REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum să ne menținem creierul în formă

Cum să ne menținem creierul în formă

Replica API 1 octombrie 2020 | 00:00 1301

Ne gândim mereu la noi moduri de a ne tonifia musculatura, de a ne menține inima sănătoasă, de a preveni diverse boli. Cât de des ne gândim, însă, că și creierul nostru are nevoie de... exerciții și de antrenament permanent?

Chiar dacă deteriorarea funcțiilor cognitive este naturală de la un anumit punct, o viață activă, consumul anumitor alimente și practicarea anumitor exerciții ne permit să ne menținem și să ne îmbunătățim sănătatea cognitivă. Câteva reguli ne vor ajută să ne menținem sănătatea creierului o perioada cât mai lungă de timp, scrie doc.ro.

Practicarea de exerciții

Activitatea fizică nu ne ajută numai corpul, ci și mintea. Și asta pentru că exercițiile fizice cresc nivelul endorfinelor și reduc tensiunea neuromusculară. Acești doi factori sunt importanți în procesul de eliberare a stresului, anxietate sau depresie. 30 de minute de exerciții pe zi vor face diferența!

Relaxarea

Trebuie să învățăm să ne relaxăm. Pentru că stresul și anxietatea provoacă probleme de memorie, lipsa de concentrare și alternarea stării de spirit. Poți învață să te relaxezi cu ajutorul diverselor practici, precum yoga sau exerciții de respirație.

Odihna este fundamentală

Este important să dormi între 7 și 8 ore pe noapte și să ai un orar de somn pe care să îl respecți cu strictețe. Evita stimulenții care pot altera somnul. Cu cât ne odihnim mai bine, cu atât evităm problemele de memorie sau de înțelegere.

Cafeaua și ceaiul verde

Ambele băuturi ne ajută să ne protejăm creierul. Studiile recente au demonstrat că o ceașcă pe zi mărește capacitatea cognitivă și diminuează riscul de apariția a maladiei Alzheimer cu 30%, până la 60%.

Învățarea continuă

Învățând lucruri noi în fiecare zi, studiind, făcând exerciții mintale ne menținem creierul activ și întârziem deteriorarea cognitivă.

Consumul de alimente bogate în fibră și proteine, cu conținut scăzut de grăsime

O astfel de dietă crește randamentul cognitiv, mai ales după vârstă de 40 de ani.

Ciocolata

O dietă... delicioasă! Consumul moderat de ciocolată neagră are mari beneficii asupra sănătății. Ciocolată conține 30 de substanțe antioxidante, care protejează împotriva acțiunii radicalilor liberi, care la rândul lor cauzează apariția anumitor boli, inclusiv a celor mintale.

Care sunt cele mai bune suplimente pentru o bună funcționare a creierului uman

Îți poți ajuta creierul să funcționeze mai bine atât cu ajutorul sfaturilor de mai sus, cât și hrănindu-l "de la interior", oferindu-i cele mai bune suplimente care au un efect benefic asupra funcției creierului. Multe dintre acestea pot stimula memoria, motivația, creativitatea și funcția cognitivă, în general.

Câteva exemple de suplimente pe care le poți lua pentru a menține sănătatea creierului:

Uleiul de pește

Suplimentele cu ulei de pește sunt o sursă bogată de EPA și DHA, două tipuri de acizi grași Omega 3. Aceste grăsimi bune au multe beneficii, cum ar fi și îmbunătățirea sănătății creierului. EPA, acidul eicosapentaenoic, are efecte antiinflamatoare care pot proteja creierul împotriva deteriorării și îmbătrânirii, arată un studiu.

Fosfatidilserina

Această este un tip de compus gras, numit fosfolipidă, care poate fi găsită în creier. Potrivit unui studiu2, fosfatidilserina este o fosfolipidă endogenă (adică de origine internă) și un nutrient important, din biochimia creierului uman, din fiziologia și din funcționarea acestuia. Același studiu arată că fosfatidilserina este necesară pentru a menține sănătoase membranele celulare ale neuronilor și pentru mielina (substanță din nervii cerebro-spinali).

Cercetătorii spun că fosfatidilserina exogenă (din surse din afară creierului, cum ar fi, de exemplu, suplimentele alimentare), adică o cantitate cuprinsă între 300-800 mg/zi este absorbită în mod eficient în organismul uman, trece barieră hematoencefalica și reușește, fără riscuri, să încetinească, să oprească sau să inverseze alteratiile biochimice și deteriorarea structurală de la nivelul neuronilor (celulelor nervoase).

Tot fosfatidilserina este cea care susține funcțiile cognitive la oameni, inclusiv formarea memoriei pe termen scurt, consolidarea memoriei pe termen lung, capacitatea de a crea noi amintiri, capacitatea de a scoate la iveală amintiri, capacitatea de a învață informații și de aducere aminte, capacitatea de concentrare și de a menține atenția, etc.

Ginkgo Biloba

Este un supliment pe baza de plante, derivat din copacul de Ginkgo Biloba. Este un supliment extrem de popular și la noi în țară, pe care îl iau mulți oameni, pentru a-și menține creierul în formă. Se crede că acestea funcționează prin creșterea fluxului de sânge către creier și unele studii3 pretind că îmbunătățesc funcțiile creierului, precum memoria și concentrarea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016