REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
13.9° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, și ce bani oferă angajatorii! Video

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, și ce bani oferă angajatorii! Video

Deria ISLEAM 25 iunie 2024 | 00:00 1319

De-a dreptul scandalos! Pe litoralul românesc angajatorii fraieresc minorii pe față. Îi angajează ilegal, punându-i la muncă grea de câte 12 ore pe zi, pe caniculă, stând în mare parte... în picioare. Proprietarii teraselor sau spațiilor comerciale de pe litoralul Mării Negre calcă pe cadavre, tratând niște copii ca pe sclavi, din dorințele lor meschine de a face profit pe urma lor. Deși legea spune clar că minorii pot munci câte 6 ore pe zi, iar angajatorul își asumă că îi va plăti pentru o normă de 8 ore, acest lucru nu pare să-i intereseze pe cei care vor să-și umple buzunarele pe spatele unor adolescenți. În ciuda faptului că nu respectă prevederile legale în ceea ce privește orele de lucru, un proprietar al unei terase din Mangalia este dispus să ia de la gara Mangaliei o minoră a cărei mamă nu este de acord să muncească. Nu a fost nevoie de prea multe insistențe din partea minorei, căci angajatorul, cu un spirit părintesc responsabil, a asigurat-o pe minoră că dacă vine la Mangalia, o ia el de la gară.

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

Un angajator din Costinești, de la Babylonia Resort, oferă 3.000 de lei pentru un salariat care va lucra de la 7:30 la 22:30 sau mai târziu

Angajatorul spune că se lucrează zilnic, cu pauze: „Ați mai lucrat ca ospătar? Se lucrează în fiecare zi. Masa la noi se servește mic dejun, prânz și cină. Micul dejun este stil bufet, prânzul și cina tip meniu. Dumneavoastră luați comanda, întrebați ce meniu dintre cele 3-4 pe care le avem prestabilite dorește și duceți comanda la masă. Este relativ, puțin mai ușor decât acolo unde se servește „a la carte” și au opțiunea de a comanda din mai multe feluri de mâncare. Suntem deschiși până la sfârșitul lunii august. Se lucrează în fiecare zi pentru că nu se lucrează de dimineață până seara. Aveți mic dejun, prânz, cină. După  micul dejun aveți o oră – două libere, după prânz o oră – două libere.”

Acesta spune că programul este până la 22:30, dar se contrazice singur, spunând că ultima comandă este la 22:30, asta însemnând că ospătarul va aștepta ca toată lumea să se ridice de la masă: „Ultima comandă în restaurant este la 22:30. Din moment ce oferim cazare, nu dăm zi liberă. Programul este de dimineață de la 7:30 până la 22:30, cu 4 ore libere în timpul zilei, între mese. Salariul este 3.000 de lei. Avem nevoie de un acord de la părinți prin care își exprimă părerea că sunt de acord să vă lase să lucrați.”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

Se lucrează peste 11 ore, în picioare, pe caniculă

Nici în Mamaia situația nu este roz pentru minorii care doresc să muncească. Proprietarul unui magazin spune, încă de la începutul conversației, că munca va fi grea, în condiții inumane. „Am un magazin, dacă te interesează. Trebuie să supraveghezi acolo, în picioare. E cald. Îți spun de la început, ca să știi. Și dacă vrei să muncești, trebuie să faci o cerere de la părinți precum că-ți dă voie să muncești. Începem la 10:00, terminăm la 23:30. Se muncesc șase zile cu una liberă. Salariul, dacă faci ce trebuie, te duci în 4.500.”

După ce că sunt puși la muncă de dimineață până noaptea, să nu-și imagineze că au și ei ocazia să se distreze sau să se relaxeze. În fond, au o zi din 7 liberă, atunci categoric au timp să se refacă după 6 zile de foc: „Ideea e să fii serioasă, să vii la muncă. Mulți speră că vine la plimbare, să plece și la plajă, să se și distreze. E șase cu una! În ziua liberă faci ce vrei, nu mă interesează, da` programu-i program! Tre` să vii la muncă! Îți zic de la început ca să nu avem discuții dup-aia, să zici că... Cazarea e doar de fete dacă vrei să te cazezi. Am o cazare de fete, una e de băieți. Stau câte trei fete în cameră.”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

12 ore de muncă, în fiecare zi!

Potrivit surselor noastre, un reprezentant al terasei Turkish Grill & Pizza a pus un anunț pe o platformă destinată angajărilor, prin intermediul căruia acesta caută să angajeze „ospătărițe și picolițe pe litoral”. Anunțat de la început că potențialul angajat este minor, reprezentantul nu se ferește să spună că se muncesc 12 ore pe zi, că așa e pe litoral. Oferă cazare și mâncare, dar salariații nu au dreptul să mănânce fripturi sau pizza (delicatese rare), poate o ciorbă, dacă le e chiar așa de foame: „16 ani numai cu acordul părinților. La market, la înghețată, unde vrei? Programul este zi de zi pe litoral, doar că îți dă în fiecare după-masă pauză și te cheamă și de dimineață mai târziu, când-cum... Cam 12 ore pe zi se lucrează. Se lucrează în orele de prânz și seară. Oferim și cazare și mâncare. Îți dă și două mese pe zi... îți dă când ți-e foame la o ciorbă... mâncarea la personal se gătește separat, acuma nu-ți dă din meniu fripturi, pizza, chestii. Adică astea poate să și le ia personalul la juma` de preț. În rest, se gătește câte o ciorbă, o tocăniță... de-astea!”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! VideoTurkish Grill & Pizza, Mangalia

„Dacă vii și stai numa` câteva zile și pleci n-o să-ți calculeze salariul“

Legat de bani, angajatorului nu-i e teamă să recunoască faptul că, dacă muncește cineva câteva zile și nu se acomodează sau nu face față, nu va fi plătit. Că deh! Cum să plătești pe cineva care a muncit câteva zile, și nu toată vara: „Salariul... depinde cât stai, dacă vii și stai numa` câteva zile și pleci n-o să-ți calculeze salariul. Toată lumea vrea să stea, dacă stai primești mai mulți bani. Pleacă de la 3.500 și primești și mai mult, dacă stai toată vara, poți să primești mai mult. Da` nu vreau să fac promisiuni, sunt sincer. Să te văd și pe tine, dacă lucrezi și dacă ești harnică. Înțelegi? Asta la market sau picoliță pe sală dacă nu, să debarasezi după ospătari. Numa` să te văd, mai întâi, să văd unde aș putea să te pun că fiecare om e diferit. De muncă îți găsesc. Vino la muncă la noi și rezolvăm. Vedem unde ți se potrivește.”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! VideoTurkish Grill & Pizza, Mangalia

Îi propune minorei să o ia de la gară, deși aceasta îi spune că nu are acordul părinților să muncească!

După discuția cu părintele, minora constată că acesta nu este de acord și revine către angajator, spunându-i că vrea să vină oricum. Proprietarul o asigură pe aceasta că vine chiar după ea la gară în Mangalia: „Păi cum fără acord? Nu, păi te dă la poliție, ești dispărută de acasă. Mno... dacă vii la Mangalia, mă suni când ești la Mangalia. Și vin și te iau de la gară din Mangalia. Da, când vrei să vii? Mă suni atunci, că am și eu niște treabă acum.”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! VideoTurkish Grill & Pizza, Mangalia

Ce spune un părinte al cărui copil muncește de la 16 ani la o plajă de lux din Mamaia Nord

„Lucrează ca runner. E practic ajutor de ospătar, dar el doar duce mâncarea la masă. E jale! Lucrează de la ora 10:00 dimineața până la 00:00, 01:00, 02:00, 03:00, depinde cât e de aglomerat. Dacă depășește ora 01:00, a doua zi poate veni de la 12:00. Nu vine mai devreme de 00:00 niciodată. Toată lumea zice că în programul Work & Travel e sclavie. Păi aici cum e, frate?! Au două zile libere, dar nu în weekend și nu legate. Salariul este minim, vreo 2.100-2.200 lei. Ei nu stau pentru salariu, se bazează pe tips. Pot face și 3.000 de lei pe săptămână. Se fac bani, dar programul este inuman. Muncește de la 16 ani, dar cu acordul meu. Nu angajează fără acordul părinților.”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

După ce că nu i-au decontat serviciile medicale, l-au acuzat și că minte!

Același părinte povestește cu amărăciune că adolescentul s-a întors acasă rănit, iar conducerea nu numai că nu l-a ajutat cu nimic, dar l-a și acuzat că minte, că nu vrea, de fapt, să muncească:  „Am ajuns cu el în urgență într-o noapte. A venit de acolo pe la 19:00 și l-am întrebat ce caută acasă la ora aia. Mi-a spus că nu se mai poate apleca. Mi se făcuse inima cât un purice. I-a pus să care niște canapele, iar un coleg de-al lui a scăpat canapeaua și, ca să nu vină peste el, s-a încordat, a căzut pe niște scări... Noroc că n-a avut nimic rupt, dar nu era normal să-l ducă ei la un privat, să-i facă radiografie? Șefii nici nu-l credeau, a trebuit să le trimită dovezi live, poză după actul din spital. A avut traumatism muscular. Ei l-au acuzat că nu vrea să muncească. E jale! Am vrut să mă duc peste ei atunci, dar mi-a zis copilul că mă duc degeaba...”

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

Așadar, litoralul românesc este ofertant pentru proprietarii teraselor și hotelurilor, dar când vine vorba despre minorii naivi sau cu o situație precară, aceștia devin ținta abuzurilor în serviciu. Este scandalos cu cât tupeu pot unii să profite de niște copii care, din cauza unor conjuncturi nefavorabile, sunt obligați să accepte astfel de locuri de muncă. Doar pentru că se poate, angajatorii aleg să-și bată joc de adolescenți veniți de prin comune, cu o situație materială proastă, cu părinți care nu-i pot întreține sau, mai rău, bolnavi. Situații care îi fac pe acești copii să se lase călcați în picioare sunt nenumărate, problema este că acești oameni calcă pe cadavre pentru a-și umple buzunarele.

Cum se pot angaja minorii pe timpul verii, pe litoral, si ce bani ofera angajatorii! Video

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe aici, nu te ia nimeni cu japca la munca. mai etc si etc si alesii neamului care au vandut resursele tarii la austriecii omv, ne au indatorat tara pt ahaaa mii de ani. pe astia nu ii vedeti
0
2
DE CE s******i COMENTARIILE DESPRE CARJALIU??? NU STITI CATE DETINE IN AGIGEA? MOARA E A LUI,FIRMA DE VIDANJARI SI CEA DE ASFALTARI!!! PLUS ALTE PROPRIETATI SI TERENURI DIN SALARIUL DE PRIMAR!!!
2
0
Peste tot numai țepari, astia-s marii patroni, privații din r*mânia. Apoi se plâng ca nu găsesc personal și cum plătesc ei și 1000 euro pt un spălător de vase. Sa ne hăndelim pe ei! Cu boltă!!!
4
0
JEGURILOR DE PE LITORAL...NU VA MAI SATURA NICI...DRACU....SA LUATI CU VOI...PRAFUL DE PE TOBA...LESINATURILOR..KAKATUL SA VA BATA...
6
0
pe dejeaba! din ciubuc si ala batascu aoa, titntile tie.
3
0
Nu se respecta deloc programul multias zis patroni de carton jeguri ai pune s amuncwsca plus ca le da tepe. În Eforie și Costinești sunt cei mai mari țepari
11
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515