REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Cuplul Țenea-Vintilă, marea familie de la Ovidius care împarte dragoste și bani

Cuplul Țenea-Vintilă, marea familie de la Ovidius care împarte dragoste și bani

Mirela PASCAL 17 iulie 2023 | 00:00 7990

La Universitatea Ovidius din Constanța, la fel ca-n multe alte instituții ale statului, este o mare familie! Soți, soții, (sau foști) verișori, prieteni... cu beneficii, de toate pentru toți! De altfel, Replica v-a adus în atenție un caz concret, cel al lui Dragoș Vintilă, profesor la Facultatea de Construcții, ajuns director, care i-a facilitat drumul verișoarei în unitatea de învățământ. În afară de ruda de sânge, Vintilă face echipă și cu Diana Țenea, o ”somitate” în Universitatea Ovidius Constanța, și nu numai. Foști colegi de facultate, pe Vintilă și Țenea îi leagă, în afară de o mare dragoste, și mai multe bunuri pe care le dețin împreună, aspect despre care vom vorbi detaliat mai jos. Pentru cei care nu știu, Diana Țenea a avut o carieră fulminantă în ultimii ani, bifând funcții sus puse la București și-n companiile de stat, dar și pe la Constanța, în prezent fiind membru în Consiliul de Administrație al CFR SA! Cine este mentorul ei și cine a ajutat-o să ajungă descopere cheia succesului? Nimeni alta decât Sevil Shhaideh, fost vicepremier, fost ministru și ”fina” lui Nicușor Constantinescu.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani
Dacă politica are traseiștii ei, ei bine și-n instituțiile publice regăsim astfel de specimene care schimbă funcțiile după bunul plac. Cum este cazul  Dianei Țenea, șef lucrări prin Universitatea Ovidius, bună prietenă cu Dragoș Vintilă, director în instituția de învățământ superior. În doar câțiva ani ascensiunea lui Țenea a fost fulminantă, timp în care a ”supt” bani grei de la stat, din proiecte sau salarii. Anterior, Țenea făcea bani și de la firma lui Vintilă, Euro Terra Proiect, însă aspirațiile ei au fost mult mai înalte decât o simplă angajată la colegul de facultate. Este șef lucrări la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Ovidius, este licențiată în inginerie civilă, specializare Construcții căi ferate, drumuri și poduri, absolvind facultatea în 1990 și tot atunci ajungea șef birou tehnic la CFR.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Ca o paranteză, Eco Terra Proiect face parte din categoria acelor firme care-și îngroașă veniturile grație contractelor cu statul.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniDragoș Vintilă

Un exemplu concret este contractul obținut de firma lui Vintilă cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța. Eco Terra Proiect a fost angajată, în martie a.c., să reactualizeze documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea malului stâng din Cumpăna, afectat de alunecările de teren, pentru suma de peste 28.000 de euro.

Și la Techirghiol a prins Vintilă contract, anul trecut în decembrie, pe o perioadă de 20 de luni, valoarea acestuia fiind de 8.819.430

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniîn declarația de avere apar contractele lui Vintilă cu statul

Revenind la Țenea, este, din 2001, șef lucrări doctor inginer la facultatea mai sus amintită însă, surprinzător, nu a reușit mai mult...sau nu a putut. Cu aspirații înalte, în urmă cu vreo 10 ani, pe vremea când la conducerea UOC era Dănuț Epure, Țenea i-a fost recomandată de către buna ei prietenă Sevil Shhaideh... desigur, cu girul nașului Nicușor Constantinescu.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Pentru că nimic nu se mișca în Constanța fără să știe baronul local, așa cum era numit Constantinescu. Nici ”pila” lui Nicușor Constantinescu nu a ajutat-o pe Țenea să urce pe scara succesului, în Universitate.

A ajuns director la ministerul condus de Sevil Shaideh

În schimb, prin 2013 avea să ajungă consilier în Ministerul Dezvoltării. Acolo o aștepta Sevil Shaideh care, în 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister. După doar o lună, Țenea, obținea funcția de director la Directia Generală Dezvoltare Regională din același minister, unde a stat vreo 4 luni, iar apoi ajungea șefa Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniSevil Shaideh

...unde a stat până în 2020, când a plecat obligată de împrejurări

În 2015, Sevil Shaideh a devenit ministru la același minister, post rămas vacant după ce Liviu Dragnea a demisionat în ziua în care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Avea experiență multă în spate. Din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Revenind, în 2017, avea să primească un binemeritat cadou: funcția de vicepremier, unde a stat câteva luni, renunțând la funcție după ce a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA în dosarul „Insula Belina”. În tot acest timp, Țenea era omul de încredere al lui Saideh, la București. După plecarea lui Sevil Shaideh din Guvern, Țenea a continuat să-și păstreze poziția, în 2020, când a părăsit ministerul. Dar nu de bună voie, ci obligată.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniDiana Țenea

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 68 din 6 noiembrie 2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ministerul a fost reorganizat, iar Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură a fost desființată. Nemulțumită că, în urma reorganizării, nu a fost numită într-o funcţie de conducere la niciuna dintre direcţiile rezultate din reorganizare, a mers în instanță, cerându-și  funcția înapoi, dar și daune în cuantum de 10.000 lei. Numai că, judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. Nici pe fond, nici la apel.

Mare șefă la Urbanism, a reușit să ”înghețe” direcția

Rămasă cu buza umflată, Țenea a ajuns la Primăria Constanța, director executiv adjunct la una dintre cele mai importante direcții din UAT Constanța: Urbanism. A reușit, la scurt timp, să blocheze activitatea direcției. Nu s-au mai semnat autorizații, și nici certificate de urbanism. Arhitectul Radu Vânturache și-a dat demisia, la cererea primarului Vergil Chițac, nemulțumit de activitatea sa derulată în cadrul direcției. Iar Țenea nu avea pregătirea necesară să preia atribuțiile.  Țenea avea să plece din Primăria Constanța în 2021, când s-a întors la București, de data aceasta la Minsiterul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pe funcția de secretar general. Și aici a zăbovit câteva luni, până în a ajuns la Ministerul Sănătății, în iunie 2022, tot pe o funcție de conducere. În iulie 2022 s-a întors cu coada între picioare la Primăria Constanța unde a mai stat o lună, până în august 2022. Între timp, mai bifa funcții în conducerea Consiliilor de Administrație ale ANL, CNI și OCPI, dar și în Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu.

A ajuns și în conducerea CFR SA

Din martie a.c. și-a făcut loc și în Consiliul de Administrație al CFR SA, unde câștigă o indemnizație lunară de peste 12.448 lei brut. Rămâne de văzut câți purici va face și aici!

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Revenind la legătura dintre Vintilă și Țenea, aflăm din declarațiile lor de avere că au în comun multe lucruri și pe plan personal, nu numai profesional.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Dragoș Vintilă, coleg de facultate cu Doina Țenea și, cândva, membru în Comisia Tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului din Primăria Constanța, au în comun un teren și un apartament, ambele achiziționate în 2013, prin vânzare cumpărare.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Afaceri și din proiectele Universității

Dragoș Vintilă activează în Universitatea Ovidius din Constanța de peste 22 de ani. A început ca șef lucrări la Facultatea de Construcții, a fost ceva vreme decan la Facultatea de Construcții, a continuat ca șef de lucrări și ajungând, anul trecut, șef la Departamentul Fonduri Europene. Mai târziu, prin septembrie, Vintilă este numit interimar la Direcția Generală Administrativă. Brusc, tot aici ajunge și verișoara, ca mână dreaptă a șefului. În parcursul său spre poziția de director, Dragoș Vintilă a fost și membru de proiect și a lucrat cu fondurile europene.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si bani

Pe vremea când Țenea era director la Ministerul Dezvoltării, mai exact în 2014, Universitatea Ovidius a semnat proiectul de cercetare intitulat: „Amenajarea spațiului maritim în zone transfrontaliere din Marea Neagră - România, Bulgaria", implicate în proiect fiind mai multe instituții. Proiectul a fost coordonat chiar de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Valoarea totală a proiectului de cercetare era de 2,049,015.74 euro, din care UE venea cu 80 la sută din sumă, iar fiecare partener-cu restul de 20 la sută. În cazul parteneriatului cu Universitatea Ovidius, bugetul total estimat pentru bucata de cercetare care îi revenea în cadrul proiectului era de 313,617 euro, din care 80 la sută, adică 250,894 euro, contribuţia UE, iar restul de 62,723 euro, contribuţia universităţii constănţene.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniAlexandru Bobe și Dragoș Vintilă

”Repartizarea palmată a proiectului către „Ovidius", însemna că gaşca de aici, în frunte cu Rugină şi compania, punea mâna pe cei aproape 260.000 de euro. Astfel încât, firesc am spune, doar pe ei îi regăsim pe lista cadrelor didactice implicate în proiectul de cercetare: Sorin Rugină- rector, Popa Constantin, prorector - Manager proiect, Mihai Gîrţu, prorector, Diane Paula Vancea, prorector UOC, Alexandru Bobe- consilierul personal al rectorului, Dragoș Florin Vintilă, decan al Facultății de Construcții, Irina Dumitru, director cercetare UOC - o somitate total necunoscută până la venirea lui Rugină ca rector și Silvia Andrei, jurista UOC. Pentru că sunt o echipă, toţi fac parte şi din Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius”, scria Sorin Ovidiu Bălan în ziuanews.ro, în urmă cu patru ani. Toți cei implicați în proiect au câștigat, pe lângă salariu, suma de 360/euro pentru fiecare zi în care şi-a stors creierii pe altarul cercetării, adică aproape 11.000 de euro.

Cuplul tenea-Vintila, marea familie de la Ovidius care imparte dragoste si baniDragoș Vintilă

Având în vedere că proiectul a durat doi ani, imaginați-vă câte zeci de mii de euro s-au supt în toată această perioadă. Cât despre concluziile cercetării, savanții de la Ovidius nu le-au mai făcut publice.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vintila si-a facut mila de verisoara si a scos-o din saracie, ca se vorbea ca ajunsese maestra a internetului subteran, cercetatoare in tainele videochatului. Se zice ca in trecut au mai ajutat-o neamurile si au bagat-o si pe la Spiru, dar a zburat de acolo repede
5
0
Vintilica și regatul a lăsat-o pe tenea și a luat o pe cornelia asa zisa verisoara ....pana la proba contrarie eu cred ca sunt iubiti . .
3
3
BOBE SI DECANII SUNT DIRECT CONECTATI PRIN CIRCUITUL BANILOR. ILIESCU ESTE MARIONETA PNL PRIN COMBINATIA BOBE-VANCEA.
18
0
Pana acum se spunea despre absolventi de facultate la cat de pregatiti erau ca nici capacitatea nu o luau daca era pe bune ca au facut facultatea la Spiru;acum cred ca Universitatea Ovidius Constantza a detronat Spiru Haret cand vine vorba de licentiati idioti,deci daca se spune despre cineva ca a terminat facultatea la U.O.C.este tot una cu"ai terminat facultatea la Spiru"in cel mai bun caz caci in realitate U.O.C.a detronat S.Haret cand vine vorba de prostovani cu diploma universitara.
9
6
imi place ca va luati de ovidius, iar pe pablicarul de panait de la umc il ridicati in slavi si blocati toate comenariile la articolele cu el. halal obiectivitate.
11
4
Dragostea pentru curatenie a acestei fituici se manifesta cu spor intre comentarii! Pastele a trecut...vin alegerile...vine Marele E. ???
4
5
Păi DNA a făcut istorie în iulie 2013! Ce poate fi mai mult decât a aresta un rector în funcție cu banii marcați în buzunar! Și a doua zi! Să ne trăiești nea procuroru' C E R B U! Ai fost fenomenal în iulie 2013! Ai gândit extraordinar când ai pus echipele pe fraier. Fiind lacom și gravitând în jurul cuplului Mazăre-Constantinescu a crezut că este intangibil. Fraierul se vedea în locul lui Băsescu. Așa aspirații avea. C E R B U l-a văzut ca e labil psihic și și-a bătut joc de el. Sanchi, cică l-a pus să zică tot ce știe de Mazăre. Ce naiba să știe un labil psihic despre Mazăre?!? Îl ținea în jurul lui că știa și Mazăre că nu e sănătos la cap.
6
0
Vintila e frumos ca restanta . :)))
12
0
s-au sesizat institutiile statului de drept?deaia tineretul pleaca masiv din tara, aici nu au viitor
11
3
Se prapadeste Ovidius de ras ,halal Universitate ! Ce somitati pot iesi din labele acestor banuiti profesori ?
15
4
sistemica. Mizerie morala. H.oti de neam de h.oti. Invata in familie sa f.ure. Isi invata copii sa fure. Se roaga in biserica sa nu fie prinsi la furat. Astia au distrus Romania. Intreg Ovidius este o mare afacere de coruptie. Numai nenorociri se intampla acolo dar sunt protejati ca justitia isi tine copii im.becili acolo sa primeasca diplome ca sa se angajeze in sistem sa perpetueze furtul.
17
3
Vintila- Tenea, Rugina- Irinuca, cupluri de mare succes in lumea stiintifica si in amore !!!
15
1
Se fura de la Ovidius la greu. Banii europeni sunt bagati la ei in buzunar
21
0
BOBE ALEXANDRU si ILIESCU DAN sunt cei care vor sa benefieze de fondurile UOC inca 4 ani. Cu sustinerea PNL in toate facultatile. BOBE si ILIESCU sunt finantati de un grup de sponsori care au cerut in schimbul banilor numirea in functii pentru copiii si rudele lor. Spaga o incaseaza BOBE care dikteaza decanilor cerintele sponsorilor.
25
0
Este unul la UOC, fost director zici ca e furnal, fumează mai ceva ca turcul și e murdar din cap pana în picioare, Nedelcu Aurel, este în stare sa îți vorbească 1 zi despre câte a făcut el dar el nu face nimic.
21
10
UOC trebuie stearsa din istoria invatamantului superior romanesc este o rusine pt tara asta.
27
6
O C.URVA Tenea asta , ca si Mihaela pshiholoaga spagara, nevasta raspopitului care stringe averi fabuloase.Trebuie facut curat in UOC , sa nu mai lasam curvete si curviti sa faca ce vor !
26
5
Doi profesionisti! Restul comentariilor....sa dea Dumnezeu sa va faceti bine
7
17
Țenea ,etc,etc.......99 ,99 la sută in constanta sunt macedoneni ca numai numele lor este peste tot .
19
2
Aici DNA ul va face istorie. Nu exista nici o facultate fără organizare de tip clan mafiot, unde un singur grup restrâns controlează și conduce tot ce misca acolo. Instituția statului este confiscata de aceste clanuri, care își asigura puterea și fondurile excesive, în familii de sange sau relationar-profitoare. Poate ca a venit momentul ca "idioții " sa renunțe la a mai accepta aceasta politica de șantaj, amenințări și eliminare a valorilor. Statul este păgubit de mafie!
26
0
Ce îl mai plânge lumea pe Laurențiu Sârbu! Vancea l-a săpat ca să își pună toți trepăduși în funcții de conducere!
19
5
La puscarie cu lichelele
26
0
Așa, și?
6
11

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166