REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum l-a ”agățat” DNA Constanța pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!

Cum l-a ”agățat” DNA Constanța pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!

Mirela PASCAL 15 iulie 2023 | 00:00 7739

Pentru mulți mangalioți, primarul Cristian Radu era intangibil. Poate chiar și pentru el însuși! Însă, spre surprinderea multora, a ajuns pe mâna procurorilor iar, în final, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, în celebrul dosar Grimberg. Radu Cristian e acuzat de abuz în serviciu după ce, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu societatea de avocatură, reprezentată de Andrei Costin Grimberg, avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de  95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Aceste aspecte se cunosc deja, au fost și comunicate de către DNA, însă puțini știu cum a ajuns Radu să facă afaceri pe banii statului cu avocatul Grimberg. Haideți să aflăm!

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, împreună cu alte șapte persoane, a fost trimis în judecată, luna trecută, pentru fapte de corupție. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul, la data faptelor, primăriei Mangalia, Petrina Boiță, Daniel Vlăescu, prietenul din copilărie al lui Radu, și Călin Didi George, coleg la Garda Financiară cu Radu.
Dosarul cu pricina vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”, reprezentată de Andrei Costin Grimberg, avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză. În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați în dosar, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Dar haideți să vedem cum a ajuns Cristian Radu să facă afaceri, pe banii mangalioților, cu avocatul Andrei Costin Grimberg și soția sa, Cristiana.

Vlăescu iniția achiziția, Didi Călin organiza procedura, iar Boița, Radu și Dumitrana semnau

Potrivt informațiilor noastre, Daniel Vlăescu, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, avea rolul de a iniția așa zisă procedură de achiziție, lui Călin George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare, îi revenea rolul de a organiza procedura și de a purta corespondența aferentă cu casa de avocatură. În timp ce fostul secretar Petrina Boița, Radu Cristian și Romulus Dumitrana, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia,  aveau rolul de a încheia procedura de achiziție, fie prin aprobarea referatoelor de necesitate, fie prin semnarea contractelor de asistență juridică.

Între inculpați existau legături patrimoniale

De altfel, și-n rechizitoriul întocmit e procurorii DNA reiese că între inculpați existau legături anterioare. Aceștia se cunoșteau dinainte de săvârșirea acțiunii între ei existând legături de natură patrimonială. Astfel,  Călin Didi George și  Radu Cristian au fost colegi în cadrul Gărzii Financiare Constanța, iar între Vlăescu Daniel și Radu Cristian există relații de prietenie din copilărie. De altfel, acest aspect este știut de toată Primăria Mangalia și nu de ieri, de azi, ci încă de când a ajuns Vlăescu în UAT Mangalia.

 

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!Daniel Vlăescu

Mai mult, procurorii au luat la puricat declarațiile anuale de avere și interese depuse de inculpatul Dumitrana Romulus, unde s-a constatat faptul că între inculpat și soția inculpatului Radu Cristian, Radu Bianca Marga, sau soacra acestuia, Babușcă Gloria, în prezent decedată, există relații de natură patrimonială, aceștia având mai multe bunuri în coproprietate. Potrivit declarației de avere a lui Dumitrana împărțea cu Babușcă, soacra lui Radu, un teren de 20 mp.În 2017, terenul pe care-l împărțea cu Babușcă a dispărut din declarația de avere.

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!declarația lui Dumitrana, din 2016

Prima interacțiune dintre Boiță și Radu...în biroul ei, în campania electorală din 2012

De la Vlăescu, ajungem la Boița Petrina care a declarat în fața procurorilor, cu lux de amănunte, cum l-a cunoscut pe Radu. Aceasta l-a cunoscut pe Radu Cristian anterior ocupării funcției de secretar al municipiului Mangalia, prima întâlnire având loc în anul 2012, când acesta se afla în campania electorală, după ce promovase deja concursul pentru ocuparea funcției de secretar, în biroul de avocatură deținut de inculpată în municipiul Mangalia. Boița Petrina a fost  anterior apărător al fostului primar, iar Radu încerca să intre, atunci, pe sub piele și să vadă dacă o poate atrage de partea lui.

Petrina Boiță știa că Grimberg are CV stufos, dar nu din auzite

Totodată, este de menționat faptul că, potrivit declarației inculpatei Boiță Petrina, aceasta nu a cunoscut nimic cu privire la activitatea profesională anterioară a SCA Grimberg și Asociații sau a inculpatului Grimberg Andrei Costin, colaborarea cu inculpatul începând doar la recomandarea numitei Cliza Martza Luiza, avocat în cadrul baroului București, aceasta fiind cunoscută de inculpata Boița Petrina. Inculpata a declarat că nu știa că acesta are un CV impresionant, dar nu cunoaște ce cauze a reprezentat acesta, tot ce a contat în alegerea acestuia fiind recomandarea doamnei avocat Cliza Marta Claudia”, potrivit rechizitoriul DNA.

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!Petrina Boiță

Boiță l-a cunoscut pe Andrei Costin prin intermediul unui avocat care îl reprezenta pe Cristian Radu

Inculpata a declarat că l-a cunoscut pe inculpatul Grimberg Andrei Costin în anul 2014, la începutul anului, prin intermediul unui avocat care îl reprezenta pe inculpatul Cristian Radu într-o cauză privind anularea alegerilor locale, iar în vara anului 2014, lunile iulie-august, inculpatul Radu Cristian s-a întâlnit în biroul său cu avocatul angajat în dosarul alegerilor, Margareta Duță, aceasta fiind însoțită de inculpatul Grimberg Andrei Costin, inculpata precizând că ambii, fiind avocați, erau colaboratori ai doamnei Cliza Marta Claudia din București. A mai precizat inculpata că pe Cliza Marta Claudia a recomandat-o primarului Radu Cristian pentru dosarul alegerilor, iar ulterior avocata Cliza Marta l-a recomandat pe inculpatul Grimberg Andrei în vederea colaborării, întrucât din cauza unor probleme personale, aceasta nu a putut să reprezinte Primăria Mangalia”, potrivit rechizitoriului.

Important este și faptul că, în cadrul procedurii de achiziție servicii juridice, până și numerele de înregistrare menționate în curpinsul corespondenței dintre Primăria Mangalia și SCA Grimberg și Asociații au fost atribuite în mod fictiv, spun procurorii,  având în vedere că formatul acestor numere de înregistrare nu corespunde celui care este generat de sistemul informatic în mod curent în activitatea de registratură. Mai mult, ”niciodată Consiliul Local nu a cunoscut și nu a aprobat încheierea contractelor dre asistență juridică de către Primăria Mangalia și nici onorariile menționate în cuprinsul contractelor. Pe de altă parte, este lesne de înțeles că inculpații Radu Cristian și Boiță Petrina denaturează intenționat, în scopul justificării și obținerii sumelor solicitate prin proiectele de rectificare bugetară, în realitate nefiind vorba despre sume de bani reprezentând onorarii de peste o mie de litigii, la nivelul lunii noiembrie 2016 la Seviciul juridic fiind înregistrare un numără de 306 cauze”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de  95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

Grimberg a dus-o bine pe spinarea mangalioților

În perioada 21.11.2014-21.07.2022, SCA Grimberg și asociații a încasat suma de 14.052.510 lei, iar din aceasta, suma de 13.852.940 a fost încasată doar de la Primăria Mangalia.

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!Andrei Grimberg

Iar 81,98 % din această sumă a fost virată în conturile personale ale lui Andrei Grimberg, din țară și străinătate, dar și în conturile soției lui, Cristiana, care lucra în același cabinet. Sunt sume de bani la care unii nici nu îndrăznesc să viseze, nici măcar colegi de-ai lui Grimberg. Iar dacă ne uităm ce casă are inculpatul din dosarul lui Radu, înțelegem cât de bine a dus-o!

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!casa lui Grimberg, din București

 

Dacă tot n-a mai supt bani de la Mangalia, soția lui Grinberg a ajuns consilier juridic la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Surprinzător, aflăm că soția lui Andrei Costin Grimberg a ajuns bugetar, acesta fiind cooptată, încă de anul trecut, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în funcția de consilier juridic. S-a suspendat din avocatură pentru a nu fi incompatibilă.

Cum l-a ”agatat” DNA Constanta pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!

Să înțelegem că soția lui Grimberg câștigă mai bine la stat, decât din avocatură? Posibil, dacă DNA le-a stricat ploile și s-au terminat fondurile de la Primăria Mangalia! Interesant mai este faptul că, în declarația de avere a Cristianei Grimberg, soțul său nu apare. De ce oare?!

De ce nu-i retrage PNL sprijinul politic lui Crstian Radu?!

Revenind la Cristian Radu, probabil mulți se întreabă de ce PNL nu-i retrage sprijinul politic, așa cum a procedat în cazul președintelui CJ, Mihai Lupu. Ei bine, potrivit lui Marian Crușoveanu, potrivit statutului, un liberal este exclus din partid doar în cazul unei condamnări definitive. Cât despre Lupu, mai spune Crușoveanu, nu i s-a retras sprijinul din cauza dosarului penal, ci ”șirul nesfârșit de controverse dar și o lipsă de colaborare și comunicare dintre Mihai Lupu și colegii noștri din partid a dus la votarea retragerii sprijinului politic”.

Așadar, Cristian Radu va rămâne, în continuare, membru PNL, cel puțin până la încheierea mandatului. Mai departe, om trăi și om vedea!

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oricine ar fii in funcție tot vor exista nemulțumiți, domnul Radu Cristian face și el ce poate dar nu puteți fii toți mulțumiți de el.
0
7
Dar drumurile distruse și lăsate așa nu le mai vede nimeni, Ne rupem mașinile prin oraș, dar pe cine interesează? Zilele trecute a avut loc un accident soldat cu vătămarea unui motociclist din cauza că porțiunea de asfalt din fata postei vechi nu a fost marcată, nu este finalizată și încă sunt jaloane din cauza cărora s-a întâmplat acest accident. In prag de vara orașul este in construcție. Rea organizare ...
4
1
Usor usor tot orasul va fi facut pe fonduri iar concluzia cetatenilor este ca fondurile nu s-au investit in modernizarea orasului.Realitatea este ca orasul nu,nu arata modern deloc.Suntem in plin sezon si avem o gramada de strazi demolate,incepute si neterminate.Tot ce e facut pe fonduri arata rau si aici ma refer in prima faza la bucata de asfalt de pe Stefan cel Mare care deja are gropi.Asteptam si zona Rozelor sa vedem ce iese.Dincolo de asta,va multumim pentru stadionul deschis pe data de 1 iulie.Parca asa fusese vb.Nu m vb de taxele pentru autorizatiile de functionare,sau de cele eliberate doar daca se vor a fi eliberate.Traiasca domnul primar si prietenii lui!
2
1
Pubelelesunt pline cu gunoi, iar toată lumea arunca pe unde nimerește gunoiul menajer. Măcar vara sa ne luați gunoiul mirositor mai des. Și asa trăim în acest oraș pierdut
1
0
Toate parcările promise sunt ocupate de turiștii needucați, care ne ademenesc cu trupurile lor dezbrăcate in supermarketurile locale. Un oraș care nu promite nimic. Taxe mari, dar nu primim nimic de la administrație
1
0
Un oras plin de gropi, lucrari in curs de executare, cu lucratori care sapa astazi groapa si maine este plina de apa. Vrem turism, dar avem doar asteptari. In rest, dumnezeu cu mila.
1
0
Dragos Cristea a construit o anexa fix peste conducta principală de apă in Vama -veche la locatia de cazare ce o detine si are bransament ilegal unde fură apă…Dl Grasu de la Raja stie …
8
0
Dl Glugă,dl Dincă,dl Simion…cum tolerati pe Cristea Dragos care a trecut politia Mangalia pe persoană fizica,face abuzuri grosolane ,ii haituieste pe agenti comerciali care nu vor sa cumpere produse de la lanoratorul clandestin al sotiei lui,laborator ce functioneaza ilegal in Vama Veche la subsolul hotelului ce il detine Cristea Dragos ?..in fata caruia a dat ordin sa se instaleze permanent un echipaj de politie sa descurajeze controalele altor institutii…!,tatal lui Cristea ameninta constructorii ca daca nu cumpara materiale de la depozitul lor din Albesti fiusu ii lasa fara permise sau le face dosare…! chiar nu ati sflat de astea?…
12
1
El este capul acolo ! Toate magariile trec prin mana lui ! Omu are 2 milioane euro cash furate de pe santier !
7
1
PNL nu il scoate din partid pentru ca face plata la Constanta si Bucuresti si la Procuratura se lauda cu prietenul Gigi cat o sa mai poata
7
1
Complicii lui Radu Cristian sunt in negatie, pentru ca sunt venetici. Cine cunoaste Mangalia, cine cunoaste oamenii din Mangalia, stie ca vremea lui Radu Cristian s-a incheiat la urmatoarele alegeri. Si copiii din Mangalia stiu asta. Sa-l arati pe Murad iar de Bau-Bau, nu mai tine.
9
2
Doamna p****l ați spus foarte bine "l a agățat ". Pentru ca dimensiunea scurgerii banilor de la buget este cu totul alta.Vizite dese in ultima vreme ale lui Radu Cristian la Didi Călin acasă . De ce? Răspunsul îl puteți deduce. Un capitol la fel de spectaculos este cel în care Silviu Stoica urca fabulos în topul multimilionarilor din Mangalia. Nu mai este secret ca și aici sunt bani de la Radu Cristian. Toți banii sunt de la Radu nu doar o parte.
10
1
Vlaescu a fugit cu doi saci cu documente in trecut,e5ra secretar parca, a stat pe margine si acum a reaparut sa manance in continuare
4
1
Ptr Crușoveanu : pai ce condamnari definitive mai asteptati cand escrocii din parlament au dat liber la prescriptii ptr tot poporul ? plus alte subterfugii juridice din codul penal si alte legi; trebuie sa ai cel mai mare ghinion de pe lumea asta ca mai fii condamnat ptr orice; pnl incepe sa semene cu psd ca un frate geaman
6
1
Toate învinuirile se duc către Radu. Doamna avocat Boită nici nu visa să i se facă atâta publicitate gratuita.
12
1
nu i caz sngular, multe administratii publice, primarii mari , fac jmecherii si nui afla nici ala cu cornite pana nu ...sifoneaza unul care numai ...ajunge la cascaval!
5
2
curvele politice se ajuta(maninca) intre ele, pe banii statului. sint bugetari cu averi mai mari ca ale privatilor, dar nu sint luati la intrebari. cred ca este o rafuiala politica.
7
2
Reteta castigat alegeri. 1. Pui frustratii pe linie moarta la un partidulet in care seful stie sa faca pe opozitia (il si platesti un pic) 2. Pui la PSD un fost primar viceprimar cu voturi multe dar sanse slabe 3. Aduci un arab ceva sa mai sparga si el din vot, eventual sa ii faca si pe ceilalti sa tina cu el 4. Un Paris ceva la alte partide cu sanse mici 5. Punctul 5 e pentru 2024 : pui ceva la AUR sa mearga in 24 la suta dar nu mai mult de atat.
10
0
Inteligentule Gigi ( Bari junior) ,nici o grija,venim tocmai ptr ca si Statul este actionar iar voi credeti ca daca aveti un spagar ca Ognef puteti sa furati nestingheriti…ghinion”..esti si tu in grupul organizat…saptamana asta va fi show…anunta l si pe ,,Domn’ Profesor sa nu blocheze usa ca ii stricam casa lui Petrescu degeaba..!
22
3
ba radu,analfabetule,de ce ne lasi ba fara copaci? tu si mama lui iorgus ati pus pomii din comorova,ba nemmernicule?mangalia si statiunile arata groaznic,betonate ,cimentate,pomi ciuntiti.bouare,stejarul demla judecatorie ca v.a facut sa.l ciuntiti?
11
2
ba damen,o ssugi.nu se poate face nimic,este statul actionar,sint o gramada care vad controalele.nu esti marin dan dat afara pentru furt? sinteti ofticati ca nu mai merg hotiile cu nave in reparatii,furt de sirma sudura,vopsea,tevi,etc???
5
12
Ati vrut capul lui firea il aveti. Penele, pe cand si capul lui radu?
7
4
Ognef Egmond Dan jefuieste șantierul Damen prin diverse firme paravan,sub aparenta executare de lucrari reale se factureaza sume uriase platite de doua ori ,plata orara sa transformat din 32 de lei in 32 €,organele abilitate care nu au facut o deja sa se sesizeze din oficiu…atentie la platile catre firma lui Ion Bari si firmele turcesti care ,,renoveaza” caminele C7,C9,etc…se platesc aceleasi lucrari la doua firme turcesti…
21
5
Bogdan catalin zice ca seful de pe santier e spagar mare ! Face magarii mari ! 0785309260 !
4
4
Daca aveau ceva concret nu lasau sa se scurga atatea informatii in presa. DNA se bazeaza pe faptul ca judecatorii mai degraba au timp sa citeasca un articol de ziar decat sa citeasca un dosar cu 3 volume de discutii telefonice si ambientale despre retete de bucatarie, meciuri de fotbal, notele copiilor la scoala, si alte prostii fara legatura cu infratiunile suspicionate atat de frumos povestite dar nedovedite.
5
7
Daca faci afaceri cu prietenii si cunoscutii in viziunea DNA esti corupt. Daca astea sunt probe inseamna ca toti suntem infractori pentru ca avem prieteni. Ca sa nu ajungi i*******r trebuie sa faci afaceri cu olandezii nemtii sau francezii in asa fel incat aia sa castige mai mult ca tine. Altfel te duci la puscarie. O mizerie de justitie. O mizerie de magistrati. Sunt convins ca primarul ala e hot dar daca i faci dosar mergi pe probe nu pe suspiciuni bazate pe barfe si discutii telefonice fara nimic concret.
5
15
1.Era si greu sa-l agate pe Radu cei de la DNA.Toata lumea stia ce corupt este si presa prezenta dovezi ale coruptiei de ani de zile ,numai DNA se facea ca ploua. In cazul lui dosarele erau tinute la sertar de catre procurori iar in momentul in care Radu a calcat pe cineva foarte mare pe batatura , ordinul a fost sa-i scoata dosarele. PS.Cel msi bun ex. Pandele din Voluntari Primul caz care a bubuit la presiunile SUA cazul t**e.Pandele a refuzat sa inteleaga mesajul, asa ca au scos de la sertar al doilea dosar, azilele mortii.Asa si cu nea Radu, daca este greu de cap, sufera.
13
1
Pica la instanta execuția asta.
7
2
Dar pe chitcan, cum l-a agatat ?
4
1
Tot ce am facut din spagi am bagat in grupul infractional ca sa ajunga primar, organizat zis pardid la putere p5d si pn|, de restul se rupe atata timp cat am conturile pline. Daca e sa mai scriu si despre Boita nu am spatiu suficient. Pacat ca suntem un popor calm si p***t informat ca trebuia iesit in strada
7
3
Sefii liberalilor din Constanta stau mai rau cu vederea. Din fotoliile de la Bucuresti se fac ca nu vad distrugerile facute de Radu si mos Teaca. Sper sa le revina vederea dupa alegeri, cand cei doi ar trebui trimisi la plimbare.
13
5
Securistii hraniti si rasfatati de Murad isi fac treaba , ca arabul are inca vise ilizorii ,iar protectorii lui Radu Cristian au iesit la pensie .
15
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016