REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

De ce canabisul ar putea fi mai dăunător pentru plămâni decât tutunul

De ce canabisul ar putea fi mai dăunător pentru plămâni decât tutunul

A.F. 14 octombrie 2023 | 00:00 194

Fumatul de canabis ar putea fi mai dăunător pentru plămâni decât tutunul, potrivit unui studiu canadian realizat pe un eşantion redus şi publicat în revista Radiology.

De ce canabisul ar putea fi mai daunator pentru plamani decat tutunul

Cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa au examinat radiografiile pulmonare a 56 de fumători de canabis, a 57 de nefumători şi a 33 de persoane care au fumat doar tutun între 2005 şi 2020.

Rezultatele au indicat rate mai mari de inflamare a căilor respiratorii şi de emfizem (o boală pulmonară) la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun şi cu nefumătorii.

"Consumul de marijuana este în creştere şi există această idee că este sigură, sau mai sigură decât ţigările", a declarat Giselle Revah, radioloagă la spitalul din Ottawa, unde a fost realizată cercetarea. "Acest studiu atrage însă atenţia cu privire la posibilitatea ca acest lucru să nu fie corect", a adăugat Revah, citată de AFP.

Potrivit acestei specialiste, ratele mai mari de inflamaţii şi de boli la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun ar putea fi legate de manierele diferite în care sunt consumate de obicei drogurile.

"Marijuana se fumează fără filtru, în timp ce tutunul, de obicei, da", a explicat ea. "Atunci când fumaţi marijuana nefiltrată, mai multe particule ajung în căile respiratorii, se depun acolo şi le irită", a explicat Revah.

În plus, precizează ea, "oamenii trag în general fumuri mai mari de marijuana şi păstrează fumul în plămâni mai mult timp, ceea ce poate duce la un mai mare traumatism la nivelul acestor spaţii aeriene".

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că unii dintre fumătorii de canabis fumau şi tutun. Unele dintre radiografiile pulmonare au fost, de asemenea, neconcludente, ceea ce înseamnă că sunt necesare studii suplimentare, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513