REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.3° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.3° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Cum îți dai seama că ai o boală autoimună? Semnele apar între 15 și 45 de ani

Cum îți dai seama că ai o boală autoimună? Semnele apar între 15 și 45 de ani

A.F. 8 mai 2023 | 00:00 362

Potrivit medicilor, există peste 80 de boli autoimune. Semnele se suprapun, motiv pentru care stabilirea diagnosticului este dificil de pus, dar nu imposibil. O boala autoimuna este rezultatul faptului ca sistemul imunitar ataca in mod accidental corpul in loc sa-l protejeze. Nu se cunoaste cu exactitate cauza pentru care sistemul imunitar se comporta in acest fel. Bolile autoimune pot afecta multe tipuri de țesuturi si aproape orice organ din corpul uman.

Cum iti dai seama ca ai o boala autoimuna? Semnele apar intre 15 si 45 de ani

Care sunt cele mai comune boli autoimune

Până în ziua de azi, s-au descoperit mai mult de 80 de boli autoimune. Cele mai comune 14 dintre acestea sunt:

1. Diabet zaharat de tip 1

Pancreasul produce hormonul insulină, cu rol esențial în reglarea glicemiei (nivelul de glucoză din sânge). În diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Acești pacienți vor avea, de la vârste tinere, valorile glicemiei ridicate, ceea ce duce la lezarea vaselor de sânge și a unor organe precum inima, rinichii, ochii și nervii.

2. Artrită reumatoidă

În artrită reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile. Pacienții experimentează roșeața, căldură, senzație de rigiditate și durere la nivelul articulațiilor. Simptomele acestei boli debutează în tinerețe, în jurul vârstei de 30 de ani.

3. Psoriazis și artrită psoriazică

Celulele tegumentare cresc și se exfoliază în continuu. Boală autoimună psoriazis cauzează multiplicarea prea rapidă a celulelor pielii. Astfel apar celule în plus, ce se acumulează și formează macule roșii, inflamate, de regulă acoperite de cruste albe-sidefii. Până la 30% dintre pacienții diagnosticați cu psoriazis dezvoltă și artrită, manifestată prin inflamație și durere articulară. Această formă de boală este numită artrită psoriazică.

4. Scleroză multiplă

În cadrul sclerozei multiple este lezat stratul de mielina de la nivelul nervilor. În sistemul nervos central, nervii sunt înveliți de acest strat, cu rol protector. Lezarea stratului de mielina duce la încetinirea transmiterii mesajelor nervoase de la creier spre măduva spinării, respectiv întregul organism.
Acești pacienți vor avea senzații de amorțeală, slăbiciune, tulburări de echilibru și dificultăți de mers.

5. Lupus eritematos sistemic (LES)

Deși a fost descrisă inițial că fiind o afecțiune dermatologică, formă sistemică a lupusului, care este și cea mai comună, afectează multe organe, inclusiv articulațiile, rinichii, creierul și inima. Durerea articulară, fatigabilitatea și erupțiile cutanate sunt cele mai comune simptome.

6. Boala intestinală inflamatorie

Termenul de boală intestinală inflamatorie sau B.I.I descrie afecțiunile ce cauzează inflamatia mucoasei intestinale. Fiecare tip de B.I.I afectează o altă parte a tractului gastro-intestinal:

• Boala Chron reprezintă inflamatia oricărei părți a tractului gastro-intestinal, de la cavitatea bucală până la anus
• Colita ulcerativă afectează mucoasa intestinului gros, care cuprinde colonul și rectul

7. Boala Addison

Boala Addison este o patologie endocrină, afectând glandele suprarenale sau adrenale. Glandele suprarenale sintetizează hormoni precum cortizol, aldosteron și hormonii androgeni. Atunci când nu sunt sintetizați în cantitate suficientă, se instalează boală Addison. Modul în care corpul depozitează și utilizează carbohidrații și zahărul este afectat, atunci când nu există destul cortizol. Deficiență de aldosteron duce la pierderi de sodiu și exces de potasiu în sânge. Simptomele includ slăbiciune, fatigabilitate, pierdere în greutate și hipoglicemie.

8. Boala Graves

Boala Graves atacă celulele glandei tiroide, cauzând o hipersecreție de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni controlează consumul de energie al organismului, numit și metabolism.

Cantitățile prea mari de hormoni tiroidieni duc la simptome precum nervozitate, tahicardie, intoleranță la căldură și pierdere în greutate. Un simptom specific al bolii este exoftalmia, adică protuzarea ochilor din orbite, în exterior. Totuși, exoftalmia apare în doar 30% dintre cazurile de boală Graves.

9. Sindromul Sjogren

Această afecțiune atacă glandele lacrimale și salivare, acestea fiind glande ce lubrifiază globul ocular și cavitatea bucală. Astfel, pacienții cu sindrom Sjogren vor avea ochii și gură uscate.

10. Tiroidita Hashimoto

În cadrul tiroiditei Hashimoto, sinteză hormonilor tiroidieni scade semnificativ, până la stadiul de deficit hormonal. Simptomele includ creșterea în greutate, sensibilitate la frig, fatigabilitate, căderea părului și apariția gușii tiroidiene.

11. Miastenia Gravis

Miastenia gravis este o boală autoimună în care sunt afectate impulsurile nervoase prin care creierul controlează musculatura. Atunci când comunicarea dintre nervi și mușchi este întreruptă, semnalele nervoase nu pot comandă mușchilor să se contracte. Cel mai comun simptom este slăbiciunea musculară extremă, ce se înrăutățește cu activitatea fizică și se ameliorează în repaus.

12. Vasculita autoimună

Vasculita autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă vasele de sânge. Apare inflamatia acestora, ce duce la îngustarea arterelor și venelor, limitând fluxul sanguin.

13. Anemia pernicioasă

Această afecțiune implică un deficit de factor intrinsec. Factorul intrinsec este o proteină specială, produsă de mucoasa gastrică, care este necesară pentru absorbția vitaminei B12 în organism. În lipsa factorului intrinsec, vitamina B12 nu se absoarbe suficient, și apare acest tip de anemie, numită și anemie prin deficit de B12. Capacitatea corpului de a sintetiza ADN este alterată semnificativ, la acești pacienți. Anemia pernicioasă este mai comună în rândul adulților de peste 45 de ani.

14. Boala celiacă

Persoanele cu boală celiacă nu pot consumă alimente ce conțin gluten, întrucât boală celiacă reprezintă o intoleranță la gluten. Glutenul este proteină găsită în făînă și produsele făinoase. La acești pacienți, atunci când glutenul ajunge în intestin, sistemul imunitar atacă o parte din tractul gastrointestinal și cauzează inflamație.

Multe persoane, pe de altă parte, dezvoltă o sensibilitate la gluten, care este diferită de boală celiacă și nu este o boală autoimună. Totuși, simptomele sunt asemănătoare și includ tulburări de tranzit și dureri abdominale, după consumul de gluten, potrivit healthline.com

Semne și simptome generale

Deși fiecare boală are propriul tablou clinic, atunci când se află în stadii incipiente, bolile autoimune sunt similare și debutează cu simptome precum:

• Fatigabilitate
• Dureri musculare
• Inflamație, roșeața
• Febra
• Dificultăți de concentrare
• Senzație de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor
• Căderea părului
• Erupții cutanate

În unele boli autoimune, simptomele au caracter tranzitor, ceea ce face diagnosticul mai dificil. Astfel de boli sunt artrită reumatoidă și psoriazisul.

Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar își pierde abilitatea de a diferenția celulele străine de cele proprii. Astfel, acesta va atacă celule proprii organismului, din diferite organe, generând boli autoimune specifice sau sistemice. Simptomele sunt generale la început, dar apoi devin sugestive pentru diverse patologii autoimune, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768