REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27.4° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

De ce apar pietre la rinichi. Alimente și băuturi care favorizează litiaza renală

De ce apar pietre la rinichi. Alimente și băuturi care favorizează litiaza renală

A.F. 2 martie 2023 | 00:00 735

Pietrele la rinichi sunt denumirea populară a calculilor renali și duc la afecțiunea numită în termeni medicali litiază renală sau nefrolitiază. Se întâlnesc de cele mai multe ori la grupa de vârstă 20 – 40 de ani. Depunerile de minerale și săruri acide sub formă de pietre la nivelul rinichilor determină colica renală care se manifestă prin dureri abdominale intense.

De ce apar pietre la rinichi. Alimente si bauturi care favorizeaza litiaza renala

Specialiștii susțin că pietrele la rinichi au o multitudine de cauze, cele mai evidente fiind consumul insuficient de lichide, fumatul sau chiar abuzul de băuturi alcoolice, anumite afecțiuni metabolice, obezitatea, dar și factorul ereditar joacă un rol important. Mai mult, pietrele la rinichi afectează orice parte a tractului urinar, de la rinichi la vezica urinară.

De regulă, pietrele la rinichi nu dau simptome până în clipa în care una sau chiar mai multe dintre acestea nu se mișcă în rinichi sau în ureter. Medicii avertizează ca toți pacienții care observă apariția sângelui în urina eliminată, sau au febră să se prezinte urgent la camera de gardă a unui spital din apropiere, deoarece este posibil să se confrunte cu o infecție.

Principalele simptome sunt:

  •     dureri abdominale severe,
  •     dureri localizate în părțile laterale ale corpului, în zona inferioară a spatelui.

Uneori durerea este însoțită de greață și stări de vomă. Deseori, durerea pe care o resimte pacientul atunci când are loc eliminarea calculilor este comparată cu aceea pe care o simte o femeie la naștere.

Calculii renali sunt acumulări de săruri minerale care pot ajunge chiar și până la dimensiunea unei mingi de golf. Pietrele la rinichi se formează în momentul în care echilibrul între apă, sărurile minerale și alte substanțe din urină se modifică. Specialiștii le clasifică, după compoziţie, în patru tipuri principale: din calciu, din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două.

Persoanele care suferă de litiază sunt diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia vizitei la medic ca urmare a durerilor pe care acesta le resimte. Inclusiv în cazurile în care pacientul poate elimina singur piatra, este indicat să meargă  la medicul specialist, deoarece riscul de recidivă este mare.
Analize rinichi

  •     Computer tomograf ( CT ) în spirală realizat fără substanță de contrast este principala investigație în cazul în care medicul suspectează o litiază renală.
  •     Urocultura și sumarul de urină care pot arăta prezența unei infecții.
  •     Examenul radiografic al abdomenului care permite specialistului examinarea ureterelor, vezicii urinare, a rinichilor dar și observarea

Pietre la rinichi tratament

Tratamentul diferă de la un pacient la altul, în funcție de dimensiunile calculilor, natura, localizarea și numărul acestora. Pietrele mici (cu diametrul de 5 mm) care nu produc infecții și nici nu dau dureri de regulă pot fi eliminate fără ajutorul medicului, dacă pacientul consuma multe lichide – 2 sau 3 litri pe zi.

Operația este necesară dacă piatra care a migrat din rinichi nu se elimină după câteva zile, iar pacientul prezintă dureri puternice, sau atunci când apar și infecții care dau febră și frisoane.

Cum și de ce apar pietre la rinichi

Calculii renali se formează, de obicei, când in organism se acumulează cantități mari de compuși chimici care favorizează apariția litiazei renale. Printre acești compuși chimici sunt:

  •     calciul
  •     amoniacul
  •     sodiul
  •     acidul uric – un compus rezidual care apare prin descompunerea alimentelor
  •     cisteina – un aminoacid care ajuta la protecția organismului

O alimentație nesănătoasă poate favoriza apariția calculilor renali. Sarea, grăsimile, carnea, proteinele vegetale și carbohidrații nerafinați dacă sunt consumate în exces pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, este bine să eviți consumul de băuturi acidulate. Renunță și la cafea deoarece cofeina mărește cantitatea de calciu din urină care crește riscul formării pietrelor.

Obezitatea – potrivit unui studiu publicat de Institutul Național American de Sănătate, obezitatea – în special indicele de masă corporală – are o legătură directă cu riscul apariției litiazei renale. Cu cât indexul este mai mare, cu atât crește și riscul apariției calculilor renali.

Bolile digestiveintervențiile chirurgicale asupra sistemului digestiv, dar și afecțiunile medicale, cum ar fi diareea cronică, boală Crohn sau alte boli inflamatorii intestinale, pot provoca modificări în procesul de digestie. Aceste afecțiuni pot determina absorbția redusă a calciului din apă și vor mari considerabil în urină cantitatea de substanțe minerale ce pot formă pietre la rinichi.

Cauze ereditare – persoanele care provin din familii în care cel puțin unul dintre părinți a suferit de calculi renali sunt mai predispuse la apariția litiazei renale. Motivele pot fi în primul rând genetice, dar și legate de alimentație: membrii aceleiași familii au aproape întotdeauna aceeași dietă.

  • Alte afecțiuni medicale ce pot favoriza apariția pietrelor la rinichi:
  • infecțiile tractului urinar
  • acidoză tubulară renală
  • boală Dent – o afecțiune genetică rară care afectează tubulii renali
  • rinichiul spongios
  • hiperparatiroidismul – o boală provocată de excesul de hormoni produși de glandele paratiroidiene, care duce la creșterea nivelului de calciu în sânge

Sunt studii care susțin că magneziul previne formarea tuturor tipurilor de calculi renali. De aceea, indicat e să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral precum: legume cu frunze verzi, fructe de mare, sau poți lua de la farmacie suplimente pe baza de magneziu, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768