REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Curtea de Apel Constanța judecă PROCESUL dintre Federația pentru Protecția Animalelor și Guvern!

Curtea de Apel Constanța judecă PROCESUL dintre Federația pentru Protecția Animalelor și Guvern!

Replica API 19 octombrie 2021 | 20:20 1427

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului se luptă prin diferite căi, inclusiv în instanță, pentru ca animalele să beneficieze de drepturile ce le sunt garantate prin legile naționale, iar mediul și animalele sălbatice să fie protejate prin tratatele europene și internaționale. Una dintre cauze este legată de OG NR. 81/21.07.2021, legată de intervenția imediată în cazul urșilor care ajung în localități. O ordonanță criminală, spun reprezentanții Federației. Prin urmare, unul dintre dosare a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, pârât fiind Guvernul României.

Marius Marinescu

Dosarul a fost înregistrat pe 3.08.2021, reclamant fiind Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, pârât: Guvernul României, dosarul având obiectul: despăgubire daune morale cauzate prin OG NR.81/21.07.2021. Precizăm că Ordonanța se referă la aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Marius Marinescu, peședintele fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, a declarat, pentru Replica, că Federația se luptă, în mai multe procese, pentru a împiedica această ”ordonanță criminală”, care nu respectă Directiva 92/43/CEE a Consiliului European din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (Directiva Habitate), adică ursul să fie tratat ca specie protejată. Acesta a precizat că ar trebui epuizate toate metodele până a se ajunge la uciderea urșilor ce ajung în localități. Spre exemplu, relocarea lor, ceea ce nu se face, nu se vrea. Marius Marinescu a mai precizat și faptul că Ministerul Mediului se întâlnește doar cu Asociațiile de Vânătoare pentru consultări, iar Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului nu este chemată. ”Peste tot sunt vânători, prin urmare nu se dorește să se rezolve ceva în acest sens, împotriva acestei ordonanțe criminale”, a spus Marinescu.

Revenind la dosarul înregistrat la Curtea de Apel Constanța, se cer daune morale pentru că, după cum susțin reprezentanții Federației, este vorba de o traumă întrucât toate aceste demersuri au rămas, până acum, fără rezultate, inclusiv pentru iubitorii de animale. Dacă vor fi alocate aceste daune morale, sumele de bani se vor duce către rezervațiile pentru urși.

Ce prevede Ordonanța

Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare și relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împușcare. (2) În cazul intervenției prin tranchilizare și relocare, precum și al extragerii prin eutanasiere sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/ capturare prevăzute în Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 410/2008 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activităților de recoltare, capturare și/sau achiziție și/sau comercializare, pe teritoriul național sau la export, a florilor de mină, a fosilelor de plante și fosilelor de animale vertebrate și nevertebrate, precum și a plantelor și animalelor din flora și, respectiv, fauna sălbatice și a importului acestora, cu modificările și completările ulterioare. (3) Decizia privind alegerea uneia dintre metodele prevăzute la alin. (1) este luată de către conducătorul echipei de intervenție și se consemnează în raportul evenimentului prevăzut la art. 11 alin. (1).

Curtea de Apel Constanța

Însă, Marius Marinescu a spus că această liberă interpretare în vederea acțiunii este deficitară, pentru că nu se dorește să fie epuizate toate măsurile, ci, de cele mai multe ori se ajunge la crimă. ”Dacă reloci un urs un kilometru mai încolo, normal că el se întoarce. La fel și cu observatoarele de urși. Oamenii le dau acolo de mâncare, iar când nu le mai dau, ei coboară. Tot oamenii sunt de vină, nu animalele. Se poate face ceva, fără să se ajungă la crimă, dacă se vrea”, a spus, pentru Replica, Marius Marinescu.

Totodată, precizăm că Federația a sesizat și Comisia Europeană, în această speță.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Uciderea unui animal nu e crima, uciderea unui om da. Ongistii astia sunt mai periculosi ca animalele!
0
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436