REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deșeurilor periculoase din porturile constănțene?!

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deșeurilor periculoase din porturile constănțene?!

Ana Maria LIPAN, M.Ș 4 octombrie 2023 | 00:00 5851

În plin scandal generat de ancheta ce vizează grupul infracțional organizat care a introdus în țara noastră tone de deșeuri, situația la nivel local este destul de liniștită, având în vedere că, până nu demult, Portul Constanța era punctul cheie al mafiei cu deșeuri în România. Surprinzător, însă, în prezent totul e... curat și roz. Nu mai sunt containere ticsite cu gunoaie, iar tot ce mișcă în porturile din Constanța, pe acest segment, este cât se poate de legal. Teoretic. Dacă ar părea că problemele au dispărut din spațiul tomitan, sursele noastre susțin că adevărul este cu totul altul. Potrivit informațiilor obținute de Replica, controalele ar fi încetat, de fapt, odată cu venirea la Garda de Coastă Constanța a unui șefuleț, Adrian Silviu Sima. 

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!Adrian Sima, în dreapta

Mafia deșeurilor, lovită de DIICOT, în Timiș: O caracatiță de proporții

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a efectuat duminică, 1 octombrie, percheziții la 44 de adrese din cinci județe ale țării. Vizați au fost membrii unei grupări infracționale care aducea gunoaie din UE.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au fost duse aproximativ 40 persoane, în vederea audierii. Potrivit procurorilor DIICOT aceasta activa încă din 2021, introducând în țară mii de tone de gunoaie importante din spațiul intracomunitar. Legea interzice introducerea în România a deșeurilor. Membrii rețelei aduceau gunoaiele cel mai adesea din Italia, profitând că în România prețul reciclării unei tone de deșeuri este foarte ieftin – aprox. 80 de lei/tona.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

Unde au dispărut gunoaiele din Constanța sau cine le... ascunde?!

În acest context, reamintim că asemenea infracțiuni au avut loc și în orașul de la malul mării, punctul central al operațiunilor fiind Portul Constanța.

De exemplu, în luna august a anului 2020, Garda Națională de Mediu Constanța a interzis importul deșeurilor încărcate în două containere, sosite în Portul Constanța Sud. Deșeurile au fost expediate de o firma din Israel și ar fi trebuit să ajungă la o societate din județul Buzău. Cantitatea totală aflată în cele două containere este de 32.929 kg, reprezentând deșeuri de polistiren presat în baloți. Importul a fost înregistrat în registrul ROAFM, însă echipa de comisari a constatat mai multe neconcordanțe între documentele depuse la Biroul vamal de Frontieră pentru realizarea importului și informațiile încărcate de importator în aplicație.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

Autorizația de mediu din setul de documente nu era aceeași cu autorizația de mediu din registrul ROAFM, iar documentul care însoțește transferul deșeurilor – Anexă VII nu este completat conform cerințelor Regulamentului 1013/2006. Din aceste documente nu a reieșit în mod clar amplasamentul/adresa instalației de valorificare a deșeurilor de polistiren și dacă există autorizație de mediu pentru punctul de lucru unde se află instalația de valorificare a acestora.

Și anul 2021 a fost marcat de scandaluri și dosare penale

Exemplele nu se opresc aici, anul 2021 fiind marcat de numeroase astfel de cazuri, precum cel din luna iulie, când Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, au descoperit patru containere ce conţineau 63 tone deșeuri de plastic amestecat cu carton, care urmau să fie importate de către două societăți comerciale din România.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

Principalele țări de proveniență ale containerelor au fost: Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Germania, din Asia - Hong Kong și Pakistan, Canada dar și Australia. 

În data de 15.11.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au efectuat controlul fizic asupra a două autocamioane sosite din Turcia. Acestea erau încărcate cu marfă importată de către o societate comercială de pe teritoriul României.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în compartimentul marfă al celor două autocamioane se aflau 18.000  kg de piese și dispozitive agricole, cu un grad avansat de uzură, afectate de rugină. Printre acestea au fost identificate și deșeuri periculoase, atașate motoarelor uzate, societatea comercială beneficiară nefiind autorizată pentru valorificarea acestora. În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii efectuării importului și returnarea la societatea exportatoare din Turcia, de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, autocamioanele părăsind teritoriul României.

Cele mai recente cazuri, ianuarie 2022

În ianuarie 2022, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud au descoperit, în două containere, 38.000 kg de deșeuri care aveau ca destinație o societate comercială de pe teritoriul ţării noastre.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

Autoritățile au constatat faptul că anumite rubrici din anexele prezentate nu erau completate, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare, iar societatea importatoare avea autorizația de mediu expirată.

Video:

A dispărut problema sau nu se mai fac controale?!

Tot în ianuarie 2022, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au depistat trei containere ce conţineau 76.789 kg haine second-hand catalogate ulterior ca fiind deşeuri, care urmau să fie importate de către o societate comercială din România.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

A dispărut problema sau nu se mai fac controale?!

Dată fiind amploarea acestui fenomen cât și modul sistematic în care acesta lucrează, este de așteptat ca problema să nu fi dispărut peste noapte. Totuși, informațiile despre controale au încetat să mai apară. Ultima situație raportată de reprezentanții Gărzii de mediu a avut loc în luna ianuarie a acestui an, când au fost descoperite 15,5 tone de deșeuri din fibră textilă, care trebuiau să ajungă la Buzău. Gunoaiele au fost returnate în țara de expediție, Indonezia.

Totuși, surse bine informate au dezvăluit pentru Replica faptul că, în realitate, odată cu venirea unui șef al unui serviciu din cadrul Gărzii de Coastă, controalele au încetat, containerele nu au mai fost verificate. Pe lângă cei 5 lucrători care erau responsabili cu urmărirea containerelor, a fost înlăturat chiar și câinele de urmă. Astfel, de mai bine de un an nu mai apar informații cu privire la deșeurile sau drogurile care ajung în România pe această cale, punându-se astfel în dificultate munca anchetatorilor ce monitorizează activitatea criminală. „De când a venit acest Sima Adrian șef în această structură a Gărzii de Coastă nu s-au mai făcut controale, nu s-a mai aflat nimic, nici droguri, nici gunoaie, nimic”, ne-au spus sursele noastre.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!Adrian Sima, "Polițist de frontieră al anului" în 2016

Numele acestui șef este Sima Adrian Silviu care, înainte de venirea la conducerea unui serviciu din cadrul Gărzii de Coastă, a activat ca ofițer de poliție la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2019 acesta a ocupat altă funcție de conducere în Poliția de Frontieră, fiind Șef al serviciului PCMIIT din cadrul Gărzii de Coastă. De atunci și până în prezent însă, Sima a avut timp să își cumpere un apartament de 100 de mp în Constanța, dar și un autoturism nou, în 2021. În 2016 a fost chiar premiat, fiind numit "Polițist de frontieră al anului". Subcomisarul de poliţie Sima Adrian Silviu, pe vremea aceea, din cadrul Gărzii de Coastă, şef al Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere a instrumentat mai multe dosare penale care au vizat destructurarea unor rețele specializate în contrabandă cu ţigări, migrație ilegală, dar și combaterea braconajului piscicol. Printre acestea, a instrumentat un dosar în care au fost confiscate peste 250.000 de pachete ţigări. 

Am încercat să aflăm ce poziție ocupă la nivelul Gărzii de Coastă, dar ni s-a comunicat că aceasta informație este cu caracter confidențial. (?!) De când ocuparea unei funcții publice are caracter confidențial, nu știm!

Ce spune Garda de Coastă?!

Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, consideră că, momentan, fenomenul a fost stopat la Constanța, iar acțiunile continue ale autorităților au descurajat activitățile infracționale. „Se deschid în continuare containere. S-a lucrat foarte mult într-o perioadă. S-a destructurat foarte mult această trecere. Ca urmare, nu mai există fenomenul momentan. Nu avem atribuție principală în deșeuri. Garda de Mediu este cea mai în măsură să constate asemenea abateri.”, a declarat pentru Replica, Andrei Ene. 

Și Garda de Mediu zice că... e bine!

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, a declarat, de asemenea, că recent nu au mai existat situații cu deșeuri la nivel local.

De ce a abandonat Adrian Sima controalele deseurilor periculoase din porturile constantene?!

"Episodic, au mai existat situații în care au fost deșeuri returnate. În 2023 am avut o respingere în luna ianuarie.", a spus șefa Gărzii de Mediu.

Ne-ar plăcea să credem că, într-adevăr, nu mai există situații problematice de raportat, însă, așa cum ni s-a dovedit în numeroase alte cazuri, din păcate, ele sunt doar bine ascunse și uneori chiar trecute cu vederea. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai uitat Sima când ți a dat Irinel 50000 de euro ca să l lași în pace ? Duba spaga asta ai fugit la București și toate dosarele lu Irinel s au stins . Numai ca ala are înregistrările cu tine
3
0
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost, este câinele de pază! Care latră... Contra cost!!!!!
8
2
Bai oameni buni!!! Faceti dracu odata curațenie in garda aia,daca se face vreodata un control drugtest la poarta instituției i sa vedeti surprize de proportii,25% or sa iasa ppzitiv iar 40% beți...apropo consumatorul sef Tarna nu pleaca dupa tasu cacaim??? Domnul Ivașcu faceti domnule un control la Gc sa vedeti ce zic...Tarna e drogat nonstop...lucrator la rampa de containere retineti,ziua la furat si noapte in club la fumat si tras...da,da retineti Alex tarna,seful garzii cum se recomanda in club
8
2
ROMCIM FOST LAFARGE MEDGIDIA ARDE MUNTI DE DESEURI PERICULOASE DE ANI DE ZILE. DACA SE VA VERIFICA DE UNDE PROVIN O SA AJUNGA IN PUSCARIE TOATE DE LA MEDIU CARE AU AVIZAT ASA CEVA.
5
0
Astazi cacaim a fost trimis in judecata. Coincidenta cu articolul? Nu cred.
9
3
Pt ca mafia lucreaza in doua sensuri, ori fara controale, ori controale in stilul unul de-al lor striga hotii si apoi totul de musamalizeaza. T*o stie de ce!
9
3
Este bine în port. Politia de frontiera și vama își fac treaba ... lor :))
11
3
mai mwistilor ! Intra in tara sute de mii de tone de gunoi ! Cele mai multe prin portul constanta ! Si voi manca-mi-ati kktul de mwist gasiti doua containere ??? Huoooo !!!
10
2
Răspuns la întrebarea din titlul articolului: pentru ca vine din port șpaga
14
4
Scrieți cât vreți de mine. Am protecție. Verificați ce dosare am avut la.SIIJ și veți înțelege. De azi ridicam prețul în port ca a ieșit Tam Tam.
14
7
Niste libidinosi,se vede dupa fețe!
16
4
Pe asta îl doare in cot de comment-urile voastre, Omul este titular pe post/examen luat, asa ca omul poate sa plece , sa vina când vrea. Nu va mai obositi sa scrieti.
9
12
Daca lui Sima si Stelutei nu le pasa de sanatatea oamenilor pentru un pumn de arginti, propun sa-i inchidem intrun container cu deseuri periculoase vreo saptamana. Sa vedeti ce miros dezvolta shpagarii de nu le mai trebuie caine de urma.
17
4
Spaga pana la cel mai innalt nivel,asta conduce portul Constantza daca vorbim de vamesi,polizia portului Constantza si orice institutzie a statului cu atributzii de control in port,pai cum pot sa explice vamesi si restul faptul ca in port nu a fost prins nici un transport de droguri cand acum cand in Romania numarul consumatorilor de droguri este de peste un milion de oameni,ia sa li se faca astora un control al averilor extins pana la rude de gradul doi si atunci sa vedetzi catzi bani au astia si rudele lor,ei au atazia bani ca nici nu se feresc ci se lauda cu averile lor facandui pe romani care muncesc legal sclavi si adresanduse lor cu fraza:"voi avetzi dreptul sa muncitzi si sa tacetzi mai saracilor"si uni politicieni romani se si mai intreaba:"oare dece ne pleaca tineri si personalul innalt sau mediu calificat din tzara"cand defapt intrebarea este"dece sa ramana in Romania ? ".
18
6
in portul cta, toti sint integrati in sistem. nu tu droguri, nu tu deseuri, contrabanda......
18
3
Adi te astept Razelm unde mânanac eu moca sa mai scriem niște dosare penale.
9
4
M ati enervat. L am sunat pe Ivașcu sa ma pună șef. Am dat la dna înregistrările cu Oae și Antip, Bacaim și Cicu sunt istorie, am pârtie la șpagă în port! Va pup!
14
4
Sima a scris de tatăl lui la sipi și voi va așteptați ca el sa fie ce? Va meritați soarta! Apropo Garda de Coasta mai exista?
18
7
Apropo de ivascu... o sa moara si blonda lu boc
12
0
Ne mai miram de ce a ajuns Constanța patria drogurilor și a gunoaielor. Ne meritam soarta.
15
5
Eu îmi fac treaba în port bine. Sunt toată ziua la filaj cu Claudia. Face bine fata treaba.
16
5
din ...scandal in ... altul , asa merg treburile la noi, apoi tacerea ...mieilor si asteptam sa apara altul si mai cu ...mot!
10
7
Comentați cât vreți fraierilor. Ivașcu este colegul meu de banca in scoala și face ce i spun eu și dacă mișcă careva in front imediat ii execut cu dna. În port trece doar ce vreau eu!
10
13
Ne mai miram de ce nu intram în Schengen. Cu asa controale în port vom întra sigur în 3023
15
6
Jegul asta de sima are fetisuri , ii plac minorele , si e santajat , afara cu el
23
28
adriane nici nu sti, cat de mic incepi sa fi. Memento mori
18
28
Golănașul ăstă de Sima se crede mare g***r dar e un șpăgar nesimțit , ca și ta' su care a plecat din Frontieră cu un șut în c*r. Alde Sima au tot bagat " mana", icre de știucă la kg , pește , pescuială in locuri nepermise, mangle peste mangle. Acum golănașul s-a aranjat, casă, case, Toyota RAV 4 nouă, expcursii mai mult pe' afară. Trai năneacă la Frontieră! Traficanții și contrabandinștii știu ei ce și cum !
25
26
Pai cum sa lupte un gunoi de om, impotriva gunoaielor. Aceeasi marfa.
28
27

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510