REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
26.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Cutremur extrem de puternic în Maroc. Sute de morți! Video

Cutremur extrem de puternic în Maroc. Sute de morți! Video

Virgil STOIAN 9 septembrie 2023 | 09:39 2272

Se spune că multe dintre victime ar fi în zone greu accesibile de la sud de Marrakech, potrivit Sky News. Peste 600 de oameni au murit în urma seismului, care a fost resimțit în mai multe provincii.

 Cutremur extrem de puternic in Maroc. Sute de morti! Video

Cutremurul a avut loc vineri seara - distrugând clădiri din marile orașe și forțând oamenii să iasă masivpe străzi. Cel puțin 153 de persoane au fost rănite și sunt tratate la spital. Martorii din Marrakech au declarat agenției de presă Reuters că unele clădiri s-au prăbușit. S-au văzut crăpături mari într-o secțiune a zidurilor orașului medieval.

 Cutremur extrem de puternic in Maroc. Sute de morti! Video

Posturile locale de televiziune difuzează imagini cu un minaret de moschee căzut, cu mașini acoperite cu moloz. Alții au fost văzuți țipând în timp ce au fugit din centrele comerciale și restaurante. Oficialii lucrează pentru a curăța drumurile, astfel încât ambulanțele și ajutoarele să poată ajunge la cei afectați.

 Cutremur extrem de puternic in Maroc. Sute de morti! Video

Montasir Itri, un locuitor în satul montan Asni, nu departe de epicentru, a declarat că majoritatea caselor au fost avariate – adăugând:

„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el.

 

 Cutremur extrem de puternic in Maroc. Sute de morti! Video

Potrivit US Geological Survey, epicentrul a fost sus în Munții Atlas - la aproximativ 43 de mile (70 km) distanță de Marrakech, o destinație turistică populară.

USGS a adăugat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică de 11,5 mile (18 km).

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din Maroc din ultimii ani - și, deși sunt relativ rare, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 în 1960 a provocat mii de morți. Cutremurul s-a simțit până în Portugalia și Algeria, potrivit dcnews.ro.

Update:

Seismul a fost atât de puternic încât s-a resimţit intens şi la 300 de km de epicentru, în Rabat, acolo unde locuieşte Cătălina Bogoi, una din româncele aflate în Maroc.

"La Rabat s-a resimțit foarte mult cutremurul. Pot să spun chiar că este chiar cel mai intens cutremur simţit vreodată, având în vedere și pe cele pe care le-am trăit în România. S-a mișcat totul, efectiv era ca și cum ai fi fost într-o barcă. Însă până la această oră, din ce știu, în Rabat nu sunt pagube. Toată lumea este îngrijorată cu privire la replici. Într-adevăr, a fost foarte mult agitație, oamenii au ieșit în stradă, au fost țipete, lumea s-a speriat foarte rău, inclusiv noi. Însă din ce știu românii de aici, din comunitate, nu au avut de suferit. (...) Am luat legătura între noi, în comunitate, imediat după ce s-au calmat un pic lucrurile. Nu sunt victime printre români, cel puțin nu de care să fi fost informați până acum. Însă toată lumea este speriată de replicile care ar putea urma. Rabatul fiind un oraș de pe malul oceanului, bineînțeles că ne gândim și la ce e mai rău - valuri enorme. De altfel, autoritățile marocane au precizat că este interzis accesul pe plajă sau în proximitatea oceanului. Până la acest moment tot ce primim de la autorităţi sunt informații legate legate de numărul victimelor, care se modifică de la oră la oră, din păcate și bineînțeles, informații privind măsurile de precauție în cazul unor replici de intensitate mare.", a declarat românca din Maroc.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
“unul dintre cele mai puternice cutremure din Maroc din ultimii ani” ci cel mai puternic din ultimii peste 100 de ani s-a spus la stiri pe 2 canale; avem si noi falia shabla la cca 80 km sud de cta care a dat unul de 7,2 in 1901 si mai poate da oricand chiar daca pe wiki spun ca sunt la 500 de ani asta e o fantezie nimeni nu poate sti; sunt tot de mica adancime 15 - 30 km
0
0
sa ii ajute alah sa treaca cu bine peste urmari.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699