REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.3° Constanța Joi, 17 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6885
8.3° Constanța Joi, 17 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6885
 

Cum vrea să scape Cazacioc de închisoare după ce a creat o bombă ecologică la Smârdan?!

Cum vrea să scape Cazacioc de închisoare după ce a creat o bombă ecologică la Smârdan?!

Andreea VLAICU 17 octombrie 2024 | 00:00 277

Afaceristul Gelu Daniel Cazacioc, care a fost trimis în judecată pentru eliminarea în mod continuu de deșeuri de animale sacrificate și livrate de abatoarele din Moldova și Dobrogea în loc să le incinereze, încearcă să scape de pedeapsa cu închisoarea. Mai exact, acesta cere efectuarea unei expertize în specialitatea geologie prin care să se stabilească pe ce suprafață din cele 7 hectare ale terenului situat în vecinătatea punctului de lucru al societății lui Cazacioc se regăsesc urme de deșeuri organice. Pe scurt, afaceristul vrea să demonstreze că animalele moarte nu au fost găsite în proximitatea incineratorului deținut de el și că... altcineva ar fi de vină. 

Cum vrea sa scape Cazacioc de inchisoare dupa ce a creat o bomba ecologica la Smardan?!cimitirul cu animale, Gelu Daniel Cazacioc

Acțiunea de inspecție și control a Gărzii de Mediu la instalația pentru eliminarea/valorificarea carcaselor de animale și a deșeurilor de animale, administrată de SC Cazacioc&Co SRL din localitatea Smârdan, Tulcea, a dezvăluit mai multe încălcări ale legislației privind protecția mediului. S-a găsit un șanț exterior ce are adâncime și lățime variabile, iar pământul rezultat din săparea acestui șanț a constituit digul de pământ ce împrejmuia zona ce, practic, reprezenta un cimitir în aer liber de animale decedate. Pe suprafața întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilențial, dezagreabil și insuportabil.

Mii de tone de cadavre de animale în putrefacție

Fiind într-o zonă cu liber acces al publicului, în suprafață de 7 hectare, această împrejmuire a fost efectuată în scopul de a se ascunde activitatea de îngropare, aruncare și depozitare de deșeuri, cu preponderență de deșeuri de animale decedate. În șanț, dar și în gropi improvizate, s-a constatat existența a mii de tone de cadavre de animale, aflate în diverse stadii de putrefacție. Potrivit rechizitoriului, Cazacioc a eliminat în mod continuu o cantitate estimată la aproximativ 20.000 tone/an de deșeuri animale, din 2010 până la momentul demarării anchetei.

Cum vrea sa scape Cazacioc de inchisoare dupa ce a creat o bomba ecologica la Smardan?!cadavrele de animale în putrefacție

Pericol de explozie, din cauza formării unor pungi de gaz în subteran

În rechizitoriu se arată că exista posibilitatea ca, la nivelul subteranului, din degradarea anaerobă a materiei organice existente în concentrații foarte mari și în prezența microorganismelor specifice, să rezulte gaz natural care migrează împreună cu acviferul freatic și iese în atmosferă prin puțuri, necontrolat. Se putea, astfel, vorbi și de un potențial de explozie, din cauza formării unor pungi de gaz.

Cum s-a apărat Cazacioc?

Cazacioc a informat comisarii că terenul pe care au fost incendiate animalele moarte nu este proprietatea lui și nici nu se află în folosința sa. Atunci, unul din comisari i-a solicitat administratorului instalației să-l însoțească în zona incendiilor, însă acesta a refuzat categoric. Totuși, acest lucru nu i-a convins pe magistrații din cadrul Judecătoriei Măcin și l-au condamnat la 4 ani de închisoare, în regim de detenție, dar și la plata sumei de 133.333 lei, sentința nefiind definitivă.

Cum vrea sa scape Cazacioc de inchisoare dupa ce a creat o bomba ecologica la Smardan?!Gelu Daniel Cazacioc

Cazacioc încearcă să scape de pedeapsă

Gelu Daniel Cazacioc a contestat pedeapsa și a cerut o expertiză de specialitate a terenului din proximitatea incineratorului, înregistrându-se un nou dosar pe rolul Curții de Apel Constanța pe 12 ianuarie 2024. De atunci, instanța a tot amânat cauza. Totuși, Curtea de Apel a admis cererea formulată de acesta privind expertiza. Astfel, va avea loc cercetarea terenului prin care se va stabili pe ce suprafață din cele 7 hectare ale terenului situat în vecinătatea punctului de lucru al societății lui Cazacioc se regăsesc urme de deșeuri organice. Pe lângă asta, se va afla și dacă îngroparea în sol a animalelor moarte a determinat modificarea substanțială a compoziției solului și/sau a subsolului terenului și dacă prezintă caracteristicile unui teren sterp, uscat și distrus, respectiv contaminat biologic. Pentru efectuarea expertizei în specialitatea geologie a fost desemnat Valeanu Mădălin Cornel din județul Iaşi, iar pentru efectuarea expertizei în specialitatea contabilitate pe Malureanu Rita Gabriela din Constanţa.

Cum vrea sa scape Cazacioc de inchisoare dupa ce a creat o bomba ecologica la Smardan?!minuta Curții de Apel Constanța

Desigur, dacă în expertiză rezultă că toate cele enumerate mai sus sunt în favoarea lui Cazacioc, acesta poate scăpa de pedeapsa de 4 ani de închisoare. S-a stabilit termenul-limită pentru întocmirea raportului de expertiză - data de 28 noiembrie a.c., atunci când va avea loc și următorul termen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De asta l am lichidat pe Bacaim. A făcut dosarul asta amărâtului de milionar în euro. Aviz polițiștilor cu chef de muncă...stați pe curu' vostru.
4
1

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445