REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Vin., 6 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6844
21.4° ConstanÈ›a Vineri, 6 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6844
 

Curtea de Apel și ISJ Constanța au încheiat un protocol privind educația juridică

Curtea de Apel și ISJ Constanța au încheiat un protocol privind educația juridică

Victor ROTARU 19 iunie 2024 | 11:31 468

În vederea promovării educaÅ£iei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar, între Curtea de Apel ConstanÅ£a ÅŸi Inspectoratul Åžcolar JudeÅ£ean ConstanÅ£a a fost încheiat Protocolul de colaborare privind educaÅ£ia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Curtea de Apel si ISJ Constanta au incheiat un protocol privind educatia juridica

În temeiul protocolului încheiat între cele două părÅ£i, pentru a facilita accesul elevilor la educaÅ£ia juridică, pentru menÅ£inerea parteneriatului justiÅ£ie – ÅŸcoală ÅŸi a dialogului dintre specialiÅŸti ai dreptului, elevi ÅŸi cadre didactice, pe parcursul anului ÅŸcolar 2023 – 2024 au fost organizate 13 activităţi, atât la sediul CurÈ›ii de Apel ConstanÈ›a, cât È™i la instanÈ›ele aflate în circumscripÈ›ia acesteia. Astfel, elevi din cadrul Colegiului NaÅ£ional ,,Mircea cel Bătrân”, Colegiului NaÅ£ional Pedagogic ,,Constantin Brătescu”, Colegiului NaÅ£ional ,,Mihai Eminescu”,

Colegiului Teoretic ,,Traian”, Școlii Gimnaziale nr. 39 ,,Nicolae ToniÈ›a” ConstanÅ£a, Școlii Gimnaziale nr. 1 Eforie Nord, Liceului Teoretic ,,Ioan Cotovu” HârÈ™ova  au primit explicaÅ£ii ÅŸi răspunsuri la întrebări referitoare la activitatea de judecată ÅŸi la celelalte activităţi auxiliare acesteia de la PreÅŸedintele ÅŸi VicepreÅŸedintele CurÅ£ii de Apel ConstanÅ£a, Alina-Gabriela Jurubiţă ÅŸi  Mihaela Cristina Mocanu, dar ÅŸi de la ceilalÅ£i judecători implicaÅ£i în proiectul de educaÅ£ie juridică, ÅŸi anume, Felicia Marcu, Maria Codreanu (judecători în cadrul Tribunalului ConstanÅ£a), Cătălina Geană Corll (judecător în cadrul Judecătoriei ConstanÅ£a), Isabela Alina Stănescu (preÅŸedintele Judecătoriei HârÅŸova).

Programul activităţilor a inclus ÅŸi prezentări PowerPoint cu sediul instanÅ£elor, organizarea sistemului judiciar, cu informaÅ£ii privind activitatea instanÅ£elor ÅŸi modalităţi de accedere în profesia de judecător. De asemenea, elevii au primit ÅŸi pliante cu informaÅ£ii juridice întocmite de Consiliul Superior al Magistraturii, care puteau fi, ulterior, prelucrate împreună cu cadrele didactice.

Pe lângă vizite ale elevilor la instanÅ£ele constănÅ£ene au avut loc ÅŸi expuneri în unităţile ÅŸcolare ale persoanelor de specialitate juridică pe diverse teme de interes cu specific juridic. Astfel, la Åžcoala Gimnazială nr. 3 ,,Ciprian Porumbescu” ConstanÅ£a doamna judecător Codreanu Roxana a desfăşurat, atât la clasele din ciclul primar (clasele a II-a ÅŸi a III-a), cât ÅŸi la clasele gimnaziale (a V-a  - a VIII-a), mai multe activităţi cu tema ,,EducaÅ£ia juridică – o lecÅ£ie de viaţă”. În cadrul activităţilor elevii au participat activ la dezbateri, au adresat întrebări referitoare la anumite speÅ£e mediatizate în mas-media, un studiu de caz aparte având ca subiect ,,ViolenÅ£a fizică ÅŸi verbală în rândul elevilor”.

Cele două părÅ£i implicate în protocol îÅŸi manifestă în continuare deschiderea ÅŸi dorinÅ£a ca activităţile de educaÅ£ia juridică în ÅŸcoli să aibă loc ÅŸi în anul scolar viitor, având în vedere importanÅ£a unor minime cunoÅŸtinÅ£e juridice ÅŸi rolul acestora în combaterea violenÅ£ei ÅŸi delincvenÅ£ei juvenile, dar ÅŸi de faptul că orice act educaÅ£ional este, în esenţă, unul preventiv.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos ---> use.my/arctrum
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279