REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Cum s-a asociat o firmă din „Gruparea vameșilor“, din Constanța, cu Șantierul Naval Orșova?!

Cum s-a asociat o firmă din „Gruparea vameșilor“, din Constanța, cu Șantierul Naval Orșova?!

Andreea POPA 1 decembrie 2023 | 00:00 2622

Sea Container Services SRL Constanța și SIF Muntenia SA au anunțat încheierea unui acord de cooperare pentru managementul Șantierului Naval Orșova, pe care l-au preluat recent, printr-o tranzacție surprinzătoare. Așa a ajuns celebra „grupare a vameșilor”, care deține firma constănțeană, să se asocieze cu unii dintre cei mai puternici, dar și mai controversați brokeri români. Mai mult, „vameșii” au acum o pilă și la instituția fundamentală a pieței românești de capital, în condițiile în care șeful SIF Muntenia se află și la conducerea Depozitarului Central.

Cum s-a asociat o firma din „Gruparea vamesilor“, din Constanta, cu santierul Naval Orsova?!Adrian Simionescu

Firma constănțeană Sea Container Services SRL, deținută de celebra „grupare a vameșilor”, are de la jumătatea lunii noiembrie 44,99% din acțiunile Șantierului Naval Orșova, în timp ce SIF Muntenia controlează 41,18%, după o tranzacție încheiată în aceeași perioadă. Anterior, societatea de investiții avea 13,17%. 

Pe 28 noiembrie, SIF Muntenia a anunțat încheierea unui acord de cooperare cu Sea Container Services SRL, care prevede „Exercitarea unei politici comune în legătură cu emitentul Șantierul Naval Orșova SA (simbol SNO) până la data de 30.04.2024 şi lansarea, împreună cu SEA CONTAINER SERVICES SRL, a ofertei publice de preluare obligatorie conform dispozițiilor art 39 din Legea nr. 24/2017, către toți acționarii SNO,  în mod concertat, având în vedere că fiecare parte semnatară a acordului deține, în mod individual, peste 33% din drepturile de vot ale emitentului SNO”.

Cum s-a asociat o firma din „Gruparea vamesilor“, din Constanta, cu santierul Naval Orsova?!Mihăilescu Dorina Teodora

Vameșii s-au asociat cu brokerii

Asocierea dintre cele două companii pe marginea managementului Șantierului Naval Orșova este interesantă prin prisma notorietății celor care le dețin.

Furnizorul de servicii portuare din Portul Constanța, Sea Container Services SRL, este deținut de Stone Group SRL – 50%, Marius Făinărea – 25% şi Lenuţa Pilcă – 25%. Acţionarii Stone Group SRL sunt Codruţa Bogatu (soția fostului director al Portului Constanța, Eugen Bogatu)– 50% şi Iulian Teşeleanu – 50%. Pe 20 noiembrie, Marius Făinărea și Ion Dumitru au fost numiți administratori ai Șantierului Naval Orșova.

Toate personajele menționate fac parte din celebra „grupare a vameșilor”, foști vameși din Constanța reprofilați în oameni de afaceri, cu numeroase business-uri de zeci de milioane de euro, în domenii care variază de la turism la construcții și de la imobiliare la servicii portuare. „Gruparea vameșilor” este activă de circa un deceniu și jumătate, timp în care membrii săi au avut și probleme penale, o parte din ei fiind reținuți sau arestați în dosare grele de corupție. 

Cum s-a asociat o firma din „Gruparea vamesilor“, din Constanta, cu santierul Naval Orsova?!Nicușor Marian Buică

Acum, „Gruparea vameșilor” are și un șantier naval de tradiție, iar noii săi asociați sunt printre cei mai puternici și controversați brokeri români. SIF Muntenia are active de două miliarde de lei și este condusă de SAI Muntenia Invest, al cărei președinte este Adrian Simionescu, secondat de Dorina Teodora Mihăilescu și Sergiu Mihailov, ca membri ai Consiliului de Administrare. Director general este Nicușor Marian Buică, în timp ce Sergiu Mihailov ocupă postul de director administrare corporativă, iar Cristina Gabriela Gagea este director investiții.

Șefii SIF Muntenia, legături cu puterea politică

Brokerul Adrian Simionescu este din aprilie 2023 membru în Consiliul de Administrație al Depozitarului Central, cea mai importantă instituție a pieței de capital din România, care asigură compensarea și decontarea tuturor tranzacțiilor bursiere. Simionescu a fost administratorul Grup Feroviar Român (GFR) și omul de încredere al celebrului Gruia Stoica, care a scăpat recent de pedeapsa de 4 ani de închisoare în dosarul de privatizare al CFR Marfă, după ce i s-au prescris faptele.   

Cum s-a asociat o firma din „Gruparea vamesilor“, din Constanta, cu santierul Naval Orsova?!Șantierul Naval Orșova

Dorina Mihăilescu a fost omul de bază al fostului premier Adrian Năstase, apare în stenogramele PSD și era cea care se ocupa personal de transcrierea discuțiilor înregistrate. Fostă deputată și secretar de stat PSD, Mihăilescu a condus și Comisia Națională a Valorilor Imobiliare, dar s-a aflat și în structurile de conducere ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Și Nicușor Marian Buică are legături cu puterea politică. Buică a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, dar și la Ministerul Investițiilor, ocupând funcții de conducere la companii mari de stat, precum Conpet SA, Biofarm SA, Romenergo sau Loteria Română.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SCS are nevoie de dana SNO.
1
0
Căpușele statului r*mân
5
0
Nu îi mai ajunge nimeni pe ăștia, DNA… au tras ei opt ani cu Dosarul Portul dar acum oamenii stabilesc reguli în Portul Constanta , pun directori la APC, sefi de vama și tot așa pe unde au nevoie să nu-i deranjeze nimeni. VOTAM PSD . Nu ne lasam
11
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166