REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Cum recunoști o dietă ineficientă sau nesănătoasă

Cum recunoști o dietă ineficientă sau nesănătoasă

Replica API 8 august 2020 | 00:00 1093

Sunt multe cure de slăbire care circulă la ora actuală pe Internet. Unele sunt atât de fanteziste, încât nu poți să nu te întrebi cine rezistă zile în șir să mănânce numai cereale fade sau numai cărnuri grase ori numai legume la aburi?

Haideți să recunoaștem că, pe cât de fanteziste sunt aceste regimuri, pe atât de căutate sunt (măcar citite, dacă nu și puse în practică), pentru că promit slăbire în timp scurt.

Există câteva indicii clare că o dietă nu este deloc ceea ce trebuie pentru organism și pentru sănătate, scrie doc.ro.

Dietele care promit rezultate rapide și uimitoare

În primul rând, dacă o dietă promite o slăbire în timp record, nu este bună deloc. Niciun regim n-ar trebui să ducă la o scădere ponderală mai mare de 800 de grame - 1 kilogram pe săptămână.

Dietele cu puțini nutrienți sau care elimina grupe alimentare

Apoi, dietele cu prea puține calorii sunt iar o capcană pentru că, dacă îi dăm organismului puțin, acesta va avea tendința să-și facă rezerve pentru a putea supraviețui. Așa că efectul ar putea fi întârzierea eliminării kilogramelor în plus și recâștigarea lor într-un număr și mai mare după încetarea curei de slăbire.

O dietă care nu funcționează este și cea în care predomină anumiți nutrienți și lipsesc alții. De exemplu, multe diete merg pe eliminarea unei cantități mari de carbohidrați din meniu. E drept că este în regulă să renunțăm la zahăr, paște, orez alb, cartofi și pâine albă. Însă trebuie să consumăm cu măsură pâine neagră, orez integral, legume și fructe.

Dimensiunea porțiilor și combinațiile

O altă dietă care nu va funcționa este aceea care nu mizează pe dimensiunea porțiilor. Iluzia că putem mânca oricât dintr-un anumit aliment este periculoasă: pe termen lung, întreține ideea că putem mânca oricât din alimentele sănătoase. Însă și acestea au calorii și pot îngrașă.

O altă caracteristică a dietelor nepotrivite constă în faptul că mizează foarte mult pe combinații alimentare. E adevărat că nu trebuie să mâncăm cartofi cu carne și nici din mai multe surse de proteine animale la o masă. Dar nici nu trebuie să ne complicăm existența făcând combinații peste combinații. Bunul simt ar trebui să dicteze alegerile alimentare și cantitățile.

La fel de periculos poate fi și un plan alimentar pe termen lung, fără supravegherea unui specialist. Este puțin probabil că vom stă luni în șir să ne concepem singuri meniul zilei. Există riscul să ne plictisim și atunci revenirea la obiceiurile alimentare periculoase este iminentă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166