REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cum să mănânci pâinea pentru ca aceasta să nu îți crească glicemia

Cum să mănânci pâinea pentru ca aceasta să nu îți crească glicemia

A.F. 20 mai 2024 | 00:00 162

Pâinea ne satură rapid și se potrivește bine cu carne, supă, garnituri și multe alte feluri de mâncare. Chiar dacă doriți să scăpați de kilogramele în plus, nu este necesar să o excludeți complet din alimentație. Este suficient să îi reduceți pur și simplu cantitatea sau să o înlocuiți cu un produs din cereale integrale.

Cum sa mananci painea pentru ca aceasta sa nu iti creasca glicemia

„În plus, puteți chiar să mâncați pâinea albă sau chiflele preferate, urmând un truc a cărui eficiență a fost dovedită științific”, spune doctorul endocrinolog rus Zuhra Pavlova.

Cum să mănânci pâinea pentru ca aceasta să nu îți crească glicemia

„Pâinea trebuie depozitată într-un congelator. A fost realizat un experiment la care au participat 10 persoane, dintre care șapte femei. Vârsta voluntarilor a fost cuprinsă între 22 și 59 de ani. Toți participanții la experiment au fost împărțiți în patru grupuri. Aceștia au consumat pâine în diferite forme: proaspătă; congelată și apoi decongelată; proaspăt prăjită, dar după decongelare.

Participanților li s-a măsurat nivelul de zahăr din sânge înainte și după experiment. În timpul experimentului, aceștia nu și-au schimbat obiceiurile alimentare.

S-a dovedit că cea mai sănătoasă pâine a fost cea congelată: persoanele care au consumat-o au avut cele mai mici valori ale glicemiei din sânge. Chiar dacă un astfel de produs de panificație este prăjit după decongelare, tot nu își va pierde proprietățile utile.

„Când pâinea este coaptă, amidonul suferă o gelatinizare. Datorită acestei forme, este mai ușor de digerat, iar glucoza este absorbită mai repede. Acest lucru nu este foarte bun, pentru că atunci nivelul de insulină crește semnificativ. O persoană se plânge de foame constantă, ia în greutate mai repede”, explică Dr. Zuhra Pavlova.

Frigul are un efect complet diferit asupra pâinii: transformă amidonul gelatinizat în amidon rezistent. Acest amidon este absorbit mai lent și provoacă vârfuri mai mici ale glicemiei. În acest caz, este mult mai eficient dacă nu vă limitați să puneți pâinea la frigider, ci o congelați: beneficiile pot fi dublate.

Cercetările arată că acest truc funcționează doar în cazul produselor de panificație făcute în casă. Probabil, totul depinde de ingredientele din compoziție și de metoda de preparare.

La urma urmei, acasă nu adăugăm diverși conservanți și potențiatori de aromă pentru ca produsul să poată fi păstrat mai mult timp. Este posibil ca printre pâinea industrială să existe opțiuni potrivite pentru congelare, dar oamenii de știință nu au încă un răspuns la această întrebare.

„Vă recomand să consumați pâine integrală. Aceasta nu conține la fel de mulți carbohidrați ca pâinea albă obișnuită. O bucată pe masă este suficientă”, spune medicul, potrivit actualno.co, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510