REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum se transmite toxoplasmoza și pentru cine este periculoasă această boală parazitară

Cum se transmite toxoplasmoza și pentru cine este periculoasă această boală parazitară

Replica API 8 iulie 2020 | 00:00 1088

Toxoplasmoza este o boală parazitară. Ea este o afecțiune des întâlnită, pe care omul o poate lua în urmă contactului cu fecalele pisicilor infectate cu un microorganism (toxoplasma) ori din carnea infectată cu acest parazit, scrie doc.ro.

Ce este toxoplasmoza?

Este o infecție cauzată de un parazit unicelular numit Toxoplasma gondii. Experții spun că parazitul acesta, toxoplasma, poate să persiste perioade lungi de timp în corpul uman ori în alte animale, cel mai posibil chiar pe durata întregii vieți.

Dintre persoanele care sunt infectate cu toxoplasma, foarte puține dezvoltă simptome, deoarece sistemul imunitar puternic, de regulă, împiedică parazitul să provoace îmbolnăvirea. Chiar și așa, femeile însărcinate și pacienții care au sistemul imunitar slăbit ar trebui să fie foarte atenți, deoarece în cazul acestor categorii de persoane, o infecție cu Toxoplasma gondii ar putea cauza probleme grave de sănătate.

Cum se transmite toxoplasmoza?

O infecție cu parazitul Toxoplasma gondii poate avea loc în unul dintre următoarele moduri:

- Dacă persoană mănâncă o carne contaminată, care nu este bine preparată termic (în special carne de porc, miel și de vânat) sau fructe de mare (stridii, scoici sau midii).

- Prin ingerarea accidentală a cărnii contaminate, a cărnii slab preparate termic sau a fructelor de mare după ce persoană le-a manevrat și nu și-a spălat bine mâinile.

- Prin consumul unor alimente care au fost contaminate cu ajutorul cuțitelor, ustensilelor de bucătărie, tocătoarelor și prin consumarea altor alimente care au intrat în contact cu carnea crudă, contaminată ori cu fructele de mare contaminate.

- Prin consumul de apă contaminată cu Toxoplasma gondii.

- Prin înghițirea accidentală a parazitului luat prin contactul cu fecalele pisicilor, fecale care conțin Toxoplasma gondii. În această situație, transmiterea parazitului la om poate să se întâmple:

Prin curățarea litierei piscii, când animalul a eliminat parazitul Toxoplasma gondii în fecale.

Prin atingerea sau ingerarea oricărui lucru care a intrat în contact cu fecalele pisicii care conțin parazitul Toxoplasma gondii.

Sau prin ingerarea accidentală a solului contaminat - de exemplu, boală parazitară se poate transmite dacă persoană nu se spală pe mâini după ce a lucrat în grădina ori dacă persoană a mâncat fructe sau legume nespălate dintr-o grădina cu sol contaminat.

Boală parazitară numită toxoplasmoza se poate transmite de la mama la făt (congenitală).

Această boală parazitară se mai transmite și transplantul unui organ infectat sau prin transfuzia de sânge infectat, deși aceste situații sunt rare.

Toxoplasma gondii are, potrivit experților, două cicluri de viață: ciclul sexual are loc exclusiv în intestinul subțire al pisicilor, pe când ciclul asexual are loc în animalele infectate cu acest parazit și în oamenii infectați cu toxoplasma.

La oameni, infecția cu Toxoplasma gondii este, de regulă, dobândită prin consumul și prin manipularea cărnii crude sau cărnii care nu este suficient de bine preparată termic.

Boală parazitară se poate transmite și prin faptul că persoană mănâncă fructe și legume nespălate, prin consumul de apă contaminată cu oochistii excretati în fecalele pisicilor infectate sau prin contactul cu litieră pisicii ori prin contactul cu solul infestat.

Pentru ce persoane este periculoasă toxoplasmoza?

Această boală parazitară este, de regulă, inofensivă, însă în cazuri rare, infecția cu parazitul Toxoplasma gondii poate duce la probleme grave. Există un risc mai mare de complicații dacă:

* Femeia se infectează cu parazitul Toxoplasma gondii în timpul sarcinii - toxoplasmoza poate cauza avort spontan. Dacă boală parazitară se transmite la bebeluș, ea poate cauza complicații grave, mai ales dacă viitoarea mama ia acest parazit în stadiile incipiente ale sarcinii.

* Dacă sistemul imunitar este foarte slăbit - De exemplu, dacă o persoană are HIV sau dacă urmează un tratament pentru cancer, precum chimioterapia, riscul de toxoplasmoza este mai mare. Infecția cu Toxoplasma gondii poate afecta ochii sau creierul.

Infecția cu Toxoplasma gondii înainte de sarcina nu prezintă niciun risc ori are un risc prea mic pentru făt, cu excepția situației în care femeia ia această boală parazitară cu până la 3 luni înainte de concepția bebelușului.

În cazul nou-nascutilor, manifestările toxoplasmozei congenitale ar putea include: hidrocefalie, microcefalie, calcificări intracraniene, retinocoroidita, strabism, orbire, epilepsie, retard psihomotor și retard mintal, petesie datorată trombocitopeniei, și anemie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016