REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
28° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Daraban: România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic

Daraban: România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic

Victor ROTARU 23 iunie 2023 | 00:00 381

România are nevoie de o planificare mult mai bună în sectorul energetic, cu mai puţine pagini scrise în Strategia naţională şi mai multe acţiuni, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Dana Daraban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Daraban: Romania are nevoie de o planificare mult mai buna in sectorul energetic

"România are o foarte mare problemă, şi nu prea înţeleg nici eu de ce, la accesarea acestor fonduri acordate pe inovare. Dacă avem acest potenţial, aceste creiere în ţară, ar trebui cumva, prin accesarea acestor fonduri, să le facem disponibile business-ului, zonei de afaceri. Nu este o mare filosofie să implementezi nişte modele de colaborare între mediul de afaceri şi zona de inovare şi cercetare ştiinţifică. Cred că România are nevoie de o planificare mult mai bună, mai puţine pagini scrise în Strategia energetică, mai multe acţiuni cu responsabili, cu instituţii care să fie un pic mai flexibile şi mai rapide în mişcare, pentru că noi, în continuare, din nefericire, plimbăm hârtii, deşi vorbim de digitalizare", a subliniat Daraban, la conferinţa PRIA Renewable Energy.

Şefa ACUE a menţionat că, deşi în draftul Strategiei energetice a României 2021 - 2030 sunt anunţate investiţii de 22,6 miliarde de euro, "nu ştiu dacă cineva şi monitorizează cam pe unde suntem şi ce mai avem de făcut".

"Nemulţumirea celor din public ar trebui pusă la modul foarte realist pe lipsa unei planificări pe care şi noi, în industria din sectorul de furnizare şi distribuţie energie, am invocat-o de foarte multe ori. Într-adevăr, România trebuie să aibă un drum foarte clar: cât vrem fotovoltaic, care este un cost beneficiu pe fiecare alternativă pe care clientul poate s-o aibă la dispoziţie în viitor, ca sursă de energie? Statul are această obligaţie să facă aceste calcule şi să lase clientului posibilitatea să decidă ce este mai favorabil, iar el trebuie să faciliteze accesul la această infrastructură. Toate aceste proiecte în zona de producţie, în zona de prosumatori, în zona de fotovoltaic, trebuie corelate şi cu realităţile, că degeaba dăm drumul la foarte multe proiecte. Comisia Europeană estimează că este nevoie de aproximativ 584 de miliarde de euro în reţeaua europeană de transport-distribuţie, până în 2030. Am încrederea că este o cifră care a fost analizată. În Strategia publicată de Ministerul Energiei, în draftul 2021 - 2030, se menţionează 22,6 miliarde de euro investiţii necesare în sectorul energetic, producere, transport, distribuţie energie electrică. Nu ştiu dacă cineva şi monitorizează cam pe unde suntem şi ce mai avem de făcut ca să fim siguri că aceste sume se regăsesc în ceea ce punem la dispoziţie în diferitele sectoare din energie ca să ne putem atinge aceste ţinte asumate", a afirmat Dana Daraban.

PRIAevents a organizat, joi, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, conferinţa dedicată energiei regenerabile, care a oferit o viziune exclusivă pentru întregul lanţ valoric al durabilităţii, inclusiv alături de companii globale şi regionale, investitori, mediul academic şi antreprenori, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699