REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.9° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Cum să ferim copiii de viroza respiratorie care a umplut secțiile de pediatrie?!

Cum să ferim copiii de viroza respiratorie care a umplut secțiile de pediatrie?!

Cristina BĂRBUCEANU 21 decembrie 2022 | 00:00 1314

Secțiile de pediatrie, dar și cabinetele medicilor de familie din Constanța sunt pline de săptămâni bune, și cazurile de copii bolnavi încă nu încep să se împuțineze. Însă, metode pentru evitarea agravării stării de boală a celor mici există. Mai mulți medici de familie din Constanța au oferit variante pentru părinți, ca ai lor copii să nu ajungă la spital în stare gravă: evitarea colectivului în care sunt copii bolnavi, renunțarea la tratarea celor mici după „sfaturile” de pe net, hidratarea copiilor numărându-se și ea printre posibilele soluții.

Secție de Pediatrie plină cu copii bolnavi

„Când tratezi după doctorul Google, s-ar putea să nu prea fie bine”

Situația îmbolnăvirilor în rândul celor mici este din ce în ce mai serioasă. Secțiile de pediatrie sunt tot mai pline, și cu greu se mențin pe linia de plutire și evită colapsul. Totodată, o nouă criză este cea a medicamentelor pentru cei mici, pentru că multe dintre acestea nu se mai găsesc în farmacii, motiv pentru care părinților li se recomandă înlocuitori. Din acest motiv, reporterul Replica a luat legătura cu mai mulți medici de familie din Constanța, care au oferit sfaturi pentru părinți, ca ai lor copii să nu ajungă în spital.

Copil consultat în cabinetul medicului

Procop Ecaterina, medic de familie din oraș a declarat: „În primul rând, copiii să nu mai ia contact cu alți copii bolnavi în această perioadă, deci e vorba de mersul la grădiniță, în cazul în care acolo sunt copii bolnavi. În al doilea rând, e bine să se ia legătura cu medicul de familie încă din prima zi pentru că în momentul în care stai acasă și tratezi după doctorul Google, s-ar putea să nu prea fie bine. Nu am nimic cu informațiile de pe Google, dar acolo trebuie să fie o părere informată, de specialitate. Sunt foarte mulți copii bolnavi acum, dar sunt și mulți adulți care vin bolnavi, fără mască. Sfatul meu este: Ești răcit, poartă mască pentru a evita răspândirea bolii!”. Un alt medic de familie din Constanța, Badiu Ileana, a spus: „Un copil îngrijit și supravegheat nu are voie să răcească, decât dacă se contaminează într-un mediu – vorbesc de școală, grădiniță, creșă ș.a.m.d. Iar acolo intervin ceilalți factori de decizie cum sunt profesorii, care știu ce trebuie să facă; acolo sunt și medici școlari.”

Soluții sunt destule

Realitatea este că, în anumite situații, multe cabinete ale medicilor de familie din oraș sunt la fel de pline ca secțiile de pediatrie din spitale. Însă, una dintre soluții este ca părinții să nu intre în panică: „Să dea tratamentul de început cu simptomatice, cu vitamine, dar dacă după 2-3 zile apar semne că ceva nu este în regulă și evoluția nu este bună, să se adreseze medicului de familie, medicului pediatru din ambulator. Deci un medic ar trebui consultat după 2-3 zile de tratament fără rezultat”, a declarat Tudor Camelia, medic de familie din Constanța.

Gont Mirela, un alt medic de familie din oraș, a oferit alte variante pentru părinți, ca să își protejeze cât de mult copiii: „Trebuie tot ce se face în perioada virozelor. Virusul ăsta respirator dă un comportament puțin mai atipic. Nu prea merge pe antibiotic, în general virozele nu merg pe antibiotic, având o perioadă de evoluție destul de mare. Trec chiar de 10 zile, cu croșete: ai impresia că s-a rezolvat, după care fac iar recăderi. Acum merge și vaccinul ăsta intranazal, cele două antitermice clasice (Nurofen, Paracetamol), siropurile de tuse. Partea bună este că puține dau complicații pulmonare, iar noi, pediatrii, mergem cu antibiotic tocmai pentru a proteja complicația pulmonară, nu pentru a scurta evoluția.Și în rest, tot ce e pe partea respiratorie: hidratare multă.” Așadar, ideea, exprimată în diverse moduri de către medici, este aceeași: părinții trebuie să fie prompți, stăpâni pe situație, dar și cerebrali, să ia măsurile potrivite pentru ca situația celor mici să nu se agraveze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ati si gasit ce.medici sa intrebati
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365