REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
25.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Cum îți dai seama că ficatul tău e epuizat: Simptomele la care trebuie să fii atent

Cum îți dai seama că ficatul tău e epuizat: Simptomele la care trebuie să fii atent

A.F. 28 august 2023 | 00:00 434

Ce înseamnă ficat obosit? De fapt ficatul nu obosește în sensul adevărat al cuvântului pentru că nu face efort fizic sau intelectual, dar acest termen se folosește destul de mult.

Cum iti dai seama ca ficatul tau e epuizat: Simptomele la care trebuie sa fii atent

Insuficientă hepatică este cunoscută popular sub numele de „ficat obosit” fiind definită drept incapacitatea ficatului de a-și efectua principalele funcții la nivelul necesar organismului într-un anumit moment.

Insuficientă hepatică reprezintă o urgență medicală ce necesită consult medical rapid, și de obicei și internare în spital.

”Insuficientă hepatică poate fi acută (cu durata de evoluție scurtă) sau cronică (cu durata lungă), dar indiferent de tip, poate fi gravă, de multe ori urmată de deces, în ciuda capacității (recunoscute) de regenerare a ficatului,” atrage atenția dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog și hepatolog.

Oboseală permanentă

Deși ai dormi cele 8 ore pe noapte, așa cum știi că trebuie, dimineața ești mai obosită decât la seară, la culcare. În plus, în timpul zilei simți nevoia să bei nu una, ci trei căni de cafea deoarece nu ai energia necesară să-și duci la capăt activitățile de la birou. Iar după-amiază ai adormi cu capul pe tastatură. Toate aceste semne de oboseală arată că ficatul tău este încărcat cu toxine care-i dăunează.

Digestie lentă și dificilă

Te confrunți cu senzația de balonare, de greutatea în stomac imediat ce ai terminat de mâncat.

Dimineața nu ai deloc senzația de foame și nu poți mânca la micul dejun.

Deși nu ai nicio carie, ai totuși o respirație urât mirositoare. Limba este încărcată cu o depunere albicioasă.

Refluxul gastroesofagian te supără.

Ochii sunt îngălbeniți și ai multe cearcăne, o paloare a feței în general.

Dureri de cap din ce în ce mai dese

Acestea sunt încolțite de tulburări de concentrare. Treci brusc și fără niciun motiv aparent de la supărare la bucurie, de la tristețe și plâns la hohote de răs.

Cum se face tratamentul insuficienței hepatice („ficatului obosit”)?

Tratamentul „ficatului obosit” nu este o problema simplă, destul de frecvent bolnavul putând chiar să moară. De aceea încercările de „tratament” cu întăritoare hepatice, curatitoare hepatice, naturiste, naturale, bioenergie, etc, nu pot decât să agraveze boală, cu scăderea șanselor (și așa mici) de supraviețuire.

În plus, se poate pierde timp pentru un tratament medical eficient, în insuficienței hepatice, orice timp pierdut putând însemna moartea pacienutului, potrivit doctorulzilei.ro.

În prezent există mai multe metode de tratament pentru insuficientă hepatică:

Repaus la pat (crește perfuzia sanguină a ficatului și în protejează de efortul de a elimina reziduurile care provin din activitatea musculară)

Regim alimentar cu conținut redus de proteine (carne), sare, prăjeli, alcool – protejează ficatul de reziduurile ce provin din alimentație. Regimul alimentar este extrem de important, el trebuie să fie personalizat pentru fiecare bolnav și deseori schimbat la același bolnav în funcție de evoluția bolii.

Tratamentul cauzal al insuficienței hepatice (hemoragie digestivă, medicamente, toxice, virusuri)

Evacuarea conținutului digestiv, sursă potențială de intoxicare hepatică prin spălături, laxative sau alte substanțe, scrie exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513