REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Sâm., 31 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6838
21.4° Constanța Sâmbătă, 31 August 2024 Anul XX Nr. 6838
 

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanța, va fi vândut. Video

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanța, va fi vândut. Video

Andreea POPA 31 august 2024 | 00:00 2032

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din lume și din Constanța, va fi vândut. Compania are peste 76.000 de angajați la nivel global și peste 1.000 în România, mare parte dintre aceștia la malul mării, iar locurile lor de muncă sunt acum în pericol. Tranzacția-mamut de 16 miliarde de euro mai trebuie aprobată de guvernul german, iar sindicatul DB Schenker a anunțat că este iminentă o concediere în masă. 

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanta, va fi vandut. Video

Divizia de logistică DB Schenker a a grupului german Deutsche Bahn AG va fi vândută în perioada imediat următoare, tranzacția-mamut estimată la 16 miliarde de euro mai având nevoie doar de aprobarea guvernului de la Berlin. Colosul DB Schenker are 76.000 de angajați la nivel mondial și activează și în România, din 1996.

Compania germană este, de altfel, cel mai mare furnizor de logistică și transport din România, cu circa 1.000 de angajați în cele 4 sucursale și peste 60 de puncte de lucru ale sale din Chitila, Arad, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. 

Uriașa tranzacție pune în pericol toate locurile de muncă ale gigantului german, sindicatul Ver.di anunțând deja că sunt iminente concedieri masive, mai ales în România. DB Schenker a fost considerată dintotdeauna ”comoara” Deutsche Bahn, dar a strâns datorii de 34 de miliarde de euro, iar pentru că Germania vrea să-și modernizeze rețeaua feroviară învechită, divizia de logistică va fi vândută. 

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanta, va fi vandut. Video

DB Schenker organizează o competiție a motostivuitorilor în parcarea de la Vivo

Între timp, DB Schenker România păstrează tăcerea asupra viitorului său, iar pe 31 august organizează chiar un eveniment în parcarea de la Vivo, „unde zeci de motostivuitoriști profesioniști își vor testa abilitățile și îndemânarea prin probe pe cât de interesante, pe atât de complexe”.

Mai mult, compania germană făcea în luna iulie și angajări în Constanța, potrivit anunțurilor de pe pagina sa de Facebook.

DB Shenker România a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 751.869.007 lei și pierderi uriașe, de 145.147.081 lei, precum și datorii de 119.023.552 lei. Acestea au fost primele pierderi ale DB Schenker în România după mai bine de un deceniu. Doar în 2010 compania germană mai anunța un minus, dar atunci era de numai 4.111.547 lei. 

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanta, va fi vandut. Video

Soarta celor 1.000 de angajați români, din care mare parte se află în Constanța, este acum incertă, iar guvernul Germaniei urmează să anunțe cui va vinde DB Schenker.

Din ce se știe până acum, grupul danez de transport DSV A/S şi un consorţiu condus de fondul de investiţii CVC Capital Partners Plc au depus oferte angajante care evaluează divizia de logistică DB Schenker a grupului german Deutsche Bahn AG la aproximativ 14 miliarde de euro, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Germania trebuie să vândă DB Schenker pentru a-și putea moderniza căile ferate

Sursele au precizat că, simultan, grupul condus de fondul CVC a venit şi cu o ofertă care evaluează DB Schenker la 16 miliarde de euro, şi în cadrul căreia guvernul german va reinvesti aproximativ trei miliarde euro în schimbul unei participaţii de aproximativ 25% la DB Schenker.

În prezent, Deutsche Bahn evaluează ofertele finale şi trebuie să aibă o discuţie cu guvernul de la Berlin cu privire la oferta formulată de CVC, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Video 1:

În luna decembrie 2023, Deutsche Bahn a anunţat că va analiza o posibilă vânzare a DB Schenker. O tranzacţie ar ajuta operatorul feroviar controlat de statul german să îşi reducă datoriile şi să modernizeze operaţiunile locale, o prioritate pentru executivul de la Berlin.

DSV şi grupul condus de CVC erau consideraţi principalii favoriţi la preluarea diviziei de logistică a Deutsche Bahn, după ce grupul danez AP Moller-Maersk A/S s-a retras din cursă în luna iulie. Sursele citate de Bloomberg au dezvăluit că CVC, care s-a aliat cu fondul suveran din Singapore GIC Pte şi cu Abu Dhabi Investment Authority, a făcut o ofertă de aproximativ 14 miliarde de euro la o rundă anterioară.

DB Schenker, unul dintre cei mai mari transportatori din Constanta, va fi vandut. Video

Sindicatul anunță concedieri iminente la DB Schenker: „Ne așteptăm la pierderi majore de locuri de muncă“

Preluarea DB Schnker de către DSV înseamnă un dezastru pentru compania germană și toți angajații săi, pentru că danezii au deja un număr uriaș de angajați proprii și nu ar mai avea nevoie de cei actuali. Stefan Thyroke, liderul grupului federal de specialiști pentru logistică la sindicatul Verdi, consideră venirea DSV ca un pericol major pentru angajați: „Dacă DSV ar cumpăra, am vorbi despre un gigant al logisticii cu peste 150.000 de angajați în întreaga lume. Dacă este DSV, ne așteptăm la pierderi majore de locuri de muncă”.

Video 2:

 

Vânzarea DB Schenker ar putea deveni una din cele mai mari tranzacţii încheiate în Europa în acest an, într-un moment în care marile corporaţii de pe continent vor să îşi eficientizeze operaţiunile. DB Schenker este un furnizor global de servicii logistice şi de transport, cu peste 76.000 de angajaţi la nivel mondial, responsabil pentru mai mult de o treime din veniturile Deutsche Bahn. În România, DB Schenker deţine spaţii logistice la Bucureşti, Arad, Constanţa, Craiova, Giurgiu, Cluj-Napoca. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai daca in germania sint probleme, de unde ai sa platesti pensii marcele?!
1
0
Sindicatul freaca menta
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365