REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Sâm., 17 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6824
21.4° Constanța Sâmbătă, 17 August 2024 Anul XX Nr. 6824
 

Dănuț EPURE, REABILITAT. Are CAZIERUL CURAT

Dănuț EPURE, REABILITAT. Are CAZIERUL CURAT

Replica API 30 decembrie 2020 | 09:57 14581

În anul 2012, atunci când a fost numit rectorul Universității Ovidius Constanța, a reușit să aducă la instituția de învățământ superior un număr record de candidați, a bifat un excedent de 2 milioane de euro în conturi, o recunoaștere națională importantă, UOC ajungând în top 10 universități din România. Toate aceste realizări au fost rezultatul unei munci asidue depusă de Dănuț Epure, împreună cu echipa sa de atunci. A urmat o perioadă dificilă, pe care a depăşit-o şi care l-a făcut mai puternic. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, profesorul universitar doctor Dănuț Epure, fostul Rector al Universității Ovidius din Constanța, a vorbit despre actualul management al Ministerului Educației, dar și despre cel de la UOC, şi a anunțat că va candida pentru un nou mandat de rector al Universității Ovidius Constanța, peste patru ani.După condamnarea cu suspendare a reușit să se reabiliteze și să-și curețe cazierul.

În debutul interviului, Dănuț Epure a vorbit despre anul care tocmai se încheie, și despre cât de afectată a fost educația din pricina pandemiei.

Profesorul Epure: Pandemia va lăsa niște urme adânci în mentalul colectiv și în societate

”A fost un an special, cu multe evenimente și situații neașteptate care au schimbat numeroase paradigme și care au afectat o mare parte a omenirii. Bineînțeles că cele mai multe modificări au fost produse de pandemia care ne-a afectat viețile tuturor și care va lăsa niște urme adânci în mentalul colectiv și în societate. Două dintre domeniile cele mai afectate, este vorba despre economie și educație, fac parte din aria mea de interes pentru că sunt economist și profesor, și pentru că am fost implicat direct în procesul de educație, prin natura funcțiilor pe care le-am deținut la nivelul Facultății de Științe Economice, la nivelul UOC sau la nivel național în Consiliul Rectorilor (al cărui vice-președinte am fost), în CNACTUD (unde am fost vice-președinte al Comisiei de Științe Economice) sau în ARACIS (în care am participat la evaluarea programelor de studii din peste 20 de universități). Impactul pandemiei asupra sistemului educațional, atât la nivel național cât și la nivel local, presupune necesitatea unui management extrem de eficient și de flexibil, care să se poată adapta rapid și care să răspundă imediat schimbărilor ce au loc la nivel macro și micro-societal și efectelor acestor schimbări asupra instituțiilor de învățământ.

Cei care s-au perindat pe la conducerea UOC nu au reușit să păstreze ceea ce se realizase anterior

Dănuț Epure a vorbit pozitiv despre actualul management al Ministerului Educației, însă nu a avut cuvinte de laudă despre conducerea UOC.

” Răspunsul este unul afirmativ, noul ministru al Educației, profesorul Sorin Câmpeanu, pe care îl cunosc foarte bine din perioada în care am fost vice-președinte al Consiliului Național al Rectorilor, fiind un bun profesionist și manager. Am încredere că dânsul va putea să gestioneze, de o manieră competentă și eficientă, sistemul educațional românesc și să realizeze reformele și schimbările de care este nevoie pentru a face din educație acel domeniu care să aducă o plus-valoare ridicată României”, a declarat profesorul. ”Din păcate, în ceea ce privește managementul Universității Ovidius nu sunt la fel de optimist. Situația ultimilor ani demonstrează că cei care s-au perindat pe la conducere nu au reușit nici măcar să păstreze ceea ce se realizase anterior, darmite să dezvolte universitatea. Iar lucrurile aceste sunt dovedite de cifre, nu sunt doar niște simple afirmații.

Record de studenți în mandatul lui Epure și excedent de 2 milioane de euro în conturi

Profesorul vine și cu exemple, iar unul dintre acesta vizează numărul record de studenți, ”bifat” în anul 2012. ”La scurt timp după ce am preluat conducerea UOC, în 2012, am reușit să avem un număr record de candidați, un număr de peste 20 000 de studenți înmatriculați, un excedent de 2 milioane de euro în conturi, o recunoaștere națională tot mai importantă, ajunsesem în top 10 universități din România și urma să intrăm într-un consorțiu cu cele mai bune universități din țară. Toate aceste realizări au fost nu doar rezultatul întâmplării ci a unei munci asidue și susținute, dovadă fiind faptul că admiterea din 2013 a depășit ca număr de studenți înmatriculați pe cea din 2012, deși în acel an promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 40%, fiind primul an în care se introduse-se supravegherea video. La acel moment, UOC fiind una dintre cele 2 universități din România care a cunoscut o creștere a numărului de studenți înmatriculați raportat la anul 2012. Însă, acest rezultat s-a datorat și faptului că în prima jumătate a anului 2013 fusesem personal, alături de numeroși alți colegi, în toate caravanele de promovare a UOC în regiunea de sud-est a României.

Epure: Ne-am prăbușit și suntem depășiți de universități care erau mult mai slab cotate

Comparativ cu mandatul său, profesorul Dănuț Epure spune că, în prezent, numărul studenților s-a înjumătățit, iar în clasificările și ranking-urile universitare, UOC s-a prăbușit.

” Astăzi, situația este cea pe care o cunoaștem cu toții: mai sunt puțin peste jumătate din numărul de studenți din 2012, în toate clasificările și ranking-urile universitare ne-am prăbușit și suntem depășiți de universități care erau mult mai slab cotate, angajații se întreabă în fiecare lună dacă vor primi sau nu salariile, condițiile din clădirile universității sunt tot mai proaste. Au fost ierni în care studenții și cadrele didactice au tremurat de frig în sălile de curs și seminar etc. Ilustrativ pentru incapacitatea managerială a conducerii UOC din ultimii 7 este faptul că nici până astăzi nu există în Campus, unde avem mii de studenți și cadre didactice, o cantină unde să se poată servi masa, deși toți candidații la funcția de Rector au promis în programele lor manageriale realizarea acestei cantine. Cu atât mai mult este o dovadă de incapacitate cu cât în perioada în care am condus UOC demarasem acest proiect ce trebuia doar finalizat”, a mai declarat Dănuț Epure.

Ce își reproșează fostul rector!

Deși a avut rezultate notabile, Dănuț Epure a făcut și greșeli, însă a învățat din ele. Ce are fostul rector să-și reproșeze? ”Bineînțeles că au fost și erori în aceea perioadă, până la urmă orice om greșește, este important să înveți din greșeli și să nu le mai repeți. Principalul lucru pe care mi-l reproșez este că am avut prea multă încredere în unii oameni, că am considerat că toți urmărim același scop dezvoltarea și creșterea Universității Ovidius, că am fost prea credul și am refuzat să văd că nu toată lumea era bucuroasă de acel trend pozitiv pe care se încadrase universitatea. Toate evoluțiile pozitive ale UOC au stârnit invidii atât în interiorul universității, cât și în exterior. Am fost avertizat de multe persoane că toată efervescența aceasta și toată creșterea UOC deranjează pe foarte mulți, dar la acel moment nu am crezut și mi-am dedicat toată energia conducerii și dezvoltării universității. Nu vreau să pic în teorii ale conspirației dar nu pot să nu mă gândesc că aceea înscenare a venit exact în momentul în care UOC începuse să crească foarte mult, să evolueze către o universitate de top care se „bătea” de la egal la egal cu universitățile tradiționale și de renume din România.

Dănuț Epure: Consider că desfacerea contractului de muncă a fost un abuz

Dănuț Epure are planuri mari de viitor. Vrea să-și reia activitatea de cadru didactic, considerând că desfacerea contractului de muncă, de către conducerea UOC, a fost un abuz. ”Vreau să îmi reiau activitatea profesională de cadru didactic, activitate care mi-a adus cele mai mari satisfacții și realizări. Țin să precizez că, în ciuda situației prin care am trecut, nici un moment nu mi-a fost contestat titlul de profesor universitar sau calitatea de conducător de doctorat, și nu mi-a fost interzisă exercitarea activității didactice. Consider în continuare că desfacerea contractului meu de muncă de către conducerea UOC a fost un abuz și doar tardivitatea cu care am deschis acțiunea a făcut ca instanța să respingă plângerea mea.

”Sforarii” din UOC se temeau că majoritatea colegilor nu au uitat ce am reușit să realizez și că m-ar fi votat”

În încheiere, Dănuț Epure a vorbit despre perioada din vară, atunci când a vrut să candideze şi nu a fost lăsat. ”Iarăși, cred că ceea ce s-a întâmplat în vară a fost un abuz, deoarece încă de acum câțiva ani, în încercarea de a-mi bloca candidatura, a fost modificată carta în sensul introducerii unor condiții care să mă împiedice să candidez, deși legal nu exista nicio interzicere a dreptului meu de a candida și de a fi ales rector. Este evident că „sforarii” din UOC se temeau că majoritatea colegilor nu au uitat ce am reușit să realizez în perioada în care am condus universitatea și că m-ar fi votat, de aceea au făcut tot posibilul să mă împiedice să particip la alegeri, găsind niște pretexte absurde pentru a-mi respinge candidatura. Știu că ceea ce voi spune le va strica unora sărbătorile, însă vă declar cu toată convingerea că sunt hotărât să candidez în continuare pentru că am încredere în colegii din UOC care pot să facă diferența între managementul meu și cel al conducerilor care au urmat”, spune profesorul.

Epure, reabilitat: Mă aștept ca „prietenii” din conducerea UOC să mai inventeze astfel de motive

Mai mult, după condamnarea din 2015, a reușit să se reabiliteze, cazierul său fiind, în acest moment, curat.

”În acest moment, în ceea ce mă privește, a intervenit reabilitarea care, conform sentinței din 2015, s-a realizat de la sine la împlinirea termenului de 5 ani, fără să fie nevoie de recunoașterea judecătorească a acesteia, ceea ce cred că spune multe. La data de 21 decembrie mi-a fost eliberat un certificat de cazier judiciar care confirmă faptul că ”Solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar”. Ca atare nu mai există nici un motiv prin care să mi se refuze dreptul de a candida, dar mă aștept ca „prietenii” din conducerea UOC să mai inventeze astfel de motive, însă de această dată sunt decis să merg până la capăt și să apăr cu toate mijloacele legale și procesuale dreptul meu de a candida”, a conchis Dănuț Epure.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620