REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
11.4° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

De ce a început înnisiparea plajei în zona Jupiter - Neptun în plin sezon estival?! Video

De ce a început înnisiparea plajei în zona Jupiter - Neptun în plin sezon estival?! Video

A.V. D.I. 22 iunie 2024 | 10:22 12667

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au organizat sâmbătă, 22 iunie 2024, o conferință de presă. Tema conferinței este legată de procesul de înnisipare din stațiune, menit să ofere turiștilor cât mai repede posibil noi suprafețe de plaje, având în vedere lipsa acestora în zonă și eroziunea puternică.

De ce a inceput innisiparea plajei in zona Jupiter - Neptun in plin sezon estival?! VideoMarius Stamat, directorul Van Oord România

„Proiectul de protecție costieră din zona Jupiter-Neptun începe de la structurile de lângă Administrația Prezidențială și ține până la Cap Aurora. Este vorba despre 3 celule de plajă cu o lungime totală de aproximativ 2,5 km. Este o zonă foarte afectată de eroziune și cu foarte mici posibilități pentru desfășurarea sezonului estival în acest an. Din acest motiv, împreună cu beneficiarul, am căutat o soluție de a putea oferi turiștilor totuși posibilitatea de a beneficia de soare, mare și plajă. S-a luat decizia ca lucrările de înnisipare să înceapă în plin sezon estival astfel încât să permită crearea de suprafețe de plajă care să poată fi utilizată de turiști chiar în acest sezon”, a spus Marius Stamat, directorul Van Oord România.

De ce a inceput innisiparea plajei in zona Jupiter - Neptun in plin sezon estival?! Videoplajă înnisipată

Video 1:

 

„S-a analizat cu atenție efectul pe care l-au avut furtunile din iarna anului anterior. În noiembrie am avut un episod de furtună deosebită, un val care a depășit estimarea, valul de calcul de odată la 100 de ani. Valul a fost de 4,6 metri. Au fost o sumedenie de probleme. Inclusiv în orașe s-au petrecut tot felul de calamite. S-au rupt copaci, ne amintim cu toții acest episod. Și asupra plajelor a existat un efect. În partea astane confruntăm cu o zonă care acum se manifestă cu un deficit grav de nisip”, a spus Nicușor Buzgaru, specialist ABADL.

De ce a inceput innisiparea plajei in zona Jupiter - Neptun in plin sezon estival?! Video

Video 2:

 

„Acest proiect este foarte important pentru zona de sud. Zona de sud a fost foarte vitregită privind lățimea plajelor. Au fost sezoane în care Cap Aurora nu a avut plaje mai deloc, numai piatră și puțin nisip. Faptul că s-a degradat foarte mult plaja s-a datorat și furtunilor care au fost în noiembrie. Noi am demolat digurile existente și atunci furtunile au distrus și plajele care au mai rămas. Din acest motiv am forțat să venim să înnisipăm mai repede astfel încât să acoperim și sezonul acesta”, a adăugat Hristu Uzun, directorul ABADL.

De ce a inceput innisiparea plajei in zona Jupiter - Neptun in plin sezon estival?! VideoHristu Uzun

Video 3:

 

„Marele proiect al litoralului a început în anul 2013. Faza 1 a lucrărilor s-a terminat în 2015. Municipiul Constanța și prima parte a stațiunii Mamaia beneficiază din 2015 de o protecție costieră solidă, proiectată și executată pentru a rezista 50 de ani. Ceea ce s-a lucrat acolo este foarte bine. Parametrii analizați de noi sunt în grafic”, a spus Stelică Hagi, șeful proiectelor europene.

De ce a inceput innisiparea plajei in zona Jupiter - Neptun in plin sezon estival?! VideoStelică Hagi

Video 4:

Video 5:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bine ca se face, cand se face e rau, cand nu se face e rau. Romanii au anumite probleme, nu inteleg multii din ei ce vor
2
2
WTF - traditional, nisiparea se face iarna, la taierea scroafei. De mii de ani.
3
0
La drumuri se se fura cel mai mult si drumurile nu sunt durabile. Se toarna straturi mai subtiri decat in proiecte. Se inlocuieste piatra concasata de cariera de munte cu pietris de rau la jumatate de pret. Toata lumea stie dar cu greu se va schimba ceva. Constructorii se imbogatesc rapid politicienii primesc comisioane mari.
6
1
Oricum este afacerea secolului menita sa aducă cât mai repede " mărunțiș " în buzunarele băieților deștepți
17
4
Apele armane...
24
1
Coroziunea creierului lor!!!! DIGURILE DE PROTECTIE DIN ZONA CE ROL AU???!! Permit "eroziunea" banilor de la buget!
19
5
da cand e Nicusor Buzgaru specialist? Sau e si el m******n?
17
1
faceți fix un cct
14
10

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515