REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum îți poți ajuta partenerul să renunțe la fumat!

Cum îți poți ajuta partenerul să renunțe la fumat!

Replica API 1 decembrie 2021 | 00:00 637

Cum îți sprijini partenerul să treacă peste dependența de fumat? Iată modalități simple și eficiente pentru a-l sprijini, pentru a se simți mai bine și a depăși momentele când vrea să se reapuce de fumat.

Sursă foto: Shutterstock

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproximativ 70% dintre fumătorii adulți își doresc să renunțe la acest obicei nociv. Cu toate acestea, un procent mult mai mic de fumători reușesc să se lase. Poate e nevoie de mai mult de o tentativă de renunțare pentru a elimina definitiv țigările, scrie doc.ro.

Sprijinul partenerului îi poate ajuta pe unii să renunțe la fumat. Acesta joacă un rol mai important în capacitatea partenerului tău de a renunța decât ai putea realiza.

Ce este de făcut?

Exprimă-ți îngrijorarea față de acest obicei

Mulți fumători cunosc deja riscurile pentru sănătate ale fumatului. Totuși, riscurile crescute de cancer pulmonar și boli de inimă ar putea să nu fie suficient de puternice ca să îi descurajeze. Asociația Americană a Inimii spune că nicotina poate crea dependență cel puțin la fel de mare ca și cocaina și heroina.

Cu toate acestea, unii fumători nu realizează daunele emoționale și fizice pe care obiceiul lor le are asupra celor dragi. Fumatul pasiv este periculos. Țigările pot fi, de asemenea, scumpe.

Îi poți arăta efectele fumatului partenerului tău astfel:

Fă o analiză a costurilor. Apoi arată-i ce ar putea avea familia ta cu banii cheltuiți pe țigări de-a lungul timpului, cum ar fi o vacanță, mobilă nouă sau o mașină mai bună.

Discută despre cum acest obicei îl izolează pe el și chiar pe tine în conjuncturile sociale care nu permit fumatul.

Spune-i vrei să trăiești o viață lungă cu el/ea și ești îngrijorat că fumatul nu va face acest lucru posibil.

Ajută-l să ceară terapie specializată

Mulți oameni care doresc să renunțe la fumat apelează la produse de înlocuire a nicotinei. Ele vin sub mai multe forme, inclusiv:

plasturi

pastile

spray-uri nazale

inhalatoare

Acestea au avantajele și dezavantajele lor.

Sunt adesea costisitoare, deși acestea ajung adesea să fie mai puțin costisitoare decât țigările, mai ales dacă le folosește un fumător înrăit. Totuși, nu funcționează întotdeauna, ceea ce poate fi descurajant pentru fumători. Pot apărea de asemenea recidive.

Sunt disponibile și medicamente pe bază de rețetă. Ele funcționează prin modificarea substanțelor chimice din creier, mai degrabă decât prin oferirea unor înlocuitori ai nicotinei.

American Thoracic Society (ATS) recomandă ca toți oamenii care renunță la fumat și sunt dependenți de tutun să înceapă cu medicamentul vareniclină (Chantix).

ATS recomandă vareniclină împreună cu plasturi cu nicotină și bupropion, medicament pe bază de prescripție medicală. Tratamentul trebuie să dureze cel puțin 12 săptămâni.

Simptomele de sevraj pot fi gestionate

Poate unul dintre motivele pentru care mulți fumători se abțin de la a renunța este frica de simptomele de sevraj. Acestea pot include:

furie

anxietate

dificultate de concentrare

iritabilitate

ritm cardiac redus

nelinişte

dificultăți de somn

creștere în greutate

apetit crescut

Potrivit Smokefree.gov, aproximativ 80 până la 90 la sută dintre fumători au o dependență fizică de nicotină.

Simptomele de sevraj pot fi mai puternice decât pofta de țigări. Aceasta înseamnă că partenerul tău ar putea trece prin sevraj fizic, deși nu mai are poftă emoțională de nicotină.

Cunoașterea acestui lucru din timp te poate pregăti să te aștepți la simptome de sevraj. Este important să ai răbdare în timpul perioadei de renunțare la fumat.

Găsiți soluții de distragere a atenției de la fumat

Distrăgându-i atenția de la țigări, poți contribui în mare măsură la reducerea poftelor și la tratarea simptomelor de sevraj. Dacă partenerul tău are nevoie de o distragere a atenției de la fumat, propune-i următoarele:

Jucați un joc

Faceți o plimbare

Vizionați un film

Gătiți împreună o rețetă nouă

Mergeți la cursuri care implică lucru manual, cum ar fi pictura

Grădinăriți

Găsește ceva care îi place partenerului tău și care îi poate distrage atenția de la pofte. Cu toate acestea, încearcă să eviți să mergeți în locuri unde ar putea fi alți fumători, cum ar fi concerte și baruri.

Îi poți oferi, de asemenea, soluții simple partenerului tău, pe care să le încerce atunci când nu ești prin preajmă, cum ar fi:

gumă de mestecat

ceai de plante

un joc pe smartphone

consumul de alimente tari, cum ar fi mere, morcovi sau covrigei

un pahar cu apă

Meditația timp de 5 până la 10 minute

yoga

Găsește nivelul potrivit de încurajare

Este important să nu lași nicio emoție pe care o poți simți să creeze așteptări nerealiste. Dacă partenerul tău crede că începi să-l înfrunți și devii ofensiv, s-ar putea să nu te mai asculte.

Este important să abordezi discuția cu calm și să știi când ai spus tot ce ar trebui pentru ziua respectivă. Oferă-i partenerului tău lucruri la care să se gândească și apoi lasă-l să vină la tine să vorbească despre asta atunci când este momentul potrivit.

Cu toate acestea, încurajarea constantă este importantă. A-ți ajuta partenerul este esențial pentru succesul său. După un timp, s-ar putea să-și piardă motivația pentru că nu mai are nimic de așteptat. Oferă-i recompense, cum ar fi:

O întâlnire romantică

O plecare în weekend

O sesiune de cumpărături

Carduri de reducere cadou

O felicitare scrisă de mână

Flori

Complimente

Când simți că situația este gravă, încurajează-l să ceară ajutor specializat

Deși și tu îi poți oferi partenerului tău sprijin, este, de asemenea, important să știi când e cazul să căutați resurse externe.

Dacă partenerul tău trece printr-o perioadă deosebit de dificilă și are simptome severe de sevraj, ia în considerare să-l încurajezi să apeleze la terapie comportamentală.

Terapia de grup poate fi de asemenea de ajutor. Are avantajul suplimentar de a oferi sprijin social din partea colegilor fumători care doresc să renunțe. De asemenea, poate ajuta la reducerea oricărei tensiuni asupra relației voastre.

Există și aplicații și numere de telefon la care să apelați pentru ajutor. Atât Android, cât și Apple oferă aplicații gratuite care să ajute fumătorii să renunțe.

Susține-l în momentele grele

Poate că cel mai important mod prin care îți poți ajuta partenerul să renunțe la fumat este să îl sprijini, mai ales în zilele cele mai grele.

Ține cont că nicotina este un drog. O dependență de nicotină poate fi dificilă din punct de vedere emoțional și fizic, mai ales dacă partenerul tău se confruntă cu sevraj și pofte.

Majoritatea fumătorilor care încearcă să renunțe nu reușesc din prima încercare. Renunțarea poate necesita mai multe încercări. Înțelegerea și sprijinul tău continuu vor face mai probabil ca partenerul tău să continue să încerce și, în cele din urmă, să reușească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510