REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cutremur în România cu magnitudinea de 5,7 Richter

Cutremur în România cu magnitudinea de 5,7 Richter

Maria ONICA 14 februarie 2023 | 15:25 2898

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat în România marți după amiază, după ce luni a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2. Cutremurul a avut loc în zona Oltenia, județul Gorj.

Cutremur in Romania cu magnitudinea de 5,7 Richter

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti. „În ziua de 14.02.2023, 15:16:57 (ora României), s-a produs în OLTENIA, VALCEA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 5,7, la adâncimea de 40 km”, potrivit transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Reamintim că și luni, 13 februarie, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat în România O replică de 3.0 s-a produs după 20 de minute. „În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti”, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur in Romania cu magnitudinea de 5,7 RichterPrimăria Târgu Jiu

În urma cutremurului Primăria Târgu Jiu a fost evacuată, iar mai multe coșuri de fum s-au prăbușit.

Video:

”Am evacuat personalul, dar intensitatea cutremurului a fost foarte mare, dar şi durata lui, cred că a fost mai mare”, a declarat, la Digi 24, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Video:

Acesta a precizat că va convoca membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Update:

Cel puțin o mașină a fost avariată după ce bucăți dintr-o clădire din Târgu Jiu s-au desprins în timpul cutremurului. Alte bucăți de tencuială au căzut din alte clădiri, iar autoritățile din Gorj au fost solicitate să intervină.

Cutremur in Romania cu magnitudinea de 5,7 Richter

Printre clădirile afectate este și biserica Tismana, din turla căreia s-au desprins mai multe bucăți și au căzut într-o parcare.

Cutremur in Romania cu magnitudinea de 5,7 Richter

Nu există informații privind eventualele victime, iar zecile de apeluri la 112 anunță probleme la construcții.

Ce spun reprezentanții IGSU Gorj:

„Cele mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj. Apelanții  sesizează diverse pagube (fisuri, căderi țigla de pe acoperiș).  

Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaștere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunități

Din informațiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări.

Totodată, nu există situații de pericol pentru populație.“

Update:

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunţat marți că a solicitat tuturor companiilor din portofoliul ministerului, producătorilor, dar şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale, precum şi Transgaz şi Transelectrica, să analizeze şi să actualizeze, acolo unde este cazul, planurile de intervenţie în caz de cutremur, conform news.ro.

„În condiţiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată astăzi de un cutremur cu epicentrul în judeţul Gorj, Sistemul Energetic Naţional a funcţionat fără probleme, asigurându-se în bune condiţii atât producerea, cât şi furnizarea energiei electrice şi gazelor naturale. De altfel, la această oră, România este exportator de energie electrică. Trebuie spus că evenimentul seismic de astăzi a fost resimţit mai puternic decât cel de ieri, existând şi anumite declanşări în SEN, însă acestea nu au afectat funcţionarea în condiţii optime a Sistemului Energetic Naţional”, a scris Virgil Popescu, marţi pe Facebook.

El a adăugat că solicitat ca toate companiile din Ministerul Energiei, dar şi producătorii şi distribuitorii de gaze naturale şi energie electrică să analizeze şi să actualizeze planurile de intervenţie în caz de cutremur.

Update 2:

A treia replică după cutremurul de 5,7 Richter din Oltenia

Seismul cu magnitudinea 5,7 Richter produs marți după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat, până acum, de trei replici. Primele două replici au fost de 3,4 grade și 3,5 grade, la scurt timp după seism. A treia replică, cu o magnitudine de 2,8 Richter, s-a produs la mai bine de o oră distanță.

A treia replică a avut loc marți, tot în zona Oltenia, dar în județul Dolj, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a petrecut la 16:25:26 (ora României), la o adâncime de 5 km.

Potrivit autorităților, nu există victime în urma cutremurelor de marți, dar s-au înregistrat mai multe pagube materiale.

Arafat: Au urmat cinci replici ale cutremurului din Oltenia; nu avem victime

Secretarul de stat în MAI, șef al DSU, Raed Arafat a susținut o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Tema declarației a fost legată de cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei și activarea grupei operative pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.

Cutremur in Romania cu magnitudinea de 5,7 Richter

"După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru - până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave", a spus Raed Arafat, într-o conferinţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

"Dacă sunt probleme și dacă apar efecte la nivelul infrastructurii, ele vor trece la reparații. Nu poate nimeni să excludă o fisură la o conductă.

Pregătirea nu e numai pentru locuințe, ci și în instituții. La spitale am arătat cum trebuie să fie spitalul sigur în caz de cutremur. Mișcările cutremurului pot produce pagube.

Important este trusă de urgență, apă și mâncare de 72 de ore. Tocul ușii nu mai corespunde acum cu grinda de rezistență. După cutremur, verifici structura pe care vrei să cobori e sigură. Fără panică.

Trebuie să verificăm și vecinii, bătrânii și copiii. Primii salvatori este populația.

Nu am o listă cu spitalele care sunt pe risc seismic. Știu că sunt spitale importante de urgență au fost consolidate", a spus Raed Arafat.

"Este greu de spus dacă se descarcă energia acolo. Urmează replicile și să sperăm că va scădea activitatea seismică în timp. Poate dura și o lună. Pot fi multe replici.

Nu există o legătură cu Vrancea. Zona Vrancea este la contactul dintre două plăci tectonice. Influența nu vine de jos în sus, ci de jos în sus", a mai spus șeful INFP.

Video:

Update 3:

Șase replici ale cutremurului de marţi din judeţul Gorj; ultima, cu magnitudinea - 3,9 pe Richter

O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 17:47, magnitudinea seismului fiind de 3,9 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cel mai recent cutremur din zonă a avut loc la o adâncime de 15 kilometri, respectiv la 104 km nord-vest de Craiova, 107 km sud-vest de Sibiu, 139 km vest de Piteşti, 165 km sud-est de Timişoara, 184 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 201 km vest de Braşov.

Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de marţi din judeţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.

Luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Update 4:

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marţi în judeţul Gorj, a fost urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incet ,incet, vine si ala mare ! Toate blocurile facute din branza vor dispare , Constanta va redeveni ce a fost odinioara....
3
1
Mai mergeti pd la biserica si lasati acu deoparte !
0
0
bai berbecilor,sub 7 Nu sint cutremure.De la 7 incolo vorbim,nu va mai speriati ca fraierii ttarani opariti!mai cititi almanahe bouarilor!
1
1
ati terminat cu pana de curent, ati inceput cu cutremurele. urmeaza tsunami pe ape secate de seceta cumplita
1
1
La 7,2 in 1977 nu sa crăpat niciun perete...
5
3
Când am citit Cutremur și am văzut o mașină de organ, am crezut că o fi prins un nou politist corupt. Să înțeleg că e banal, și nu mai e un cutremur când e prins un polițist corupt. Ce se mai știe de polițistul corupt, Grosu Nicolae, din cadrul IPJ Constanța? Asta a primit mită șampanie și whiskey pentru a și face nunta. Apropo, Replica, când ați arătat poza cu polițistul care și a cerut poama de nevasta, in uniforma și în preajma colegilor care erau la munca pe centura
8
0
si inconstienti puteti sa fiti ca sa fiti convinsi ca daca nu ati experimentat voi personal un cutremur foarte puternic, in viitorul relativ apropiat de vreo 5 - 10 - 30 ani, pericolul nu exista cu certitudine ? din cate am putut sa-mi dau seama inconstienta si increderea prosteasca in sine sunt trasaturi caracteristice ale foarte multora dintre concetatenii nostrii, adesea si cei mai vocali si mai putin educati, de ex nu au citit nici o carte ceva mai serioasa in viata lor dar se mandresc cu “scoala vietii”
8
0
pai daca la 5.7 grade turla acelei biserici din Tismana nu doar ca s-a crapat dar au si cazut caramizi, va dati seama ca la un cutremur de 7.8 grade biserica aia cade cu totu, ce sa mai zic de cladirile cu bulina rosie.
6
1
Urmeaza unul de 7 pe scara rulanta si Mamaia o sa arate din nou ca in anul 2000
11
1
Popor p***t. Va cacati pe voi la TV. Daca nu era cel Turcia, nici la noi nu era. Asa...subiect pt prostime....uitati-va la Antena 3 :))))) In Japonia sunt zilnic de cate 3-5 grade.....vai de pwla noastra de p****i ce suntem.
6
6
amenita Constanţa; 4 decembrie 2012 - Luni seară, un cutremur a fost resimţit în Constanţa. Shabla este un oraş situat pe ţărmul bulgăresc al Mării Negre. Distanţa până în Constanţa este de 80 de kilometri, pe şosea. Aici se situează şi cel mai estic punct geografic al Bulgariei, Capul Shabla. Oraşul are 6.000 de locuitori. Falia care îi poartă numele este cea mai periculoasă din punct de vedere seismic din întregul bazin al Mării Negre; intr-o lucrare publicată de doi cercetători de la Institutul de Fizică a Pământului, Diaconescu M. şi Malinţa Z., intitulată „Surse seismice în zona Mării Neagre”, au fost delimitate principalele focare seismice din zonă. Sunt zece, dar cel mai puternic seism resimţit din toate aceste falii are magnitudinea observată de 7,1 grade şi a apărut în zona Shabla. Tot aici se poate produce şi cel mai puternic seism, cu o magnitudine maximă posibilă de 7,2 grade pe scare Richter. Statistic un astfel de cutremur foarte puternic de aproape 7 sau peste 7 are loc o data la 500 de ani si cel mai puternic cutremur din bulgaria a avut loc in 1901. Oraşele cele mai expuse sunt cele din Bulgaria, inclusiv Varna şi Balcic. Cu siguranţă însă, dacă un cutremur de 4,8 grade ca cel de luni s-a simţit în Constanţa, unul de peste 7 grade va avea efecte grave. Cercetătorii r*mâni de la INFP spun că în zona Shabla se produc, în medie, zece evenimente la 116 ani.
2
6
Astia n7 ne spun adevarul .noi traim pe alt pamant
6
1
Mi sa parut mie oare ,prea se inghesuiau dezvoltatori imobiliari la aeroport . Pas cu pas , ajungem la un cutremur de 7 si ceva daca in 33 de ani nu am facut nimic , macar sa faca cutremurul praf ca praful sa ales de tara asta
8
3
un defect grav la structura de rezistenta cu cativa ani in urma la asociatia de proprietari, biroul specializat al primariei, inspectoratul de stat pentru constructii si mi s-a dat cu flit; am consultat un expert care mi-a spus ca singura solutie este sa-i dau in judecata ceea ce nu am facut pentru este deja plina tara de mii de sentinte judecatoresti definitive neexecutate si acum astept sa-mi cada apartamentul in cap la primul cutremur mai mare si sper sa scap cu viata de sub daramaturi; problema este ca nu exista o institutie serioasa la care sa poti face o reclamatie si care sa te ajute in mod real in rezolvarea problemei iar pentru asta sunt de vina infractorii si escrocii care ne conduc atat la nivel central cat si la nivel local
13
1
Sa vina BARIU !
5
3
Sariti in sus si fugiti cat vedeti cu ochii!
9
3
Un cutremur mai mare si fug dezvoltatorii imobiliari din tara
9
1
Care 4.5 ma ? Am prieteni in drobeta turnu severin. Le-au caUt tabloirile de pe pereti, vaze si bibelouri rasturnate. Peste tot il dau de 5.7 magnitudine, 40 km adancime. Cel putin pt moment.
11
1
ca americanii vor sa ne termine.
9
14

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510