REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.5° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Cum poate fi tratată modern o boală rară, dar foarte agresivă?

Cum poate fi tratată modern o boală rară, dar foarte agresivă?

A.F. 6 octombrie 2023 | 00:00 280

Durerile abdominale, pierderea poftei de mâncare, oboseala inexplicabilă și icterul (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor) pot fi semne și simptome ale unei afecțiuni rare, dar cu prognostic rezervat – cancerul de pancreas. Întrucât acest tip de cancer, mai frecvent la vârstnici, provoacă astfel de semne și simptome doar când boala este avansată, este descoperit deseori întâmplător, în timpul unei investigații imagistice indicate pentru o altă afecțiune.

Cum poate fi tratata modern o boala rara, dar foarte agresiva?

Chiar dacă este un tip de cancer agresiv, această afecțiune poate beneficia de tratament modern, performant, pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Pentru a se obține cele mai bune rezultate, este important ca pacientul să se adreseze pentru diagnostic de certitudine și tratament unui centru oncologic de top, dotat cu tehnologie de ultimă generație.

În cazul suspiciunii de cancer pancreatic, medicul va recomanda o serie de analize și investigații pentru stabilirea diagnosticului precis. Astfel, el poate solicita efectuarea unui examen CT sau RMN, care permite vizualizarea organelor interne. Cea mai utilă investigație este însă ecoendoscopia, un tip de endoscopie digestivă care permite realizarea unei ecografii din interiorul tractului digestiv, pentru ca medicul să observe în detaliu aspectul pancreasului.

În timpul ecoendoscopiei, specialistul poate realiza și o biopsie, adică prelevează un fragment din țesutul suspect, pentru realizarea unui examen histopatologic și imunohistochimic în laborator. După stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul oncolog sau comisia oncologică multidisciplinară care analizează cazul pacientului va stabili care este cea mai potrivită strategie terapeutică.

Tratamentul cancerului de pancreas trebuie să fie personalizat și multimodal, pentru ca rezultatele obținute să fie cele mai bune. Astfel, pacientului i se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru rezecția pancreasului, urmată de tratament prin chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie. Aceste tratamente oncologice au ca scop distrugerea celulelor tumorale rămase după operație, prevenirea apariției metastazelor sau eliminarea lor, dacă s-au format deja.

La unele centre medicale private, pacienții au acces la cele mai performante investigații imagistice și de laborator, pentru stabilirea rapidă și precisă a diagnosticului de cancer pancreatic – RMN cu putere 3 Tesla, computer tomograf de ultimă generație Siemens Definition Edge 128 slice și echipament PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. De asemenea, pacienții pot efectua în cele mai bune condiții de siguranță și confort ecoendoscopie, urmată de biopsie pancreatică.

Tratamentul chirurgical al cancerului de pancreas este asigurat la unele centre medicale private de chirurgi cu îndelungată experiență în intervenții complexe de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, iar la unele centre medicale private pacienții beneficiază de acces la Tumor Board (Comisia oncologică multidisciplinară) și la toate proceduri de tratament disponibile, în funcție de indicația medicală stabilită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513