Daniel Moraru, președintele UNPR-Regiunea Sud Est, explică de ce nu vin bani din turism la bugetul local
Daniel Moraru, președintele UNPR-Regiunea Sud Est, explică de ce nu vin bani din turism la bugetul local
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDaniel Moraru, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, Regiunea Sud Est, s-a aflat vineri, 27 septembrie, în studioul Replica, unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, dar și despre proiectele viitoare. Totodată, Moraru a subliniat faptul că afaceriștii străini sunt tot mai aproape de a investi la malul mării. De asemenea, Moraru i-a răspuns lui Vergil Chițac, după ce acesta a declarat că turismul local nu aduce beneficii constănțenilor și explică de ce Primăria Constanța nu are venituri mai mari, în sezonul estival.
În debutul interviului, Daniel Moraru a precizat că mediul de afaceri din Constanța a suferit câteva schimbări în bine. „Într-adevăr, s-a schimbat puțin spectrul activităților principale din domeniul business-ului privat, respectiv deschiderea românilor vizavi de vacanțele către țări din afara Europei în general. Apetitul de turism internațional este deschis, totodată am avut în 2023, an bogat din punct de vedere al activităților logistice, cel puțin pe activitățile din mediul portuar, au culminat cu acele valori de 7-8 milioane de tone suplimentare, provenite din Ucraina. Totodată se pune accent pe o zonă de activități de producție, ci anume reindustrializarea economiei românești. Aici pot să spun că UNPR are un avantaj, fiind în legătură directă cu antreprenori din diferite state, care deja au încheiat prin asociații de profil, protocoale cu Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), deja avem cereri, cel puțin pe regiunea Constanța. Pentru Constanța, avem cereri pentru construcția unei fabrici de mașini electrice, un combinat de prelucrare, producție tablă, oțel verde, respectiv oțel beton și de asemenea, se discută convingerea unui partener străin pentru o unitate de producție de echipamente speciale“, spune Daniel Moraru.
Moraru a mai precizat faptul că investitorii încep să-și arate interesul pentru Constanța. „Cred că este o oportunitate pentru noi să răspundem pozitiv prin ajutarea acestor companii“, a subliniat președintele UNPR Regiunea Sud Est.
Sunt multe companii din Constanța, cu mii de angajați, care aduc bani la bugetul local pentru că au sediul în alte orașe!
Legat de turism, Daniel Moraru i-a răspuns primarului Vergil Chițac care a declarat, în studioul Replica, că turismul local nu aduce beneficii constănțenilor, iar asta se vede din taxele și impozitele din sezonul estival. De ce nu sunt câștiguri, în lunile de vară, la Constanța?! „Nu știu ce analize a făcut domnul primar, însă nu cred în rezultatul acestei analize pe care o prezintă. Ar trebui să analizeze companiile care își au sediul la București, care își plătesc taxele și impozitele acolo. Acesta este primul factor. Sunt foarte multe companii, inclusiv un retailer foarte mare, cu vreo 16.000 de angajați în România, care are o adresă din București și are în toate județele cel puțin 3 sedii mari. Conform legii, ar trebui să declare la Autoritatea Publică Locală un punct de lucru cu angajament precis, astfel încât cota defalcată din taxe și impozite să rămână la Autoritatea Locală. Antreprenorii plătesc, indiferent dacă au sediul din București sau Târgoviște, își plătesc taxele. Este important ca cei care așteaptă acele taxe, respectiv Primăria Constanța și Mangalia, să încerce să-și corecteze relația de parteneriat dintre ei și cei care solicită autorizația de funcționare”, a menționat Moraru. Întrebat care este relația mediului de afaceri cu Primăria Constanța, Moraru a precizat: „Vedem o schimbare în bine. Presupun că și primarul Constanței își consolidează o echipă, cu care va lucra în următorii patru ani. Până acum pot să spun că, cel puțin la nivel declarativ, susține și ajută mediul de afaceri să vină cu investiții în zonă.“
Video 1:
Moraru: Nu mai sunt om politic, nu doresc să mai cochetez cu zona politică
Schimbând registrul, am vorbit cu Daniel Moraru și despre politică. După cum bine se știe, la începutul acestui an, până în aprilie, a fost coordonatorul filialei AUR Constanța. A decis să facă un pas înapoi, axându-se, mai mult, pe mediul de afaceri, lăsând politica în urmă. „Nu mai sunt om politic, din păcate, sau din fericire, nu doresc să mai cochetez cu zona politică. Nu am aptitudini de candidat și nu mi-aș fi dorit, cel puțin, ultimii patru ani să devin candidat, pentru că libertatea de antreprenor este unică. Ca om politic nu ai niciun fel de libertate. Mereu ai pe cineva mai sus care să-ți spună cum să mergi pe stradă. Dacă urmăriți declarația mea din 15 ianuarie, atunci când a fost anunțată validarea mea ca și coordonator, filială județeană AUR, am anunțat că am un mandat de 90 de zile, pe care am spus că, dacă îl voi îndeplini, voi rediscuta prelungirea. Dacă nu, îmi văd de treabă. L-am îndeplinit și pe 16 aprilie, am luat decizia împreună cu George Simion să mă suspend, pentru că nimeni nu înțelegea de ce eu nu candidez, de ce nu vreau o funcție publică, pentru că îmi pierd libertatea de a gândi, de a mă mișca. Eu sunt om de afaceri și prefer să rămân asta. Prefer să construiesc sănătos mult mai bine, mult mai sănătos și construiesc de 34 de ani. Politica necesită o implicare mai mare și datorită faptului că foarte multă lume asociază mediul politic ca pe un mediu are generează venituri ascunse noi privații preferăm să mergem pe o zonă transparentă, unde ne declarăm veniturile și considerăm statul român ca pe un partener”, a lămurit Moraru.
Cât despre zvonurile potrivit cărora s-ar fi certat cu Mohammad Murad, Moraru a lămurit și acest aspect: „Clinciuri mereu vor exista, dar astea sunt chestii de opinie, separate de o activitate sau alta. Asta nu înseamnă că am ceva personal cu Murad, sau el cu mine, mai ales că nu ne desfășurăm activitățile pe aceeași zonă de activități private. Faptul că s-a luat decizia de a merge cu Murad în campanie, s-au văzut rezultatele”
Daniel Moraru a declarat că nu susține niciun partid însă, cu siguranță, nu va vota la alegeri cu AUR. „Nu m-a interesat lista altor partide. Le urez succes, nu am niciun resentiment. Nu am plecat din AUR cu o datorie la cineva sau cu o pretenție de la cineva. Nu voi vota AUR. Voi construi indiferent de cine urcă la putere, pentru că asta este datoria mediului privat, să investim la noi acasă și să consolidăm coșul public național.“ Întrebat pe cine vede președintele României, Moraru a declarat: „Cred că îl văd pe Marcel Ciolacu. În primul rând, are o ascensiune politică și a reușit să țină un partid politic cu ceva probleme în 2020. A reușit să curețe această formațiune de baroni locali și o face în continuare, iar în același timp a livrat o guvernare stabilă alături de PNL, partid pe care nu l-am văzut să livreze așa ceva în prima perioadă.“
Video 2:
Interviul integral îl puteți urmări în materialul video de mai jos:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News