REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cum se va reorganiza IPJ Constanța?!

Cum se va reorganiza IPJ Constanța?!

Andreea POPA 6 noiembrie 2023 | 00:00 4740

Poliția din Constanța va suferi o reorganizare radicală după tragedia de la 2 Mai, iar Ministerul Afacerilor Interne (MAI) urmează să se pronunțe cu privire la măsurile ce vor fi luate în acest sens. Principala problemă o reprezintă deficitul excesiv de personal, iar fără rezolvarea acesteia, orice altă tentativă de reorganizare și eficientizare a muncii de polițist este inutilă. 

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!Mădălina-Sorina Vlangăr

Sindicatul Europol a prezentat draftul documentului pe baza căruia va avea loc reorganizarea IPJ Constanța, adăugând o serie de observații cu privire la măsurile luate în calcul, în condițiile în care MAI a transmis că va reveni cu o formă detaliată a acestora. 

Sindicaliștii consideră că împuternicirea pe funcție pentru șefia IPJ, o practică devenită comună în toată țara, face imposibilă „îmbunătățirea actului managerial”, primul și cel mai important principiu de reorganizare. Astfel, „instituția împuternicirii pe funcție, care din excepție s-a transformat în regulă, nu poate face decât să ducă în derizoriu actul managerial atunci când se perpetuează”.

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!

draftul documentului aflat acum în lucru la MAI

De asemenea, obiective precum întărirea structurilor de poliție rutieră și creșterea prezenței în stradă „sunt în foarte mare măsură legați de deficitul excesiv de personal și în același timp vorbim de o subdimensionare a ștatului de organizare care nu mai rezonează cu situația actuală”, spun cei de la Europol.

Potrivit acestora, „principiul care dăinuie la nivelul multor subunități de poliție, „descurcați-vă cu ce aveți”, nu mai poate funcționa pentru că nu trebuie să așteptăm o nouă tragedie ca să putem pune pe masă lipsurile structurilor polițienești”. Foarte grav este faptul că până și polițiștii recunosc că pregătirea lor profesională este foarte proastă:

„Momentan, pregătirea profesională a polițiștilor pe toate palierele e ca în opera lui Caragiale, e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”.

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!

draftul documentului aflat acum în lucru la MAI

Polițiștii nu au nici măcar cursuri de pregătire profesională

„În acest caz trebuie să remarcăm faptul că nici cadrul legislativ nu ne ajută la pregătirea profesională, având în vedere că aceasta trebuie să se facă pe post, în timpul serviciului, ceea ce e imposibil la nivelul structurilor operative. Mai mult de atât, am evidențiat lipsa spațiilor unde se poate desfășura pregătirea tactică/pregătirea fizică sau lipsa unor contracte de colaborare cu anumite săli de sport care să pună la dispoziție asemenea spații. De asemenea, avem de-a face cu lipsa personalului abilitat care să efectueze pregătirea profesională- instructori de pregătire, lipsa programelor sau a cursurilor de pregătire pentru personalul care efectuează pregătirea profesională”, mai spun cei de la Europol.

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!draftul documentului aflat acum în lucru la MAI

Alte probleme care afectează eficiența poliției din Constanța și din toată țara sunt „remunerarea precară a polițiștilor, accesul greoi la informații clasificate (timpi mari de așteptare a certificatului ORNIS), lipsa personalului specializat pentru efectuarea digitalizării, înființarea poliției canine și, de asemenea, identificare unui mecanism de uniformizare a celor două corpuri (corpul agenților și corpul ofițerilor) și înlocuirea acestora cu un corp comun, după modelul poliției americane”, potrivit sindicaliștilor. 

Aceștia mai exemplifică „problema baremelor exagerate la examenul medical și faptul că mulți candidați dintre cei care au susținut examenele de încadrare directă și le-au promovat au fost eliminați ulterior la proba medicală”.

Șefa IPJ, Mădălina-Sorina Vlangăr

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!Mădălina-Sorina Vlangăr, șefa IPJ

Precizăm că noul șef al IPJ Constanța este comisar-șef de poliție Mădălina-Sorina Vlangăr, din august a c., după ce Constantin Glugă a solicitat eliberarea din funcție.

Cum se va reorganiza IPJ Constanta?!Constantin Glugă

Mădălina-Sorina Vlangăr, comisar–șef, în vârstă de 43 de ani, care a ocupat funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este ofițer de carieră, posedă o experiență internațională solidă și numeroase distincții internaționale, obținute ca urmare a activității desfășurate. În perioada 2006-2008, a fost ofițer specialist la Centrul ONU de Operațiuni Comune din Dili (Timorul de Est), iar între 2010-2011, a fost consilier principal la Misiunea OSCE în Kosovo. Ulterior, în perioada 2011-2017, a deținut funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Spaniei (consilier diplomatic I).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vlangăr. Ce pușca mea mea nume e asta? E jidanesc. Cum poate cineva cu numele asta sa ne reprezinte?
3
1
Organizare urgenta și la Cobadin. Exista un agend care face pe șeful și după cum se bârfește ar fi cercetat în dosare penale pentru diverse fapte.Daca asta e imaginea atunci cum aplică legea pe care o incalca într-o comuna cu grad ridicat de infracționalitate , în anul 2022 sa cerut de locuitori Comunei printr-o petiție olin faptul că nu poți merge liniștit pe strada, furturi, scandaluri, la ordinea zilei chiar și crime. Trebuie aduși profesioniști, este o comuna cu 10000 locuitori , elevi polițiști sunt depășiți iar fenomenul infracțional nu dispare. Ce sa msi vb de fapte antisociale, lipsa asigurări auto , CT 45 MMN sta zilnic în mijlocul centrului fără asigurare obligatorie cum a stat și azi "" pe drum județean ".vezi camerele de filmatcde la cămin.
3
1
Ba trzitiva Cta este in judet greu,poate cel mai greu si voi ati pus pe madam aia farapic de experenta operativa sa conduca? Atasat ,UE,ONU,consilier diplomatic n-are nici o legatura cu situatia operativa pana se coafeaza dna si de zgarma le p...a dispar toti infractorii,trec containere cu droguri se inpusca hotii pe strazi Trezitiva
9
1
Daca tot nu aveti personal calificat, uitati-va in curtea vecina, in curtea politiei locale. Aveti acolo oameni mult mai pregatiti decat toata resursa externa pe care ati angajat o in ultimii ani. Sunt fosti politisti locali care acum activeaza in cadrul MAI, politisti foarte buni, politisti care dau dovada de multa experienta in activitatea pe care o desfasoara. In concluzie, problema voastra este la identificarea, selectia si recrutarea resursei umane potrivite pentru ocuparea fiecarui post vacant din organigrama.
6
8
Iar îl vad pe Gluga ? Sa ma c.a.c în gluga lui ,dispari si iao și pe Madalina
9
1
Cind mama dracului va organizati odatata ?????? A trecut aproape un an si voi ,va tot organizati , Rusine !
19
1
Ce pretentii sa ai dupa o pregatire de 10 luni
9
1
M ati albit cu baba asta cu distinctii internationale si merite la nivel mondial.BABA -MONDIAL..atasata si lipita la UK... Lasati ne cu toate titlurile astea luate pe banda ..consilier diplomatic ..adica a frecat o pe banii publici.. Nu aveti nimic in cap,politistii nu au pregatire ..vasusem la stiri cum un copil de liceu l a trantit la pamant pe un pol(demonstrativ),in timp ce alt pol ii dadea la picioare sa l incurce pe pusti ..Sunteti de 3 lei .
17
3
Este o mare mascarada aceasta reorganizare. Este o scamatorie marca despescu ca să scape fără dosar Gluga și cine l a sunat de la București ptr Pascu. Vlangar Este Gluga de sex feminin tot scula lui despescu
20
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016