REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 8 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6846
18.4° Constanța Duminică, 8 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6846
 

Cum se explică pasiunea egiptenilor antici pentru pisici

Cum se explică pasiunea egiptenilor antici pentru pisici

Virgil STOIAN 30 mai 2024 | 11:54 2015

Aproape 5 milioane de pisici domestice se estimează că ar exista în prezent în România, cele mai multe dintre acestea fiind animale de companie, iar o parte trăind în comunitățile umane, fără a avea stăpân. Rasa cea mai des întâlnită este cea comună sau europeană, însă foarte populare sunt și pisicile siameze, birmaneze, persane, precum și cele din rasele Maine Coon, British Shorthair și Sfinx.

Cum se explica pasiunea egiptenilor antici pentru pisici
Deși nu mai au un rol funcțional atât de pronunțat (în mod tradițional erau apreciate de oameni pentru că țineau rozătoarele departe de gospodărie), pisicile se bucură de atenție și chiar răsfăț mai ales în mediul urban. Clinici medicale, farmacii veterinare, pet-shop-uri cu hrană și accesorii, expoziții și concursuri cu pisici - o adevărată industrie s-a conturat în lumea modernă în jurul animalelor de companie, iar felinele sunt principalii beneficiari. La mică distanță se află câinii în acest "clasament", însă aceștia din urmă sunt crescuți adesea și pentru rolul lor de paznici în gospodării.
Afecțiunea oamenilor îndreptată spre pisici are o lungă istorie, iar dacă răsfățul de acum pare deosebit, trebuie amintit faptul că pisicile erau de-a dreptul venerate în Egiptul Antic. De fapt, vechii egipteni apreciau toate felinele, nu doar pisicile. Acestea erau reprezentate în numeroase artefacte, de la statui până la bijuterii. Se practica până și mumificarea pisicilor, iar unele pisici erau îngropate în cimitire speciale, alături de coliere sau alte obiecte prețioase. Mai mult decât atât, potrivit istoricului grec antic Herodot, egiptenii obișnuiau să își radă sprâncenele în semn de respect în momentele în care o pisică a familiei înceta din viață.


Video:


Pisicile, la standard VIP în lumea modernă


Adevărate vedete, uneori chiar cu statut de influencer, pisicile strălucesc în mediul online, pe rețele de socializare precum Tik Tok, Facebook, Instagram sau YouTube. Videoclipurile cu aceste protagoniste ajung rapid virale, pisicile fiind folosite uneori în marketing, pentru a atrage atenția publicului. În multe cazuri, pisicile ajung să primească tratament VIP: au parte de atenție și răsfăț deplin, primesc obiecte scumpe și alimente premium. De altfel, mâncarea pentru animale (pisici și câini în mod special) a ajuns să reprezinte un segment de top în supermarketuri și hipermarketuri, dincolo de magazinele dedicate. Există chiar și varietăți gourmet!
La expoziții de specialitate, pisicilor li se acordă premii, iar puii exemplarelor care se remarcă ajung să fie vânduți pe sume importante de bani. Foarte mulți oameni preferă totuși să adopte pisici de rasă comună, oferindu-le o viață fără griji în locuință. Aceste pisici sunt socotite chiar membre ale familiei - desigur, doar cu beneficii, fără responsabilități...

De ce tocmai pisicile erau atât de apreciate în Egiptul Antic

Locuitorii Egiptului Antic considerau că zeii și pisicile aveau elemente comune: pe de o parte, felinele pot fi protectoare și loiale, iar pe de altă parte, pot fi feroce și mai puțin sociabile. Astfel, venerau pisicile, considerându-le reprezentări ale zeilor în lumea oamenilor. Printre statuile celebre în care apare un astfel de element recurent de inspirație felină se remarcă Marele Sfinx de la Giza, un monument impresionant din calcar, înfățișând un leu cu cap de om - faraonul Khafra.
De asemenea, zeițele Sakhmet și Bastet erau reprezentate adesea drept leoaice sau pisici. În cultura pop, oamenii asociază în continuare Egiptul Antic cu pasiunea pentru pisici. Faimoasa regină Cleopatra, ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt, este înfățișată ca pisică în slotul Cleopatra (Pragmatic Play), unul din numeroasele jocuri cu tematică egipteană disponibile pe platformele de păcănele gratis și în cazinouri cu mize reale.

Video:


Practicile vechilor egipteni erau însă diversificate și pot fi considerate astăzi controversate. Deși pisicile erau venerate, se pare că în anumite secole s-a creat o adevărată industrie a creșterii de pisici în scopul sacrificării acestora din motive religioase. Pisici tinere erau mumificate alături de oameni, ca un dar adus zeilor.
În ansamblu, pisicile erau apreciate inclusiv pentru capacitatea lor de a prinde șerpi, șopârle și rozătoare, animale considerate dăunătoare în gospodării. Eleganța și frumusețea pisicilor sunt cu siguranță motive ale pasiunii oamenilor pentru pisici, cu mii de ani în urmă, dar și în zilele noastre, când micile "regine" primesc mâncare specială, tratament preferențial și multă, multă afecțiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279