REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Cum să scapi de păduchi acasă, cu remedii naturale și sigure

Cum să scapi de păduchi acasă, cu remedii naturale și sigure

A.F. 1 iulie 2024 | 00:00 98

Sezonul cald aduce atât vacanța pentru copii, relaxarea în excursii și tabere școlare, dar este asociat și cu o reapariție a păduchilor de cap, acea afecțiune enervantă a scalpului. Iată cele mai eficiente cinci remedii naturale pentru a lupta împotriva pediculozei, din intimitatea casei.

Cum sa scapi de paduchi acasa, cu remedii naturale si sigure

Mâncărimile, iritațiile și infecțiile pielii cauzate de scărpinat sunt unele dintre cele mai caracteristice simptome ale afecțiunii cutanate ușor contagioase. În mod tradițional, păduchii de cap au fost identificați cu igiena precară și cu zonele rurale cu o prezență ridicată a animalelor, dar devin din ce în ce mai cosmopolite, apărând sub forma unor mici epidemii, iar incidența lor în orașe a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu, predominând în special în rândul elevilor. Majoritatea acestor infecții sunt asimptomatice, astfel că se recomandă luarea unor măsuri preventive pentru evitarea contagiunii, cum ar fi copiii să nu împartă obiectele personale (pălării, eșarfe, bentițe, echipament sportiv, paltoane etc.) și să le trateze periodic cu șampoane speciale.

Remedii naturale la îndemână pentru a scăpa de păduchi

Dacă aveți animale de companie acasă, este necesar să luați măsuri extreme de precauție și să le îmbăiați de câteva ori pe săptămână cu săpunuri antipăduchi. Păduchii sunt din ce în ce mai rezistenți la pesticidele chimice, astfel încât utilizarea remediilor naturale este o alternativă la aceste tratamente sau ca formă de prevenire. De asemenea, acestea sunt mai puțin agresive pentru scalp și păr. Odată infectați, este dificil să scăpați de acești oaspeți nedoriți, așa că vă propunem o selecție a celor mai eficiente remedii naturale pentru a scăpa de ei, dintre care unele au fost salvate de expertul francez în ecologie și dezvoltare durabilă Anne-Sophie Novel:

Oțetul

Unul dintre cele mai cunoscute și mai utilizate este tratamentul cu oțet. Mai întâi de toate, acesta trebuie încălzit la cel mult 50 de grade Celsius. Apoi trebuie aplicat pe părul complet uscat și acoperit cu o cască de plastic sau un prosop pentru a menține căldura în interior. Produsul trebuie aplicat timp de aproximativ o jumătate de oră, timp în care părul trebuie periat cu un pieptene special (cu un spațiu foarte mic între dinți) pentru a îndepărta lindinii (larvele de păduchi care sunt încorporate în păr la mai puțin de un centimetru de rădăcină). Apoi clătiți părul cu apă și repetați același proces, de aproximativ două ori pe săptămână, până când mâncărimea dispare complet. O modalitate bună de a preveni infecția este să amestecați șamponul cu o cantitate mică de oțet.


Eucalipt și lămâie

Un alt remediu natural dintre cele mai eficiente se obține prin aplicarea unei loțiuni făcute din eucalipt și lămâie. Pentru a o prepara, fierbeți un litru de apă cu puțin rozmarin și trei sau patru frunze de eucalipt. Odată ce apa începe să fiarbă, se adaugă sucul de la o lămâie. Loțiunea trebuie aplicată timp de o jumătate de oră și în acest timp este necesar să periați zonele afectate cu un pieptene special. Odată aplicat, clătiți părul și repetați același proces de câteva ori pe săptămână până când dispar complet.

Ulei cu esență de rozmarin

Această loțiune pentru scalp se face cu o bază de ulei vegetal (floarea-soarelui, palmier sau altul) în care trebuie diluate aproximativ zece picături de ulei esențial de rozmarin (lavanda este, de asemenea, eficientă). Odată realizat amestecul, acesta se lasă la macerat timp de opt-zece ore și se amestecă cu aproximativ 50 de centilitri de apă fierbinte. Imediat după acest ultim proces, se aplică pe scalp și se lasă să acționeze timp de o jumătate de oră, ca în cazul remediilor menționate mai sus.

Dezinfectarea

Păduchii sunt din ce în ce mai rezistenți la componentele chimice ale șampoanelor antipăduchi. Studiile, cum ar fi unul recent publicat în British Medical Journal, arată că și perierea părului cu piepteni speciali este mai eficientă decât șamponarea.

În mod similar, cercetătorii de la Serviciul Național de Sănătate din Țara Galilor au prezentat un raport care concluzionează că până la 80 % dintre păduchi sunt rezistenți la cei mai frecvent utilizați compuși, precum permetrina și fenoitrina.

Prin urmare, cel mai natural și eficient remediu rămâne dezinfectarea hainelor, cearșafurilor, huselor de canapele, prosoapelor și, mai ales, a pieptenilor și periilor de păr. Pentru a face acest lucru, hainele trebuie scufundate în apă fierbinte la o temperatură de aproximativ 50 de grade timp de cinci minute. În cazul periilor, apa trebuie să fie clocotită, unde acestea trebuie lăsate timp de aproximativ zece minute, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677