REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Dacă tot s-au pus pe făcut copii, Statul le dă elevelor minore 700 de lei

Dacă tot s-au pus pe făcut copii, Statul le dă elevelor minore 700 de lei

Marieta STEFAN 12 septembrie 2023 | 00:00 614

Școala a început cu noi Legi ale Educației și implicit, controversele pe care le aduc modificările lor. Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Educației păstrează organizarea pe cinci module, în locul trimestrelor, cu o vacanță „de schi” care rămâne la alegerea inspectoratelor școlare. Au rămas nelămurite aspecte importante legate de desfășurarea școlii. Printre acestea se numără și testarea antidrog. Mamele minore sunt încurajate să își continue studiile prin acordarea de burse și un program școlar flexibil prin articole introduse în noua Lege a Învățământului, care au la bază un proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean. În schimb, elevii cu medii peste 9 nu merită, în opinia ministrului Ligia Deca, bursă de merit.

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

Anul școlar va avea 36 de săptămâni

Structura anului școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri și se încheie în 21 iunie 2024, cu câteva excepții. Astfel, clasele a XII-a și a XIII-a seral și cele cu frecvență redusă termină cu două săptămâni mai devreme, în 7 iunie 2024, în timp ce clasa a VIII-a, în 14 iunie 2024. Pentru clasele tehnologice, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri și se încheie în 28 iunie 2024. 

Se păstrează organizarea pe module

Ministerul Educației păstrează pentru al doilea an la rând organizarea pe module, în loc de trimestre, astfel:

Modulul 1: luni, 11 septembrie 2023 – vineri, 27 octombrie 2023; Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023. Modulul 2: luni, 6 noiembrie 2023 – vineri, 22 decembrie 2023; Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024. Modulul 3: luni, 8 ianuarie 2024 – 9/16/23 februarie 2024; Vacanța „de schi”: oricând între 12 februarie și 3 martie 2024, o săptămână, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Modulul 4: luni 19 februarie 2024 – luni, 26 februarie/4 martie/26 aprilie 2024; Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024. Modulul 5: miercuri, 8 mai – 21 iunie 2024; Vacanță de vară: 22 iunie – 8 septembrie 2024. Școlile trebuie, de asemenea, să organizeze programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” oricând de la începutul anului școlar până la 26 aprilie 2024, în perioade diferite, cinci zile consecutive, așa cum a fost și anul trecut. 

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

De la anul, religia va putea fi aleasă ca a treia probă la Bacalaureat

Prima schimbare pe care o menționăm, adusă de noile Legi ale Educației, se petrece la examene. Din anul școlar următor, la insistența cultelor, religia va putea fi aleasă ca a treia probă la Bacalaureat, la profilul uman. S-a schimbat și modalitatea de înscriere la ora de religie: cererea de înscriere se va face o singură dată și va fi valabilă pentru toată perioada de școlarizare, nu ca până acum, la începutul fiecărui ciclu școlar, adică în clasa a V-a, apoi din nou în clasa a IX-a.

Elevii care sunt acum în clasa a V-a vor da examen de admitere

Pentru trecerea în clasa a IX-a, ministerul a hotărât ca liceele să organizeze, dacă vor, examen de admitere pentru 50% dintre locuri. Pentru restul, se va face repartizare computerizată. Instituția încă nu a explicat modul în care se va desfășura acest examen și materiile pentru care trebuie să se pregătească elevii.

Prima generație care va da examen de admitere este cea care intră acum în clasa a V-a și termină clasa a VIII-a în anul școlar 2027-2028. 

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

Structura examenelor din vară rămâne aceeași

Până atunci, structura examenelor din vară rămâne aceeași. Anul acesta, probele orale la Bacalaureat au loc în perioada 17-27 iunie 2024, iar pe 1, 2 și 4 iulie au loc probele scrise la română, materia obligatorie a profilului și, respectiv, cea la alegere. Primele rezultate vor fi publicate în 8 iulie. Sesiunea de toamnă are loc între 15 iulie și 30 august. La Evaluarea Națională, cele două probe au loc în 25 iunie la română și 27 iunie la matematică. Primele rezultatele vor fi publicate în 3 iulie. 

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

La Evaluarea Națională, media din clasele V-VIII devine primul criteriu de departajare în cazul mediilor egale

Există o schimbare însă în ceea ce privește Evaluarea Națională și anume departajarea pentru admiterea la liceu. Media din clasele V-VIII devine primul criteriu de departajare în cazul mediilor egale la examene, în comparație cu situația de până acum, în care media de gimnaziu era ultimul criteriu, urmată, în ordine de nota la examenul de limba română și nota la matematică.

O clasă nu trebuie să aibă mai mult de 26 de copii

De asemenea, se micșorează numărul de elevi la clasă. În noua Lege a Educației este stipulat faptul că la liceu, inclusiv în învățământul dual, o clasă nu trebuie să aibă mai mult de 26 de copii, cu patru mai puțini decât prevedea vechea lege. În învățământul postliceal, numărul maxim de elevi admis într-o clasă s-a redus de la 30 la 28, iar la clasele sportive și de artă, de la 25 la 24. 

Elevii vor putea fi exmatriculați

Elevii vor putea fi exmatriculați conform noii legi a învățământului preuniversitar. O modificare foarte importantă din noua lege care intră în practică din acest an școlar este posibilitatea exmatriculării elevilor, deoarece este în beneficiul celorlalți aflați în aceeași clasă cu ei - „în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari”.

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

În proiectul inițial, Ministerul Învățământului interzicea exmatricularea justificând această decizie prin faptul că „Dreptul la educație este un drept constituțional”. Vechea Lege a Educației prevedea încă din 2019 învățământ obligatoriu până la ultima clasă de liceu. Acest lucru însemna, indirect, că un elev nu poate fi exclus dintr-un an școlar. Exmatricularea nu se va face în mod direct, ci va fi o ultimă variantă după ce elevului i se vor aplica sancțiuni graduale în funcție de gravitatea faptei, începând cu observația și mustrarea scrisă. Elevul dat afară se poate reînmatricula în anul școlar următor. 

Profesorii pot confisca telefoanele elevilor

Dacă elevii folosesc telefoanele mobile în timpul orelor, profesorii vor avea posibilitatea de a le confisca și de a le preda ulterior numai părinților sau tutorilor legali ai acestora. Regula e valabilă doar în cazul elevilor din clasele primare și gimnaziale. Pentru liceeni, decizia de a interzice sau nu telefoanele rămâne la aprecierea unității de învățământ. 

Introducerea cardurilor naționale de elev

Totodată, elevii urmează să primească, la începutul fiecărui ciclu de învățământ, un card național de elev, prin care se atestă că elevul poate primi toate facilitățile oferite prin lege. Una dintre aceste facilități este reducerea la transport.  Deocamdată, nu se știe exact dacă aceste carduri vor fi distribuite din septembrie și nici condițiile în care urmează să fie făcut acest lucru, pentru că nu au fost stabilite încă aceste detalii.

Bursa tehnologică este introdusă de anul acesta

Și la nivelul burselor au fost aduse schimbări. Legea Educației prevede mai multe tipuri de burse. Două dintre ele sunt pentru excelență olimpică, iar celelalte sunt bursa de merit, cea socială și cea tehnologică, o noutate din acest an. Doar anul acesta, bursa de merit va fi acordată elevilor cu o medie mai mare de 9,50, dar și restul până la 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a mediilor, cu nota 10 la purtare. Adică, într-o clasă de 30 de elevi în care anterior doar trei aveau medii peste 9,50, deci luau bursă, acum numărul bursierilor va putea crește până la 9. La burse de merit se încadrează și elevii cu premii la faze județene ale olimpiadelor școlare. În varianta propusă inițial, bursele de merit erau acordate doar după criteriul celor 30% dintr-o clasă. Valoarea burselor crește semnificativ începând de anul acesta. 

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

Bursele sociale vor fi acordate ca și până acum

Acordarea burselor sociale după noi criterii, cum ar fi ca elevii orfani de ambii părinți și cei aflați în plasament să le primească, a fost aspru criticată. De aceea, acestea vor fi acordate ca și până acum. Elevii cu un singur părinte erau condiționați de venitul părintelui rămas, să fie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Părinții au considerat asta o nedreptate și au cerut ministerului să schimbe prevederea. Proiectul de metodologie pentru acordarea lor a fost în dezbatere publică și ar fi trebuit adoptat până vineri, 8 septembrie a.c. 

Gratuitate la transportul în comun

Elevii vor avea, ca și până acum, gratuitate la transportul în comun, cu trenul, autobuzul metroul, iar în cazul studenților, reducerea crește de la 50% la 90%. Reducerea pentru studenți ar fi trebuit aplicată din 3 septembrie a.c., de când au intrat în vigoare Legile Educației, însă unele companii de transport, printre care s-a numărat și CFR Călători, nu au introdus reducerea, ba chiar au scos-o pe cea veche, pe motiv că nu au fost publicate încă normele metodologice pentru asta. După protestele studenților, CFR s-a răzgândit. Normele pentru transport au fost aprobate săptămâna trecută de Guvern. 

Elevii vor fi testați antidrog, dar nu se știe de când…. 

După accidentul din stațiunea 2 Mai, în care un șofer aflat sub influența consumului de droguri a luat viața a doi tineri,ministrul de interne Cătălin Predoiu  a anunțat că vrea să introducă o măsură care constă în testarea elevilor antidrog în școli. Nu se știe încă în ce condiții și cum se va întâmpla acest lucru. Tot ce a anunțat până acum Ministerul Educației este că testarea nu se va face în masă, ci se va forma o comisie care va decide cine este testat, cu acordul părinților sau al elevilor majori. Rezultatele acestor teste le vor cunoaște doar părinții și nu vor fi cunoscute de ceilalți elevi și nici de școli, pentru a preveni bullyingul. Agenția Națională Antidrog a anunțat că va face un chestionar pentru a afla opinia părinților și elevilor majori cu privire la testare. De asemenea, se ia în calcul și prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că elevul și-a făcut analizele de sânge specifice pentru a se vedea dacă a consumat droguri. 

Daca tot s-au pus pe facut copii, Statul le da elevelor minore 700 de lei

Materii obligatorii și opționale noi 

Legea Educației pentru învățământul preuniversitar introduce și materii noi în cadrul învățământului liceal, adică materii obligatorii pentru toți elevii. Este vorba despre „Istoria evreilor. Holocaustul”, care are deja aprobată și programa școlară, precum și „Istoria comunismului din România”. Aceasta nu are încă aprobată programa școlară. Ca opțional la decizia școlii, apare „Istoria, robia și deportarea romilor”, care este în aceeași situație. Liceele mai pot include la opționale și disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”. Pentru gimnaziu, o listă de peste 20 de opționale noi a fost aprobată în noiembrie anul trecut. 

Program special pentru elevii părinți

Școlile vor oferi un program special pentru elevii părinți, conform noii legi. Pe lângă bursa tehnologică, un tip nou de bursă este cea pentru mamele minore, pe perioada întregii școli. Elevele însărcinate și elevii care au devenit părinți vor avea posibilitatea de a le fi motivate un anumit număr de absențe și vor beneficia, printre altele, de program mai flexibil în grupe speciale, consiliere școlară și administrativă. De asemenea, vor avea prioritate la înscrierea copilului la școală și posibilitatea de a amâna examenele, dacă acestea coincid cu perioada de naștere sau de îngrijire a copilului. Aceste articole din noua Lege a Învățământului sunt preluate dintr-un proiect derulat inițial în județul Constanța, unde era cu adevărat necesar. Se știe doar că deținem un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de mame minore. „Articolele privind mamele minore și părinții minori din Legea Învățământului Preuniversitar, L198/2023, au la bază un proiect derulat în județ de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în anul școlar anterior”, a declarat pentru Replica, Sorin Mihai, Inspector Școlar General. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
probabil ca si tov ministra a incercat sa ramina gravida, cind era minora, dar nu ia reusit. asa demonstreaza cit creier are absolventa de institut de marina.
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677