REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.4° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

De ce a anulat Înalta Curte de Casație condamnarea lui Mario Iorgulescu

De ce a anulat Înalta Curte de Casație condamnarea lui Mario Iorgulescu

Andreea VLAICU 20 septembrie 2024 | 16:20 2199

Procesul lui Mario Iorgulescu, fiul şefului de Liga Profesionistă de Fotbal, va fi reluat de la 0, scăpând astfel de pedeapsa definitivă de 13 ani şi 8 luni de închisoare, în urma accidentului rutier în care a omorât un om. Asta după ce Judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au stabilit că Iorgulescu „nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții victimei”.

De ce a anulat inalta Curte de Casatie condamnarea lui Mario IorgulescuMario Iorgulescu

Urmare deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, se va schimba și încadrarea juridică, și va fi din omor în ucidere din culpă, iar procesul se va relua de la capăt la Curtea de Apel. În aceste condiții, limita de pedeapsă este mult mai mică.

Amintim că Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru că, beat și drogat fiind, a ucis un bărbat într-un accident rutier din 2019. Condamnarea din octombrie 2023, dată de Curtea de Apel București, a fost una definitivă. Însă familia Iorgulescu nu s-a lăsat și, în iunie 2024, ÎCCJ admitea recursul în casație declarat de Mario Iorgulescu și, prin intermediul căii extraordinare de atac, decidea retrimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel din rațiuni de erori de încadrare judiciară. Acum, decizia completului format din trei judecători a venit cu o majoritate de 2 la 1, judecătorul Dan Enescu având o opinie separată, în sensul respingerii recursului în casație și păstrării hotărârilor de la Curtea de Apel. Cum majoritatea decide, efectul principal este schimbarea infracțiunii din omor în ucidere din culpă, pedepsită între 2-7 ani de închisoare, comparativ cu  10-20 de ani pentru omor.

Judecătoarele ÎCCJ arată că „pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, intenționând să se deplaseze din sat Gulia, com. Tărtășești, str. (…), jud. Dâmbovița, spre Clubul Nuba din Parcul Herăstrău, mun. București, unde se afla fosta sa prietenă care refuzase să plece acasă la insistențele lui, a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu nr. de înmatriculare (…) cu o viteză ce depășea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecția dintre Șos. Chitilei și str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de accelerație la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi cu nr. de înmatriculare (…), condus de victima Vicol Daniel Andrei, care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite”, potrivit motivării instanței.

De ce a anulat inalta Curte de Casatie condamnarea lui Mario IorgulescuMario Iorgulescu și Gino Iorgulescu

Accidentul mortal provocat de Mario Iorgulescu nu a fost intenționat

Astfel, cele două judecătoare susțin că accidentul nu a fost provocat intenționat.

„În esență (…) săvârşirea accidentului auto din data de 08.09.2019 nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de omor. Înalta Curte apreciază că (…) infracțiunea poate fi reținută numai în condițiile în care fapta în sine relevă fără niciun dubiu o acţiune care are drept rezultat suprimarea vieţii unei persoane”, mai notează judecătorii.

Tot ele susțin că un accident rutier este un eveniment, adică ceva imprevizibil, astfel că tragedia produsă de Mario Iorgulescu nu a fost una voită. „Infracţiunea de omor (…) se comite (…) printr-o acţiune (sau chiar inacţiune), care trebuie să fie îndreptată asupra victimei. Or, situaţia de fapt relevă (…) un accident rutier, definit prin chiar prescripţia normativă ca fiind un eveniment (…). Un eveniment este, în sine, fortuit, şi nu voit, are caracter imprevizibil”, potrivit motivării instanței supreme. Așadar, ÎCCJ motivează că schimbarea de încadrare se justifică prin faptul că Mario Iorgulescu nu și-a propus să ucidă pe cineva și nu a folosit mașina sa foarte puternică drept un „mijloc în scopul suprimării vieţii victimei”. „Acțiunea autorului (conducătorul auto) (…) se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă. (…) Infracţiunea de omor ar fi posibilă doar în situaţia în care autovehiculul ar fi fost folosit sau acceptat a fi fost folosit drept mijloc în scopul suprimării vieţii victimei”, se mai arată în motivare, potrivit știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Horia, lansezi idei stranii, probabil din neștiință sau din prostie, pentru că generalizezi fără să gândești. Dacă unii magistrați sunt ticăloși, nu înseamnă că toți sunt la fel. Chiar hotărârea asta revoltătoare, la care se face referire în articol, e luată cu opinie separată (adică unul dintre cei trei judecători din complet a fost de altă părere, adică pentru o soluție dreaptă). Apoi, ce legătură are pensia de serviciu (care nu poate fi obținută, așa cum minți tu, la 45 de ani) cu mârșăviile pe care le fac câțiva? Care e logica, că nu se întrevede. Fă-ți ordine-n gândire și apoi scrie pe platforme publice, că pari imatur sau idiot...
1
2
Si cand te gandesti ca magistratii ies la 45 de ani la pensie cu pensie babana. Prrosti mai suntem bah!
4
1
Ghinionul lui pascu drogatu, a fost ca nu s-a dat ranit sa ajunga la spital. Era prea spart sa-si dea seama si pana s-au mobilizat slugile, s-a facut mare valva, ca altfel era si el pe goana prin vreo insula ceva, gen Malta. Stii ce zic?
4
0
La romanika, banul vorbeste!
5
0
pai a platit jegosul ala de taicasu sa scape retardatul de puscrie sa nu ajunga fetita
7
0
Dar peste aceste judecatoare nu este ceva , altcineva sa le judece pe ele ? pai ce se intampla cu Romania tara fara legi si chiar si cu legi fara sa se respecte ....Inseamna ca hai sa urcam beti , drogati la volan si omoram oameni si spunem fiecare ca nu a fost cu intentie. Cred ca se amana sentinta si altor oameni.
13
0
Răspunsul la intrebarea din titlu e urmatorul: pentru multi bani. Pentru un criminal de rand nu s-ar fi dat o asemenea decizie revoltatoare.
15
0
Votati pcr in continuare futuvangura de idioti
10
1
La fel va fi și cu Vlad Pascu.
14
0
Vă dați seama ce șpagă au luat ca sa le cace mintea scuza asta???? Iorgulescule să crapi și tu și ma-ta și tactu
19
0
Ce frumos este
1
7
Avem ICCJ ca sa apere infractorii cu bani!
16
0
De ce, pentru ca se poate banul conduce în această țară numită afroromania, pușcăriile sânt pentru săraci
16
0
MAFIAAAA
12
0
Luati cu paine
12
0
Oare daca victima era copilul uneia dintre cele doua judecatoare, tot asa incadra fapta? Oare aceste dive nu se gandesc ca apa in cap ala iar o sa se desparta de nu stiu ce p******a si iar va repeta fapta? Nu doresc la nimeni nimic, dar toata in viata se platesc! Urmarim cu atentie si cazul Pascu, inca nu augasit solutia perfecta de a-l scapa. Dar cu siguranta ca va fi ca si in cazul lui Iorgulescu jr.
28
0
Ba esti p***t? Pai asta beat si drogat fiind, a omorat un om acum 5 ani, si o arde prin Italia. Pai in SUA lua puscarie pe viata imediat. Dar cand totul se intampla intr-o tara bananiera (Romania), totul e posibil
28
0
Degeaba este lege daca judecatori interpreteaza legea dupa cum vrea pwla lor,adica ashtia sunt mai presus de lege,eliberatzii ma pe totzi shoferi care au comis omor din culpa caci nici unul nu a ucis cu intentzie,ce sa mai spun,asta este o veste buna si pentru Vlad Pascu si parintzi lui care au incercat in tot felul sa obstructzioneze procesul in care este judecat fiul lor.
28
0
N-a vrut, ma. Da' a fost si bani.
14
0
Și la noi o brigadă ca prin alte părți ale lumii, judecătorul ia banii și judecă strâmb, apoi vine brigada și c*răță tot, și criminal și judecător
18
0
OSU MI ROADE !
11
1
Cum de ce ? Pentru că babacu e un mare șpăgar.
34
0

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364