simple, o să ne aducă multă claritate și, în același timp, eu recomand să fie un proces cu blândețe, să-i dăm timp, însă dacă simțim că ne depășește, să apelăm la ajutor de specialitate. În orice proces, drumul în care avem pe cineva alături poate fi mai ușor. Și aici nu vorbim neapărat de un proces terapeutic. În primă fază, putem spune unui prieten, familiei, unui mentor și așa mai departe.”

Cum integram anxietatea si stresul si cum facem fata examenelor. Ce spune un psiholog! VideoChris-Maria Ciocăzanu, Life Coach sistemic licențiat în psihologie

Exerciții pentru gestionarea emoțiilor înaintea unui examen

Ce recomandă un terapeut celor care sunt în pragul examenelor: „Există foarte multe exerciții prin care ne putem gestiona emoțiile când ne aflăm în fața unui examen. Eu recomand un proces pe termen lung, adică să nu facem aceste exerciții doar atunci, când avem un eveniment care aduce o oarecare presiune asupra noastră, ci să fie un proces de conștientizare care să înceapă dinainte. Un exercițiu pe care l-aș recomanda acum tinerilor înainte de un examen, ar fi acela de observator. Să-și antreneze capacitatea de a se observa atunci când se află într-o discuție, când încep să scrie sau să învețe. Să facă acest exercițiu ca, atunci când urmează un examen, o prezentare de licență sau disertație, să poată intra mult mai ușor în instanța de observator și să nu fie copleșiți de cantitatea emoțională care se descarcă în acea experiență. Să facă un pas în spate și să se observe acea situație.”

Cum integram anxietatea si stresul si cum facem fata examenelor. Ce spune un psiholog! VideoMaterial postat pe pagina de Instagram a terapeutei

„În același timp, recomand exercițiile de respirație, sunt foarte la îndemână. Respirația relaxează sistemul nervos și ne poate aduce foarte ușor în a fi observator, adică a nu ne identifica cu emoțiile noastre. Recomand și o altă practică, exercițiul imaginar. De exemplu, dacă simt o stare de frică, mă opresc și mă întreb „Unde simt această emoție de frică? O simt în piept. Pot să iau imaginar această stare din piept și o pun într-un obiect. Pare un exercițiu banal, însă poate ajuta.”

Cum integrăm furia

Una dintre cele mai puternice emoții pe care le putem simți și ale cărei consecințe le observăm adesea în orașul Constanța, cu precădere în trafic sau parcări, este furia. Toate urmările sale, totuși, le resimțim tot noi, în sinea noastră. Este parte din noi, iar Chris ne împărtășește cum putem să o integrăm: „În momentul în care simțim furia, putem să ne întrebăm „Ce ar face iubirea în această situație?” Să spunem că simțim furie față de un prieten, un străin sau un participant la trafic. Să luam o pauză și să ne întrebăm ce ar face iubirea în această situație. Un alt exercițiu ar fi să ne întrebăm ce ar face o persoană pe care o admirăm. Ce ar face un mentor, un profesor, o persoană de succes, ce ar face o persoană pe care o iubim și o admirăm. S-ar putea să simțim o decontractare în acel moment, în urma răspunsului care va veni.”

Exercițiu practic: „Și apoi?”

Unul dintre principalii stresori cu care se confruntă atât tinerii, cât și oamenii în general, este angajarea, mai precis interviul: „Înainte de un interviu, ne putem adresa întrebarea „De ce îmi este teamă?”, „Ce s-ar putea întâmpla?”. Poate veni, de exemplu, răspunsul „Că nu mă voi descurca”. Ce trebuie să întrebăm după este „Bun, și apoi?. Și după pot urma diferite răspunsuri: „Mi-e teamă că nu voi lua acel interviu.”, „Ok. Și apoi?. „Și apoi mi-e teamă că îmi voi pierde încrederea în mine.”, „Ok, și apoi?” „Și apoi o să mă pregătesc mai bine și o să mă descurc mai bine data viitoare.” Aici deja simțim că apare o eliberare emoțională. Dacă aceste întrebări continuă mai mult, fie se ajunge un răspuns care duce la eliberarea emoțională, fie se ajunge la un răspuns care duce către o frică rădăcină. Dacă simțim că acea teamă ne copleșește, putem solicita ajutor profesional. Dacă totuși nu ne este la îndemână, putem căuta dovezi în jurul nostru că se întâmplă exact opusul a ceea ce ne produce teamă.”

Mesajul terapeutei Chris-Maria către tineri

„Tinerilor le-aș transmite că toate aceste lucruri, anxietate, durere, suferință, tristețe, depresie, nu sunt ei înșiși. Sunt doar niște părți din ei care le simt aceste emoții. Ei sunt iubire, bucurie, curaj, creativitate, expansiune. Este doar un proces care, cu blândețe și cu iubire atât primite din exterior, cât și din interior, se poate transforma în ceea ce sunt ei de fapt, în ceea ce suntem noi toți pentru că toți, inclusiv un psiholog, un coach, toți experimentăm diverse trăiri mai intense pe care le putem eticheta în diverse aspecte precum anxietatea sau depresia. Astfel de trăiri sunt normale și, repet, cereți ajutor! Primul pas este să recunoaștem, apoi soluțiile și oamenii potriviți vin către noi, fie ei specializați sau prieteni, familie. Le transmit multă iubire și știu că nu este ușor, știu asta.”

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712