REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 16 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6854
14.4° Constanța Luni, 16 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6854
 

De ce ar fi preluat o angajată Transelectrica o firma cercetată de DNA pentru corupție?!

De ce ar fi preluat o angajată Transelectrica o firma cercetată de DNA pentru corupție?!

Andreea POPA 16 septembrie 2024 | 00:00 351

Directorul din Ministerul Agriculturii prins de DNA că se folosea de funcția sa pentru a vinde ilegal plase de pescuit pescarilor de care se presupunea că are grijă este un important membru Rotary și își trecuse firma pe numele fiicei, de asemenea angajată la stat. Gheorghe Ștefan își împrumuta, în acte, firma cu sute de mii de lei, deși aceasta nu declara niciun fel de activitate la Ministerul Finanțelor. 

De ce ar fi preluat o angajata Transelectrica o firma cercetata de DNA pentru coruptie?!Gheorghe Ștefan

Fostul secretar de stat Gheorghe Ștefan, director general al Direcției Generale de Pescuit din Ministerul Agriculturii, este cercetat de DNA pentru că a vândut ilegal plase de pescuit prin firma sa pescarilor din România. Traseist politic trecut prin PNL și ALDE, giurgiuveanul Gheorghe Ștefan era secretar de stat încă din 2019, când a fost numit în această funcție de premierul de atunci Ludovic Orban.

În aceeași perioadă, Gheorghe Ștefan abia terminase și mandatul de președinte al Clubului Rotary Atheneum București, în care a rămas unul dintre membrii de bază. 

De ce ar fi preluat o angajata Transelectrica o firma cercetata de DNA pentru coruptie?!

Pentru a-și ascunde ilegalitățile, Ștefan și-a trecut firma de consultanță Aquaculture Top Consulting SRL din Mihăilești, înființată în 2014, pe numele fiicei sale, Georgiana Beatrice Ștefan, manager în cadrul companiei de stat Transelectrica. Aceasta a trecut, de altfel, firma în ultima sa declarație de avere, precizând că este atât asociată, cât și administratoră. În plus, Georgiana Beatrice Ștefan a declarat și conturi de peste 170.000 de lei.

A împrumutat cu 160.000 de euro firma trecută pe numele fiicei

Firma Aquaculture Top Cosulting SRL, prin care fostul secretar de stat corupt lua bani de la piscicultorii români, a declarat începând cu 2018 cifră de afaceri și profit 0, niciun angajat, dar și o sumă fixă de datorii, de 739.095 lei. Chiar dacă era inactivă, firma liderului Rotary Atheneum București primea, în acte, bani chiar de la Gheorghe Ștefan. În ultima sa declarație de avere, din mai 2024, directorul din Ministerul Agriculturii arată că a împrumutat firma fiicei sale cu 160.000 de euro.

De ce ar fi preluat o angajata Transelectrica o firma cercetata de DNA pentru coruptie?!

Cel mai probabil, banii proveneau din importurile la negru de plase de pescuit din Thailanda, pe care le vindea apoi ilegal piscicultorilor români. 

„În perioada septembrie 2021 - august 2024, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ulterior director general al Direcţiei Generale de Pescuit, din cadrul aceluiaşi minister, în scopul obţinerii unor sume de bani, ar fi desfăşurat activităţi comerciale în numele unei societăţi comerciale pe care o deţine în fapt, constând în vânzarea de plase de pescuit, importate din Thailanda, către diverse persoane care deţin ferme de pescuit, activităţi incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea acesta”, arată procurorii DNA.

De ce ar fi preluat o angajata Transelectrica o firma cercetata de DNA pentru coruptie?!

Ce spun procurorii DNA

„Concret, procurorii au stabilit că societatea comercială respectivă importă din Thailanda plase de pescuit confecţionate din nylon, pe care le comercializează în ţară, chiar dacă nu are niciun angajat începând din anul 2015, iar din 2018 înregistrează cifră de afaceri 0 şi datorii în fiecare an”, a mai transmis DNA.

În aceste condiții, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Gheorghe Ştefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în prezent director general al Direcţiei Generale de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166