REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum se sărbătorește Bayramul în Constanța și unde nu au voie femeile să participe

Cum se sărbătorește Bayramul în Constanța și unde nu au voie femeile să participe

Deria ISLEAM 18 iunie 2024 | 00:00 2234

Anul acesta, musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) de pe 15 pe 19 iunie. Este una dintre cele două mari sărbători musulmane anuale, cealaltă intitulându-se „Ramadan”. Credincioșii de pretutindeni, inclusiv din Constanța, au participat duminică, 16 iunie, la ora 05:59 la slujba religioasă. Sărbătoarea Sacrificiului este un prilej de a face bine, de a împărți celor nevoiași. Femeile musulmane din comunitatea dobrogeană încă au interdicție în a participa la anumite slujbe religioase. Printre obiceiurile zilelor de Bayram, se regăsesc mesele în familie, pentru care se va pregăti carnea sacrificată și vestitele baclavale.

Cum se sarbatoreste Bayramul in Constanta si unde nu au voie femeile sa participe

Cum se stabilesc sărbătorile musulmane

Pentru stabilirea evenimentelor importante și a sărbătorilor religioase, musulmanii folosesc calendarul islamic, care este bazat pe fazele lunii (calendar lunar) și este cu 10-12 zile mai scurt decât anul din calendarul gregorian. În calendarul gregorian, calendarul islamic începe în anul 622 d.Hr., cunoscut ca anul Hegirei, când a avut loc emigrarea profetului Muhammad de la Mecca la Medina. De asemenea, începutul zilei următoare în calendarul islamic este marcat de chemarea la rugăciunea rituală de seară, nu de miezul nopții, cum suntem obișnuiți. Kurban Bayram se sărbătorește anual în a douăsprezecea lună islamică, în a zecea zi și durează patru zile.

Cum se sarbatoreste Bayramul in Constanta si unde nu au voie femeile sa participe

Cum vede un musulman din Constanța sărbătoarea Bayramului

Bayramul nu pică mereu pe aceeași dată. Se face un calcul, în funcție de calendarul musulman, care diferă de cel creștin. Se calculează de la nașterea profetului Mahomed. Este un decalaj de 600 de ani. Tradiția Kurban Bayramului (sărbătoarea sacrificiului) se aseamănă cu cea a creștinilor. Allah i-a testat unuia dintre profeți, îngerului Ibrahim (la iudo-creștini Avraam) loialitatea, punându-l să-și sacrifice propriul copil. Cu lacrimi în ochi și inima strânsă, acesta a fost de acord. Când a văzut că este în stare să-și sacrifice copilul din iubire față de Allah, acesta a decis să trimită un berbec pe altarul sacrificiului, iar de atunci, în fiecare an trebuie să fie sacrificată o oaie, un berbec, o vită sau o cămilă. Sacrificiul înseamnă bunătate. O treime poate fi păstrată, iar restul animalului trebuie împărțit familiilor nevoiașe. Acestora li se vor da părțile cele mai bune, nu oasele, cozile sau capetele”, ne spune un musulman a cărui familie este stabilită în Dobrogea de mai bine de 80 de ani.

Cum se sarbatoreste Bayramul in Constanta si unde nu au voie femeile sa participe
Ramazan Bayram, interpretată greșit ca sărbătoarea dulciurilor

Ramazan Bayram celebrează încheierea postului de Ramadan, o perioadă de post, rugăciune și reflecție spirituală pentru musulmani. Este un moment de bucurie și recunoștință, mulțumindu-i lui Allah pentru forța și răbdarea de a fi dus la bun sfârșit postul. „Ramazan Bayram înseamnă post. Recent a devenit cunoscută ca „Sărbătoarea dulciurilor”, însă acest titlu este mai mult comercial. Postul este cu adevărat negru și presupune că de la răsăritul soarelui până la apus nu se mănâncă și nu se bea apă. Eu, ca un musulman moderat, nu sunt de acord. Apa este sângele, eu nu pot să cred că vreunul dintre profeți a spus să nu bem apă. Postul este foarte bun și pentru sănătate, dar să nu bei apă? Nu te vrea nimeni așa, în starea aia, nu-ți funcționează creierul fără apă. Trecând peste asta, este vorba despre testarea omului în a sta 40 de zile fără să mănânce. Sărbătoarea dulciurilor a fost ceva comercial și ceva care să compenseze frustrarea acumulată în cele 40 de zile, practic, să-ți faci de cap cu dulciuri de toate felurile”, ne spune I.I., tătar din Constanța.

Cum se sarbatoreste Bayramul in Constanta si unde nu au voie femeile sa participe
Femeile sunt excluse de la anumite tradiții

Participarea femeilor la slujba religioasă de Bayram (Ramazan Bayramı sau Eid al-Fitr) variază semnificativ în funcție de tradițiile culturale, interpretările religioase și obiceiurile locale. În multe comunități musulmane, femeile participă activ la rugăciunile de Eid. Totuși, există și comunități în care femeile nu participă la aceste slujbe, din mai multe motive. Unul dintre musulmanii constănțeni ne spune părerea lui: „În ziua de Bayram musulmanii merg de dimineață la slujbă. Înainte de a participa la slujba religioasă, trebuie respectat un proces de purificare foarte strict, prin care apa trebuie să ajungă peste tot în corp, inclusiv în urechi, nas și buric. Procesul se numește abluțiune, sau în limba turcă „abdes”. Femeile au voie să meargă la geamie în alte circumstanțe, dar nu în ziua de Bayram, altceva cu care nu sunt neapărat de acord. Așa și cu înmormântările, femeile nu au voie să participe. De ce?! Aduce a misoginism... și nu cred că o femeie este inferioară vreunui bărbat, este cel puțin egală. În Turcia, de exemplu, au voie. Aici vine câte un luminat cu câte o idee. La fel și cu florile... spun ei că nu se aduc flori la înmormântare. Acum s-au schimbat lucrurile, avem atâta acces la informație! Revenind la Bayram, mâncarea tradițională este carnea de berbecuț pusă la ceaun și lăsată mult la fiert. Se servește cu legume. Important este să fie carnea din animalul sacrificat. Urmează, desigur, dulciurile: baclavale, saraili, minuni și așa mai departe.”

Așadar, sărbătorile musulmane sunt un prilej de reflecție și recunoștință față de Allah. Este o perioadă dedicată familiei și atenției față de semeni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mamaaa, ce cred ca pute cand se descalta toate fapturile acelea expirate!...
0
0
Sărbătoare fericită dreptcredincioșilor întru Allah din Dobrogea!
0
0
post-scriptum: aviz persoanelor de mai jos
0
0
in aia 7 ani de acasa, n-ati invatat ce inseamna toleranta, pace!
0
0
femeile nu e oameni r-ati ai draku !!!
2
0
Chiar nu ne intereseaza aceste obiceiuri straine de europenism.
2
5
sarbatori fericite!
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016