REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
23.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Curios! Ne uscăm rufele în public, deși nu mai e voie să le întindem sub geam! Video

Curios! Ne uscăm rufele în public, deși nu mai e voie să le întindem sub geam! Video

Deria ISLEAM 11 septembrie 2024 | 00:00 4429

Constanța, un oraș portuar cu ambiții moderne, riscă să fie transformat într-o mahala improvizată, nu din cauza infrastructurii sau a lipsurilor estetice, ci din cauza locatarilor care aleg să își etaleze garderoba sub ferestre. De la cearceafuri fluturând până la tricouri agățate artistic pe sârme de rufe, acest peisaj urban reușește să strice frumusețea orașului, amintind mai degrabă de un sat de la marginea lumii decât de o metropolă modernă.

Curios! Ne uscam rufele in public, desi nu mai e voie sa le intindem sub geam! Video Oraș sau mahala? Ne uscăm rufele în public; Aleea Cutezătorilor, Constanța

Oraș sau mahala? Când hainele la uscat devin element peisagistic

De câte ori nu ne-am plimbat prin oraș, în speranța că vom vedea o evoluție în ceea ce privește imaginea de ansamblu a străzilor constănțene? Din păcate, sunt departe de această priveliște urbană, întrucât este adesea stricată de un peisaj care pare scos direct dintr-un sat uitat de lume: rânduri de haine întinse la uscat, pe sârme fixate sub ferestrele apartamentelor.

Curios! Ne uscam rufele in public, desi nu mai e voie sa le intindem sub geam! Video Oraș sau mahala? Ne uscăm rufele în public; Aleea Cutezătorilor, Constanța

Moda „nouă” a decorării orașului

Există încă, se pare, vechiul trend al rufelor în public printre locatarii de blocuri. Aparent, în 2024 încă nu au fost descoperite uscătorul de rufe sau spațiul dedicat pentru astfel de activități. În loc să se conformeze cu normele de bun-simț urban, aceștia preferă să își etaleze garderoba în fața tuturor, transformându-și ferestrele în vitrine publice pentru cearceafuri, tricouri și... lenjerie intimă. E ca și cum orașul ar deveni treptat o galerie de artă cu tematica „budigăi proaspăt spălați”, iar locuitorii ar fi invitați să participe cu propriile creații.

Curios! Ne uscam rufele in public, desi nu mai e voie sa le intindem sub geam! Video Oraș sau mahala? Ne uscăm rufele în public; Aleea Cutezătorilor, Constanța

Un oraș modern cu accente de mahala

Această practică reușește să transforme orașul într-o mahala improvizată. În loc să ne bucurăm de un spațiu urban modern, ordonat și civilizat, suntem întâmpinați de un spectacol vizual de haine care flutură în vânt sub ferestrele apartamentelor. Această metodă de uscare a rufelor pare să fie favorizată de acei cetățeni care fie ignoră complet ideea de estetica urbană, fie au o abordare revoluționară a „decorului” exterior.

Curios! Ne uscam rufele in public, desi nu mai e voie sa le intindem sub geam! Video Oraș sau mahala? Ne uscăm rufele în public; Aleea Cutezătorilor, Constanța

Estetica urbană, reinventată

Nu ar fi de mirare dacă, la un moment dat, aceste „instalații artistice” improvizate ar atrage atenția vreunui critic de artă avangardist. Cum altfel să explicăm această mândrie locală de a agăța lenjeria de pat la vedere, exact sub privirile trecătorilor? Poate că este o metodă subliminală de a evidenția faptul că viața urbană este, de fapt, o întrepătrundere a spațiului public cu cel privat, iar rufele întinse la vedere reprezintă manifestarea pură a acestei idei.

Curios! Ne uscam rufele in public, desi nu mai e voie sa le intindem sub geam! Video Oraș sau mahala? Ne uscăm rufele în public; Aleea Cutezătorilor, Constanța

Așadar, dacă orașul în care trăim începe să arate din ce în ce mai mult ca o mahala, nu este din lipsa spațiilor verzi sau a infrastructurii moderne. Nu, adevărata problemă o constituie sârmele de rufe amplasate strategic sub ferestrele apartamentelor. Poate că ar fi timpul ca acești „pionieri” ai decorului urban să descopere soluțiile mai moderne și mai civilizate de uscare a rufelor, lăsând orașul să arate așa cum ar trebui: ca un loc în care trăim, nu ca o expoziție permanentă de garderobă în aer liber.

Video:

Precizăm faptul că, din 2021, Primăria Constanța a interzis uscarea rufelor la geam. A fost aprobată, în acest sens, Hotărârea Consiliului Local nr. 77/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța

Ce prevede hotărârea!

1 Pătrunderea fără drept sau/şi răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoane fizice, în scopul recuperări! unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare, etc.

2 Scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare, pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri şi trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosință comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

3 Spălarea vehiculelor, a oricăror bunuri sau obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice. Spălarea vehiculelor pe proprietățile private dacă se afectează în vreun fel domeniul public sau proprietățile învecinate, inclusiv prin împrăștierea vaporilor de apă rezultat din spălarea vehiculelor.

4. Întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor.

5. Curățarea covoarelor pe domeniul public.

Cei care nu respectă prevederile, pot fi sancționați cu amendă contravențională de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.500 de lei la 2.500 de lei pentru persoane juridice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Italia numai asa se usuca rufele, afara!
11
1
Numai parlitii au mai ramas pe iasomiei, cameliei si mimozelor. Lumea buna s-a mutat de douazeci de ani de acolo.
4
3
Si pe Aleea Iasomiei se poarta chilotii intinsi pe sarme in gradinile aferente blocului, care dau fix in parcari. Familii cu "pretentii" alminteri. Mai exista si alte variante decat sa va plimbati chilotii pe scara blocului.
4
5
unii constanteni pun botul la toate minciunile, dapoi sa se poarte civilzat. am vazut rufe la uscat in orase mari, nu dugheana cta. sa va vad la iarna cu izmene, budigai la uscat.
23
1
Avem și noi niste vecini mocofani care își pun rufele pe sârmă in fața balconului. Familia TRIFAN de la blocul H10 scara B etajul 6.
9
10
uitati-va pe instagram ca este un video in care cineva a postat cum vis-a-vis de Sagrada Familia din Barcelona are intinse rufe la uscat, si chiar zice cum de a putut, cand ai o asa priveliste si cand esti intr-un loc atat de central
23
3
Care frumusetea orasului? Frumusetea cu excavatorul galben? Care spatiu urban modern? Bah, voua nu va e rusine? S-au yerminat toate problemele arzatoare din acesta comuna si au ramas rufele spalate? Mai bine iesiti in plm pe Lapusneanu recent modernizat sa va dati cu barca, ca oricum ploua. Primarie condusa de impotenti in administratie si lipsiti de viziune. Norocul lor ca felics a facut troc cu pensionarul.
49
0
Nu sunt uscatorii. Daca intinzi rufe pa sarme in fata blocului,ramai sigur fara ele,din cauza puzderiei de hoti sau pur si simplu le gasesti murdarite de nemernici. Inainte de a da dispozitii,daca nu esti bou,te asiguri ca oamenii au posibilitatea de a le aplica,spre binele lor. Sa se inceapa cu a pedepsi pe cei ce fac mizerie,nu cu cei care se spala si isi spala rufele,boilor!
33
3
Începeți cu rufele de la Henri Coandă și după mai vorbim
43
2
Hai siektir, într-un oraș de k*t va deranjează rufele curate, dar mizeriile de tomberoane și blocurile din evul mediu, NU!
62
5
Tit Livius Poponarus Jegosus
25
0
Pentru ca nu lăsați comentarii pentru jegul albinos numit Tit Brailoiu care comentează orientarea sexuala a Elenei Lasconi, va putem spune, fără a simpatiza userista, ca Tit a devenit prefect, proaspăt revenit din Spania, cu reputația de honesexual convins. Chiar dacă luase o p*****a drept paravan, toată lumea știa ca Tit a fost, este di va un maricon, on homalau bătrân, urat și scarbav la gaoz și la suflet. Maricon pasiv este limbricul, cred ca are multe boli în el scheletronul la câte p**i de emigranți africani a luat în Spania. Asa ca las-o pe Lasconi, taci și deschide rozeta. Sugus Tit-tit!
37
3
Asta e nivelul de trai si de civilizatie. Unde vrei sa usuci rufele daca stai la confort redus, fara balcon sau uscatorie ? Legi si amenzi date de tampitzi care ignora realitatea.
72
9
Pe mos teaca cine il amendeaza ? A decorat tot orasul cu gropi.
58
4
Batatoarele de covoare nu mai pot fi folosite, conform punctului 5? Deci se poate apuca Primaria sa le scoata?
34
4

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166