REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum recunoșți și ții sub control creșterile bruște ale glicemiei

Cum recunoșți și ții sub control creșterile bruște ale glicemiei

Replica API 6 aprilie 2021 | 00:00 1052

"Vârfurile" sau creșterile bruște ale glucozei din sânge sunt cauzate atunci când glucoză se acumulează în fluxul tău sangvin. Creșterile acestea bruște pot avea cauze multiple și pot să îți influențeze starea de sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

Majoritatea alimentelor pe care le mănânci sunt descompuse în glucoză, un zahăr simplu. Corpul tău are nevoie de glucoză deoarece ea este combustibilul care face că mușchii, organele și creierul tău să funcționeze corespunzător, scrie doc.ro.

Glucoză nu poate fi folosită pe post de "combustibil" până când nu intră în celulele tale. Insulină, un hormon produs de pancreas, deblochează celulele, astfel încât glucoză să poată pătrunde în ele. Fără insulină, glucoză ar continuă să plutească în fluxul tău sangvin, neavând unde să se ducă, devenind, în timp, tot mai concentrată.

Când glucoză se acumulează în fluxul sangvin, atunci nivelul zahărului (glucozei) din sângele tău crește. Această este de fapt glicemia, cantitatea de glucoză care se găsește în sânge. Vârfurile glicemice sau creșterile bruște apar la oamenii cu diabet deoarece aceștia nu pot să folosească insulină în mod eficient. Netratată, hiperglicemia poate fi periculoasă, ducând la o afecțiune severă numită cetoacidoză. Hiperglicemia cronică crește probabilitatea de a avea complicații grave ale diabetului, cum ar fi bolile de inima, orbirea, neuropatia diabetică și insuficientă renală.

Simptome ale creșterilor bruște ale glucozei prezente în sânge

Învățând să recunoșți simptomele hiperglicemiei (sau glicemia mare), acestea te pot ajută să îți ții diabetul sub control. Unii oameni care au diabet simt imediat simptomele hiperglicemiei, pe când alții rămân nediagnosticati ani de zile, deoarece simptomele lor "îmbracă" forme mai ușoare.

Simptomele hiperglicemiei încep, de obicei, când glucoză din sângele tău are valori de peste 200 de miligrame per decilitru (mg/dl). Simptomele se agravează cu cât stai mai mult timp fără să îți tratezi boală.

Simptomele unui "vârf glicemic" (când pacientul are o creștere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă) includ:

urinări frecvente,

oboseală,

sete excesivă,

vedere încețoșată,

dureri de cap.

Ce e de făcut când ai un episod de hiperglicemie

Este important să cunoșți simptomele hiperglicemiei. Dacă suspectezi că ai glicemia crescută, fă-ți un test (prin înțeparea degetului) și află valoarea cu ajutorul unui glucometru.

Activitatea fizică și faptul că bei apă după ce mănânci, în special dacă ai consumat multe alimente bogate în carbohidrați (mult amidon), te pot ajută să scazi glicemia.

De asemenea, poți folosi o injecție cu insulină, dar ai grijă: folosește această metodă doar dacă ți-a recomandat medicul și doar urmând recomandările lui. Dacă nu este folosită corect, insulină poate provoca hipoglicemie sau o glicemie foarte scăzută.

Cauze ale creșterilor bruște ale glicemiei

Nivelul glucozei din sânge fluctuează întraga zi. Când mănânci alimente care au un conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi pâinea, cartofii sau paștele, glicemia ta va începe imediat să crească. Dacă glicemia ta este în mod constant mare, va trebui să discuți cu medicul tău despre cum poți ține diabetul sub control și despre cum poți îmbunătăți regimul pentru diabet.

Nivelul glucozeia (zahărului) din sânge crește când:

nu îți administrezi suficientă insulină;

doză ta de insulină nu durează (nu își face efectul) atât de mult timp pe cât ai crede;

nu îți iei medicamentele cu administrare orală pentru diabet;

dozele medicamentelor tale trebuie ajustate;

folosești insulină expirată;

nu urmezi sau nu respecți regimul tău pentru diabet;

ai o boală sau o infecție;

folosești anumite medicamente, cum ar fi steroizii;

ești supus unui stres fizic, cum ar fi o trauma sau o intervenție chirurgicală;

ești supus unui stres emoțional, cum ar fi faptul că ai dificultăți la serviciu ori acasă sau ai probleme financiare.

Cum poți preveni episoadele cu creșteri bruște (urmate de scăderi bruște) ale glicemiei

Discuta cu un medic nutriționist, pentru a dezvoltă împreună cu el un regim pentru diabet pe care să îl respecți.

Începe un program care te ajută să slăbești. Dacă scapi de kilograme, acest lucru îți va ajută organismul să folosească mai bine insulină.

Învață cum să numeri carbohidrații din alimente și să ții o evidență a cantității de carbohidrați pe care o consumi.

Învață mai multe despre indicele glicemic al alimentelor, pentru că nu toți carbohidrații sunt la fel.

Caută rețete sănătoase, recomandate și diabeticilor.

Ai grijă la controlul portiilor. Un cantar de bucătărie te va ajută să măsori mai bine porțiile de mâncare.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510