REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum să citești decizia de pensionare după recalculare

Cum să citești decizia de pensionare după recalculare

Andreea VLAICU 13 iulie 2024 | 00:00 377

Modelul de decizie de pensionare după recalculare a fost prezentat publicului vineri, în cadrul unui post TV, unde un secretar de stat din Ministerul Muncii a explicat detaliat cum trebuie citit acest document esențial pentru pensionari.

Cum sa citesti decizia de pensionare dupa recalculare

Ce conține decizia de pensionare

Decizia de pensionare după recalculare este actul prin care pensionarii pot afla dacă vor primi bani în plus și cât de mare va fi această sumă. Documentul oferă detalii despre stagiul de cotizare, punctajul obținut și noul cuantum al pensiei.

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a detaliat cum trebuie interpretat acest document:

Informații personale: În partea superioară a deciziei se găsesc datele personale ale pensionarilor.

Punctaje și cuantumuri: Următoarele secțiuni includ punctajele aflate în plată la data de 31 august 2024 și cuantumul corespunzător acelei date.

Punctele de stabilitate: O noutate introdusă prin Legea 360/2023 sunt punctele de stabilitate, acordate pentru stagiile contributive de peste 25 de ani:

0,5 puncte pentru 25-30 ani de contribuție
0,75 puncte pentru 30-35 ani de contribuție
1 punct pentru peste 35 ani de contribuție

Noul cuantum al pensiei: La literele E și F, se precizează noul cuantum rezultat în urma recalculării.

Garanția cuantumului avantajos: În subsolul paginii se menționează că, în cazul în care recalcularea ar duce la un cuantum mai mic decât cel curent, se va menține cuantumul mai avantajos pentru pensionar.

Distribuția deciziilor
Deciziile de pensionare recalculată vor fi distribuite prin Poșta Română, iar pensionarii trebuie să le ridice personal. Distribuția pensiilor majorate va începe la 1 septembrie 2024.

Sistemul de pensii publice din România a fost actualizat prin Legea 360/2023, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Legea prevede o creștere a pensiilor cu 13,8% și introduce o nouă formulă de calcul:

Calculul pensiei: Se face prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei în prezent și va fi indexat anual cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Puncte de contributivitate și necontributivitate:

Punctele de contributivitate se acumulează pentru anii de muncă în care s-au făcut contribuții la sistemul de pensii.
Punctele de necontributivitate includ perioadele de armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).

Noua lege și formula de recalculare vin în sprijinul pensionarilor, oferind o mai mare transparență și corectitudine în determinarea cuantumului pensiei. Ministerul Muncii asigură că aceste măsuri sunt menite să aducă beneficii reale celor care au contribuit de-a lungul vieții la sistemul de pensii, conform realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stresati,batjocoriti,romanii care au muncit o viata in umilinta sunt mentinuti in stare de presiune in scopul clar de a fi rariti. Se moare de saracie,de foame,de epuizare generala,din cauza conducerii barbare a Romaniei impotriva poporului. Ce face poporul? Merge la meciuri,haleste mici,asculta cacaturile alea de manele,pute de nespalare si lasitate. Tinerii se cred vesnici si isi bat joc de batrani,uitand ca si ei se bosorogesc si vor avea pensii infime. Ne meritam soarta din plin. Crapam ucisi incet,cu sange rece, visand ca e democratie.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016