De când cu impozitarea bacșișului, ospătarii au devenit cerșetori?!
De când cu impozitarea bacșișului, ospătarii au devenit cerșetori?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎncepând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul a început să fie impozitat, fie că vorbim de 5 lei, fie că vorbim de ceva mai mulți bani. Înainte de implementarea acestei măsuri, părerile în sectorul HoReCa erau împărțite, în ideea în care unii operatori economici credeau că această impozitare va responsabiliza mai mult sectorul HoReCa și că oamenii care aleg să plătească cu cardul pot lăsa în sfârșit bacșiș, pe cealaltă parte, alți operatori economici nu erau deloc de acord cu noua măsură, venind puțin peste mâna ospătarului. Acum, la aproape 2 luni de la implementarea măsurii, reporterii Replica au discutat cu câțiva operatori economici din sectorul HoReCa, pentru a putea vedea cum stau lucrurile „în teren”.
Sunt aproape 2 luni de la implementarea măsurii de impozitare a bacșișului, măsură destul de controversată și contestată încă din 2019, atunci când legea a fost depusă de către fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
De la 1 ianuarie 2023 bacșișul este impozitat cu 10% și trecut pe un bon fiscal separat. Între timp, atât angajații cât și patronii de restaurante s-au obișnuit cu măsura, însă tot nu o pot „înghiți”, un patron de restaurant declarând pentru Replica: „Măsura nu o văd ok, dar dacă așa a considerat statul, respectăm legea. Omul și-a plătit impozit pe banii pe care îi are în buzunar. Un om corect își plătește impozitele are niște bani în buzunar, sau niște bani pe card. El a plătit impozit, sunt bani impozitați, și vrea să îi lase ospătarului. E un venit pentru acesta, eu înțeleg, dar na... Sunt niște bănuți de țigări pentru personalul care lucrează. Sunt locații unde bacșișul este aproape 0. Pleacă cu 3 lei pe zi acasă, hai să-i luăm 30 de bani impozit. Nu de aici vin banii la bugetul de stat. Banii la bugetul de stat vin din alte părți, pensii speciale, nu de la bacșiș. Pot lăsa acum bacșiș și cei care plătesc cu cardul, dar noi nu am avut o astfel de ocazie. Fie nu lasă nimic, fie lasă cash, dar nu am întâlnit situați în care clientul să ceară bonul fiscal pentru bacșiș. Chiar am discutat cu oamenii mei, dacă lasă cineva cu cardul, și au zis că nu. Se poate și cu cardul, că este impozitat, dar nu lasă. Ne este puțin mai greu, faci 2 drumuri, sunt unii pe care nu-i mai găsești... dar asta este.”
Crinu Danu - patronul restaurantului Marco Polo
„Tâlharii nu se mai satură, au ajuns să vă ia și din bacșiș”
Se pare că nu doar ospătarii și patronii de restaurante sunt indignați de măsura impozitării, și clienții sunt în asentiment cu aceștia, contestând sistemul, care nu ratează nici o oportunitate de a mai lua câte un bănuț din buzunarul muncitorilor: „Sunt clienți și clienți care lasă în continuare, și clienți care nu. Și înainte, tot cam 10% din notă lăsau, este o înțelegere. Ospătarii au început să se reorganizeze. Sunt clienți care vor să lase separat, în ideea că nu vor să bifeze pe bon. Sunt oameni care sunt împotriva sistemului, care nu sunt de acord, un om care muncește, care are o mică afacere știe cât de greu se fac banii și nu înțeleg de ce trebuie impozitat... „Tâlharii nu se mai satură, au ajuns să vă ia și din bacșiș”, și nu bifează nimic pe nota de plată. Eu le-am spus ospătarilor să bată, chiar dacă clientul nu a fost de acord să i se impoziteze bacșișul. Ospătarii s-au obișnuit. La sfârșitul lunii știu că mai au de luat niște bani, într-adevăr, e puțin mai greu pentru că ei erau obișnuiți să-și facă socotelile în fiecare seară, dar asta este. Ospătarii îmi zic că parcă se duc să cerșească. Înainte se duceau, lăsau nota de plată, clientul lăsa cât voia să lase, și gata. Acum trebuie să meargă la client, să îi explice. Oamenii sunt împărțiți, dar o mare parte este împotriva sistemului, dar, așa este și afară, ne aliniem puțin. E bine că pot lăsa și cu cardul, dar, și aici, majoritatea nu vrea să li se oprească de pe card procentul. Dacă nota face 300 de lei, dau ei separat bacșiș în cash. Nu pot sta nici cu parul pe angajați, să îi controlez, să îi caut în buzunare. Asta ar însemna să rămân fără personal, dacă aș începe să fac poliție cu ei.” a declarat Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News